Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektronická stopka na motorku

Ahoj lidi, mám starý motocykl, který má vzadu místo jenom pro jednu žárovku. Dvouvláknová se tam nevejde, ale je zapotřebí nejen koncové, ale i brzdové světlo. Napadlo nás, že by se taková věc dala udělat elektronicky. Na patici dvouvláknové žárovy přidělat destičku se dvěma obvody diod - jeden pro koncové světlo, druhý pro brzdové. Myslíte, že byste byl někdo ochoten buďto poradit, jak na to, nebo přímo něco podobného vytvořit? Moc všem děkuji za pomoc. S.

Předmět Autor Datum
S takovým bastlem neprojdeš přes STK a jestli už schválili nové předpisy tak ti může i policista při…
czcharlie 26.03.2016 00:36
czcharlie
Tak LEDky vyloučíme, pokud nemají homologaci, jako první. A teď k otázce: Každé vozidlo je schváleno…
mirektatra 26.03.2016 07:57
mirektatra
Nebylo by jednodušší koupit zadní světlo co už má v sobě dvě žárovky a na tu tvou motorku (co je to…
Yarda 26.03.2016 12:05
Yarda
Každý nebo skoro každý smartfoun má akcelerometr. Takže přivázat izolepou na zadní blatník a napsat…
czcharlie 26.03.2016 12:28
czcharlie
To by moc jednoduché nebylo, jde o Indiana z roku 1927. K brzdové páčce je připevněn spínací kontakt…
Trilobit 30.03.2016 21:32
Trilobit
Hele, jsem testovací komisař historickejch vozidel a s takovou vopičárnou bych Tě poslal k šípku :-(…
mirektatra 30.03.2016 21:54
mirektatra
Jo, máš pravdu, nevyžaduje. Ale myslím na svoje bezpečí. Abych měl alespoň pocit, že jsem trochu chr…
Trilobit 31.03.2016 21:28
Trilobit
No, když testuju starý auta a motorky a vidím ty rozdíly v brzdném účinku kapalinových brzd a lanový…
mirektatra 31.03.2016 22:50
mirektatra
Pokud máš takovou historickou cennost a chceš, aby to bylo bezpečnější při provozu (jak často s tím… poslední
Yarda 02.04.2016 09:41
Yarda

S takovým bastlem neprojdeš přes STK a jestli už schválili nové předpisy tak ti může i policista při dopravní kontrole na silnici sebrat osvědčení o TP. Koncová a brzdová světla musí být schváleného typu a LEDky okamžitě pozná i nepříliš erudovaný policajt. Nehledě na to, že aby světla měla požadovanou svítivost nestačí jedna či dvě diody, takže stejně bys je do omezeného prostoru těžko směstnával.

Tak LEDky vyloučíme, pokud nemají homologaci, jako první. A teď k otázce: Každé vozidlo je schváleno pro provoz na pozemních komunikacích za daných podmínek. Některé změny v předpisech se ale týkají i předešlých schválení - je třeba provést na vozidle dodatečné změny, ALE SCHVÁLENÉ pro konkrétní případ. Typická jsou koncová mlhová světla (vozidla dříve neměla a byla dovybavena schváleným typem), nebo oranžová skla blinkrů (dříve vzadu červené, vpředu bílé)... Naproti tomu středové brzdové světlo není u předešlých schválení požadováno...
Stejné je tomu u trvalých výjimek pro konkrétní typ vozidla. A tak pincky a mopedy, které ve své homologaci mají výjimku, nejsou vybavany brzdovým světlem stejně, jako u LIAZky není dodatečně montováno pravé zrcátko do prostoru u pravého předního kola, protože vozidlo má výjimku z výhledu řidiče.
Závěr? Nedělejte změny, které nejsou v souladu s předpisy a nebudete mít problém na STK.

Nebylo by jednodušší koupit zadní světlo co už má v sobě dvě žárovky a na tu tvou motorku (co je to za typ?) ho instalovat? Třeba od téhle motorky, určitě se ještě někde sežene:
[http://www.katalog-motocyklu.cz/files/motocykly/st 1/2365/800x600_cs_CZ/1336897739-1.jpg]
BTW: Když nemáš na motorce brzdové světlo, máš tam něco, čím by se to brzdové světlo rozsvěcovalo, když budeš brzdit?

Každý nebo skoro každý smartfoun má akcelerometr. Takže přivázat izolepou na zadní blatník a napsat jednoduchou appku, která podle zpomalení "rozsvítí" displej na červeno. Konečně by bylo nějaké smysluplné využití chytrého telefonu. ;-)

To by moc jednoduché nebylo, jde o Indiana z roku 1927. K brzdové páčce je připevněn spínací kontakt, který rozsvítí žárovku. Když se nemuselo na motorce svítit furt, tak to šlo, teď ji dávám dohromady a vyvstal problém. Kamarádi to řeší odporem-přemostěním odporu tím spínačem, aby žárovka jenom při brždění svítila naplno. Chtěli jsme to trochu zmodernizovat. Tak asi zůstane u odporu. Díky za podněty. S.

Hele, jsem testovací komisař historickejch vozidel a s takovou vopičárnou bych Tě poslal k šípku :-( Indián byl snad schválenej, stejně jako např. JAWA 20, 21 a první JAWA 23 (bez baterie) bez brzdovýho světla. Tak proč to u takhle hodnotnýho stroje kazit překopávkou, kterou nikdo nevyžaduje?

No, když testuju starý auta a motorky a vidím ty rozdíly v brzdném účinku kapalinových brzd a lanových... Nemyslím, že mi ohrožení přijde z toho, že zastavím díky brzdám rychleji, než nový vozidlo. Ano, pokud jedu s takovým vozidlem, jsem pomalejší a "neohrabanější a proto chci být především viděn. Dávám pozor za všechny okolo, kteří se "kochají" pohledem na veterána a také dobře hlídám zrcátka - je to přeci v mém zájmu :-/

Pokud máš takovou historickou cennost a chceš, aby to bylo bezpečnější při provozu (jak často s tím vyjíždíš?) a současně aby to neuráželo historické komisaře, co takhle udělat brzdové světlo uchycené k blatníku třeba silným magnetem (z rozebraného harddisku například) a připojené nějakým nenápadným konektorem co by se pro účely technických kontrol a historických posuzování dalo snadno a beze stop sundat?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru