Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Myčka AEG Chyba ,20

JJ, jak píše Slavco31, tím bych začal ... možná bude stačit vyčistit - zanešené filtry či vývod do spínače úrovně vody v jímce pod těmi filtry ...

Vyndejte dole z myčky oba filtry a důkladně je umyjte.
Tedy tento:
http://nahradnidily.electrolux.cz/product/50297774 007/Centrální+odtokový+filtr+myčky+nádobí
i tento:
http://nahradnidily.electrolux.cz/product/15269000 04/Filtr+z+nerezové+oceli+pro+myčky+nádobí

v otvoru pro tyto filtry je jímka, vypadá takto, jukněte na druhý obrázek na stránce:
http://nahradnidily.electrolux.cz/product/15279550 31/Kompletní+odpadové+potrubí+myčky+nádobí
Je na dně jímky po vyčerpání vody, kdy to hodí tu chybu, víc zbylé vody, než milimetřík ?

V té jímce jsou dva plastové vývody na hadičky ke spínačům úrovně vody. Nás zajímá ten spodní na tom druhém obrázku jímky (ten horní je pro bezpečnostní spínač, kdyby první byl vadný, jistí to ten druhý). Podívejte se dovnitř jímky, jestli tam nejsou nějaké nečistoty, které by přicpávaly ten spodní vývod na spínač úrovně vody a bránily tak RYCHLEMU/RAZNEMU odtoku vody při vyčerpávání vody. Je tam malé nerezové sítko, to musí být čisté. Je bohužel špatně přístupné. Pořádně tu jímku vevnitř umyjte v místě toho vývodu (lze použít i deci neředěného octa a nechat ho přes noc působit, pokud máte tvrdou vodu a mohl by tam být vodní kámen na tom sítku a přicpávat ho).

Pokud toto nepomůže, uživatelská svépomoc končí. Volejte opraváře ...

... nebo pokračujte dále takto:

Vyzkoušejte při zavřených dvířkách myčky servisní mód viz příspěvek Al2, 02.02.2015 23:57 výše.
Zajímá nás zejména, zda uslyšíte při kroku 7 to vyvíjení páry (obvod spínače úrovně vody se, pokud vynecháme řídící elektroniku, elektricky uzavírá přes topné těleso, jeho termostat a přes odrušovací kondenzátor ve zdroji myčky). Pokud topné těleso odešlo, může se to projevovat i jako problém spínače úrovně vody a tedy chyby 20).

Napište sem, jaké chybové kódy myčka prozradila a jak se chovala při krocích 5, 6, 7.


Pokud si navíc troufáte myčku lehce odstrojit (?), pojďme ověřit, zda je spínač úrovně vody OK (předpokládejme prozatím, že všechny kablíky jsou na svém místě a mají OK kontakt. Spínačem začněmež).

Myčku vypněte z elektriky, sundejte přední dolní a pravý boční plech.
Dole uvidíte tu jímku, šoupněte pod ní nějaký mělký plech či talíř a vykloňte ho ven, aby vytékající voda nenatekla dovnitř do spodku myčky, ale ven.
Z jímky kromě jiného vedou dvě průhledné hadičky, u té spodní povolte rukou svorku a hadičku vytáhněte. Vyčistěte to malé sítko v jímce, které uvidíte v otvoru po hadičce.
Foukněte mírně do hadičky, měli byste slyšet sepnutí tohoto spínače hladiny vody zasunutého do kabinetu na pravé straně myčky (jsou tam dva, zajímá nás ten černý, ne oranžový):
http://nahradnidily.electrolux.cz/product/15281890 28/Hladinový+tlakový+spínač+myčky+nádobí
Když přestanete foukat a uvolníte hadičku, mělo by to opět ihned slyšitelně cvaknout. Pokud ne, je spínač na výměnu.

Pokud to cvaká i při mírném foukání a uvolnění hadičky, změřte (myčka je stále vypojená z elektriky !) voltmetrem přepnutým na měření odporu/pípák, zda se při tom foukání / cvakání přepíná správně i propojování těch tří kontaktů na spínači mezi sebou (viz druhý obrázek z toho linku hned výše, očíslujme si je z kteréhokoliv kraje jako 1,2,3). Elektrický odpor mezi středním (2) a krajním (1) musí být nulový (spojeno), zatímco mezi středním (2) a tím druhým krajovým (3) nekonečný/rozpojeno. Pak foukejte dlouze do hadičky a musíte uslyšet to cvaknutí a situace se musí po dobu tlakování hadičky foukáním obrátit - tedy spínač musí spojit kontakty 2-3 a kontakty 1-2 musí být rozpojeny. Jinými slovy, funkční spínač se chová jako kolébkový přepínač - ten "základní" vývod spínače má být bez tlaku vodivě spojen s právě jedním vývodem a pod tlakem má být vodivě spojen právě jen s tím druhým vývodem. Jenom doufám, že si pamatuju správně, že ten "základní" je opravdu ten střední (2) - ale to ověříte tím pípákem (pokud by ten základní byl na kraji, tak prostě musí foukání přepínat propojení mezi těmi zbývyjícími dvěma).
Pokud se takto spínač nechová, je vadný. Pokud pro měření budete potřebovat ten spínač vyndat ven, jde to jeho vytažením směrem nahoru z toho plastového kabinetu na pravé straně myčky, je tam jen volně zasunut zeshora (bez sundání pravého bočního plechu myčky se tam nedostanete).

Vraťte zpátky hadičku na spodní vývod jímky a pořádně zajistěte svorkou, musí to pořádně těsnit.
Dejte sem vědět, pak uvidíme, jak dál.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny