Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Můžu uložit PP-R trubky ve stěně do PUR pěny?

Dobrý den! Renovují koupelnu a měním kovové trubky za plastove. Hodně by mi usnadnilo práci, kdybych mohl použít (bude to pod obklady) místo Mirolenu montážní pěnu, kterou bych zafoukal celou drážku s PP-R i odpadními trubkami. Nevím ale co to bude dělat, jak se trubka s teplou vodou teplem nahřeje a začne mi ji vlivem diletace prohýbat, ať mi neprasknou obklady.

Děkuji za radu

Předmět Autor Datum
Asi myslíš dilataci. Teplá voda nemá zas takovou teplotu, aby to s potrubím něco udělalo. Nicméně by…
host 29.06.2024 19:25
host
No myslel jsem, že by mi to hezky vyplnilo všechny spary, dobře by to drželo, jen bych to trošku zab…
lupkovic 29.06.2024 19:46
lupkovic
Ona tam hlavně bývala doporučená kompenzační smyčka.
kejki 01.07.2024 16:54
kejki
No to snad ne. Kde bych tu smyčku dál, pod obklad? Možná na delší vzdalenosti, ale já to budu mít ta…
lupkovic 02.07.2024 18:39
lupkovic
Kde bych tu smyčku dál, pod obklad? Ono by možná stačilo uděla dilatační smyčku typu lyra ze 4kolí…
čumil old 02.07.2024 19:28
čumil old
Vy mě pánové děsite s tou smyčkou. :-) Jsou to 2 patra. Délka tak 5m. To snad ještě smyčku nepotřebu…
lupkovic 03.07.2024 08:31
lupkovic
Strana 30 https://cdn1.idek.cz/dek_cz/document/1458696275-pipelife-pp-r ceny má dek dvojnásobné, ale…
kejki 03.07.2024 11:31
kejki
děsite s tou smyčkou Trbka se hne podélně. Když bude mít kam a kudy, tak se nevyboulí. Mirelon jse…
čumil old 03.07.2024 18:31
čumil old
No za mě to asi vadit nebude.Pěna má určitou elasticitu ale spíš si přiděláš práci s odstraňováním p…
kap.dabac 30.06.2024 12:04
kap.dabac
Štukovat asi nebude, když bude lepit obklady....
host 30.06.2024 18:33
host
No víte chtěl jsem vám poslat fotku ještě staré uložení trubek, ale soubor je příliš velký. Prostě j…
lupkovic 30.06.2024 19:01
lupkovic
Snad se mi to povedlo dát tam obrázek
lupkovic 30.06.2024 19:04
lupkovic
Holt jsem nepozorný stařec.Omlouvám se.Ta spára je dost široká.
kap.dabac 30.06.2024 19:18
kap.dabac
Ano, ona je široká, ale to jsem rozšířil úmyslně, protože ty nové trubky půjdou o 5 cm doleva kvůli…
lupkovic 30.06.2024 19:25
lupkovic
Tak kamaradi děkuji za snahu a abych to uzavřel. Tak konečně jsem našel kolegu, kterému dělala firma… poslední
lupkovic 04.07.2024 12:04
lupkovic

Asi myslíš dilataci. Teplá voda nemá zas takovou teplotu, aby to s potrubím něco udělalo. Nicméně bych neexperimentoval a udělal to tak, jak se to má dělat - teplou vodu do mirelonu, studenou do izolační plstě a zacházet. Nerozumím, v čem by ti to usnadnilo práci?

No myslel jsem, že by mi to hezky vyplnilo všechny spary, dobře by to drželo, jen bych to trošku zabrousil a přetáhl lepidlem a pak obklad. To nahazování jak je trubka vedle trubky, nevím.

Pak ta diletace, je prevít. Já jsem si jednou udělal takový 150cm provizorní propoj na teplou vodu (ale bylo to venku na stěně) a když jsem pustil teplou vodu asi 50°C tak se to vždy prohlo jak luk. Až jsem se měl strach sprchovat, že to praskne. Pak jsem tam dal asi 4 příchytky, tak se to hodně zlepšilo ale bylo 5 maličkých luků :-). Takže nevím co by to dělalo ve stěně.
Jen v té době jsem ještě nevěděl, že na teplou trubku musí být jiné trubky. Já tam dal asi nejlevnější na studenou.

No to snad ne. Kde bych tu smyčku dál, pod obklad? Možná na delší vzdalenosti, ale já to budu mít tak 5m. Mě opravdu jde jen o to, jestli muži použít pod obklad místo Mirolenu a te plstė použít PUR pěnu a zafoukat jedním vrzem celou stoupačku. Teplou, vodu, studenou vodu i odpad.

Kde bych tu smyčku dál, pod obklad?

Ono by možná stačilo uděla dilatační smyčku typu lyra ze 4kolínek a kousku trubky, takové malé hranaté U. Určitě máš šlic širší než 4cm.Když to bude mít trochu vůli do stran, což umožní mirelon i pod omítkou tak se to bude chovat mravně.

Vy mě pánové děsite s tou smyčkou. :-) Jsou to 2 patra. Délka tak 5m. To snad ještě smyčku nepotřebuje, nebo ano? Můj hlavní dotaz byl na to, jestli můžu všechny 3 trubky zafoukat ve stoupačce pěnou, místo mirolenu. Myslím teplou vodu, studenou vodu a odpad. Nejde mi o to ušetřit peníze, ale mám obavu, že mi na tom Mirolenu nebude držet malta a posléze snad i ten obklad. Je to stěna 15cm, moc víc zasekávát nemužu. Tatínek cementem šetřil tak ty cihly by mi vypadly. Staré trubky nebyly izolované a byly kovové, takže místa na maltu tam bylo dost. Já bych to zaizolovat chtěl, ale nevím proč, ten mirelon se mi nelíbi. Pak další pomoc by byla roztáhnou ty trubky ať malta vleze mezi ně, ale opravdu mám málo místa. Každý centimetr je dobrý a problém je, že pak budu z obou stran vrtat. Tak abych si neprovrtal trubku. Z jedné strany sprchovou zástěnu z druhé skriňku na umyvadlo. Prostě ideální by bylo, kdyby se tu našel borec, který už to tak dělal a má s tím osobní zkušenost

děsite s tou smyčkou

Trbka se hne podélně. Když bude mít kam a kudy, tak se nevyboulí. Mirelon jsem před třemi lety v pohodě ohodil a drží.
Je pravda, že to je na studené vodě.
Když se chceš sichrovat, tak si na mirelon namatlej flexi lepidlo na dlažbu nebo to poprskej štukem, ten drží i na skle. a po zaschnutí to nahoď.

No za mě to asi vadit nebude.Pěna má určitou elasticitu ale spíš si přiděláš práci s odstraňováním přebytečné pěny ,Přetažení perlinlou aby po štuky nybyly praskliny a následnám přeštukování.Pokud se rozhodneš pro pěnu,tak vysát vysavačem spáru a celé navlhčit aby se pěna spojila.Ale dělal bych to klasicky.

No víte chtěl jsem vám poslat fotku ještě staré uložení trubek, ale soubor je příliš velký. Prostě jsou tam 2 trubky plus třetí odpad, nijak nebyly zaizolivane, takže místa na maltu tam bylo dost. Jak jsem to osekaval tak to vůbec nedržela ta malta. Teď jak dám nové trubky, použijí mirolem, tak te malty tam bude jen mazanina. Zasekat víc moc nemůžu, je to stěna 15cm, to bych se propadl vedle do kuchyně. Tak jsem si myslel místo Mirolenu že bych to zafoukal pěnou, přitlačil fošnou ať nemusím moc ořezávat, no a to by mi vyplnilo ty spáry, izolovalo a snad bylo měkké i proti tomu pnutí.
Děkuji za rady z oblasti teorie, ale já bych spíše jestli nemáte někdo praktickou zkušenost.

Děkuji

Ano, ona je široká, ale to jsem rozšířil úmyslně, protože ty nové trubky půjdou o 5 cm doleva kvůli místa. Takže z pravé strany pak budu muset znova dozdit abych měl tu stoupacku uzkou. Potřebuji z pravé strany 60cm abych mohl zavěsit umyvadlovou skříň, tak ať ji nakonec nenavrtam do trubky3-[. Jinak je tedy ani moc roztáhnout nemůžu. Z jedné strany musím navrtat skleněnou zástěnu sprchovacího koutu, z druhé tu skriňku, a mezi tím ta stoupačka.
Je to malička koupelna, je to problém s místem

Tak kamaradi děkuji za snahu a abych to uzavřel. Tak konečně jsem našel kolegu, kterému dělala firma vodu taky v dvoupatrovém baráku a tak jak bych to chtěl já. Mírně zafixovali trubky ať se nerozjiždi během vytvrzování pěny (na to bych asi zapiomněl).
Ničím ty trubky nemazali ani neolepovali novinami aby líp jezdili vlivem diletace. Má to už 5 let, nic nepraská, nikde neteče. Takže ještě jednou děkuji a snad to někdy někomu taky pomůže .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru