Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vložkování komínu

Dobrý den, koupili jsme dům po rekonstrukci, který měl původně dva komíny. Předchozí majitelé udělali celkovou rekonstrukci s tím, že při stavbě nové střechy nahoru vyvedli pouze jeden komín a druhý zůstal zazděný na půdě.

Já teď koupil krbová kamna a potřeboval se probourat kolem zazděného komínu do vedlejšího, který byl nově vyvložkovaný.

Nemohl jsem najít vložku a když jsem to odkryl úplně, zjistil jsem, že byl původní krb připojený asi 2 metry vysoko a tam je taky otvor, kudy byl připojený kouřovod.

Co mě ale zaráží: vložkování prováděla firma, která vložku udělala jen po vývod do kouřovodu a neudělala jí až dolů k servisním dvířkům. Vložka mi tím pádem končí 2 metry nad servisními dvířky a dolů už pokračuje jen zděný komín 🙈.

Můj dotaz zní - je tohle normální? Opravdu to takhle někdo dělá? Pozítří mi samozřejmě přijde kominík, ale já jsem z toho úplně naštvaný.

Předmět Autor Datum
Takhle se to běžně dělá. Na co by ti byla vložka dole ve sklepě? Vezmi si vložku v pátém patře činžá…
Kyncl 08.09.2024 04:44
Kyncl
Děkuju za reakci. Nebavíme se o sklepě 🙂. Servisní dvířka na vyndání sazí mám normálně v přízemí. Je…
Lukáš119944 08.09.2024 09:53
Lukáš119944
Žadné zdivo to nenasává a kouř se tam netočí , protože od dvířek nic nejde. Kouř jde vždy od topeniš…
jenda d 08.09.2024 10:17
jenda d
Takhle se to sice možná někde dělá, ale nikdo pak takový komín nezkolauduje, což je po vyvložkování… poslední
martas38 11.09.2024 01:30
martas38
Čím je vyvložkovaný ? Čím se má topit ? Například dřevem ..je nutný odkap kondenzátu ,tedy až do hor…
E250TD 08.09.2024 08:45
E250TD
Vložka je nerezová. Když to předchozí majitelé vložkovali, tak se topilo dřevem. Na internetu jsem n…
Lukáš119944 08.09.2024 09:59
Lukáš119944
Například ..verze-1 ..mám dvířka v chodbě,otevřu a podívám se do plastnádobky -kyblíku na kondenzát.…
E250TD 08.09.2024 10:42
E250TD
Ano, s tím souhlasím. Z logiky věci si říkám, že když už se vložkuje komín, tak to má být až dolů.…
Lukáš119944 08.09.2024 12:29
Lukáš119944
Nikdo vám neporadí líp, jak ten kominík. Prostě někdo šetřil a odflákl to tak, jak odflákl, ono je v…
martas38 11.09.2024 01:19
martas38

Děkuju za reakci. Nebavíme se o sklepě 🙂. Servisní dvířka na vyndání sazí mám normálně v přízemí. Jen mi vrtá hlavou, proč vložka končí takhle 2 metry nad těmi dvířky... Musí se tam točit kouř a nasává to zdivo

Žadné zdivo to nenasává a kouř se tam netočí , protože od dvířek nic nejde. Kouř jde vždy od topeniště a na vstup kouřovodu je vyvložkován . Proto se to vložkuje tam kde je cesta kouře a nikoliv u dvířek kde shora jen padají saze z vymetání komína.

Takhle se to sice možná někde dělá, ale nikdo pak takový komín nezkolauduje, což je po vyvložkování nutné. Musí to být vyložkováno až k vymetacímu otvoru. Jinak nedostanete kulaté razítko a stejně tak se vám pak pod pravidelnou revizi nepodepíše žádný kominík, co se má rád. V případě neštěstí je potom takové neodborně provedené dílko cestou k neplnění pojistného ze strany pojišťovny, případně k trestnímu stíhání provozovatele komína v případě větších škod, zejména třetím osobám. Vzhledem k financím se to řeší vymetacím otvorem v bytě. Komíny nejsou žádná sranda a normy jsou poměrně přísné.

Vložka je nerezová. Když to předchozí majitelé vložkovali, tak se topilo dřevem. Na internetu jsem našel dva typy vložek - přikládám přílohy. Na jedné z příloh je vidět, že je vložka až dolů k servisním dvířkům. Na druhém screenu je vidět, že je vložka zakončena kousíček pod napojením kouřovodu.

Prostě mi to připadá úplně postavené na hlavu. Asi to nechám napojit až dolů.

Jak to bylo s revizi, to nevím, už jsem kontaktoval předchozího majitele a budu na něj mít pár otázek. Jen mě zajímá, jestli to má takhle někdo taky.

Například ..verze-1 ..mám dvířka v chodbě,otevřu a podívám se do plastnádobky -kyblíku na kondenzát. Když potřebuji ,odjistím kondenzmisku..kyblík, a vyčistím ,zkontroluji komín zrcátkem , namontuji misku ,dám kýblík a je hotovo . Toto je problematické v případě když není dole.. verze-2 . Odzkoušeno dlouholetou praxí ,porovnáno s kominíky .

Ano, s tím souhlasím.

Z logiky věci si říkám, že když už se vložkuje komín, tak to má být až dolů. Kolega o pár odpovědí výše psal, že se tam kouř netočí a že zdi ten dehet nenasávají. Asi měl být u toho, když jsem to vyboural, kolik toho bylo nalepeného na zdivu a ve spárách.

Za mě: komín se vložkuje proto, aby byl nově zrenovovaný, aby kouř nešel zdivem, ale vložkou. Pokud kouř projde kouřovodem od krbových kamen do komína, nevěřím tomu, že jde pokaždé jen nahoru. Určitá část se určitě může vrátit dolů ke dvířkům, ze kterých se při čištění komína saze vyndávají. Pokud se stane to, co jsem výše zmínil, se může část kouře vrátit ke dvířkům a nahoru se pak může dostat kolem vložky, což mi přijde hloupé.

Jak jsem řekl - v pondělí přijde kominík. Už jsem s ním mluvil po telefonu a jdu jsem mu posílal fotky, tak mu z té práce bylo na blití. Shrnul to tak, že to někdo pěkně ojebal.

Nikdo vám neporadí líp, jak ten kominík.
Prostě někdo šetřil a odflákl to tak, jak odflákl, ono je vložkování komína docela drahej špás. Ten komín by nikdo dnes nezkolaudoval, což je samozřejmě po úpravách typu vyvložkování povinné, musí to být vyvložkováno až po vymetací otvor. Já jsem při vložkování taky šetřil a nechal si udělat vymetací otvor v bytě, nikoliv ve sklepě (bydlím v patře). Takže mě frézování (skrz malý průměr sopouchu, který nevyhoval normě) a vložkování komína (tuším celková délka 8m) přišlo na cca 30 tisíc někdy před pěti léty. Kdybych to musel dělat až do sklepa, byl by to prakticky dvojnásobek. Ale vše mám udělané jak má být dle současných norem. Každopádně je to docela drahá sranda, byť se mi to topením v krbovkách už vrátilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru