Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Seceni deset let nesecene zahrady

Ahoj vsem,
jako slepy k houslim jsem prisel k zahrade, ktera se nejmene deset let nesekla. Ma 800 m^2 a chtel bych aspon posekat travu a vyrezat nalety. Naletu je tam dost, ale s temi problem nebude. Vetsi kusy narezu a dam do drevniku, mensi nalety a vetve podrtim a necham uschnout v raslovych pytlich. Ale co s travou? Aktualne ma pres metr a hlavne u zeme je tak 10 cm vrstva stare travy. Znamy mi radi prejet zahradu poradnym mulcovacem a nechat shnit. K tomu se moc nemam, protoze i kdyby si s tim vsim mulcovac poradil, tak tam bude takova vrstva, ze to podle me neshnije. Dalsi radi zahradu posekat bubnovou sekackou a travu odvezt nekam do kompostarny.
Ma nekdo se secenim takto zarostle zahrady zkusenosti?
Diky, Jan.

Předmět Autor Datum
bubnovku bych moc nedoporučoval sekal jsem také neudržovanou plochu a disk byl na výměnu , doporučuj…
Peru 15.06.2024 11:42
Peru
Posekat strunovkou a odvézt, nejlépe víceméně suché.
Kyncl 15.06.2024 16:43
Kyncl
Zeptat se na technických službách v obci, jestli nemají malý traktůrek s profi nesenou sekačkou. Za…
čumil old 15.06.2024 19:38
čumil old
Používám na tyto účely křoviňák s hvězdicovým (třízubým) nožem. Tomu neodolá nic.
touchwood 16.06.2024 09:47
touchwood
Ja mam svuj stary Oleomac 741, v tom 4mm hranatou strunu. Ta si hrave poradi s nalety do 1cm. S tim…
Jan Fiala 16.06.2024 10:10
Jan Fiala
Křoviňák s trojzubem, nebo pojízdnou motorvou bubnovou, nebo lištovou sekačkou a trávu, pokud se pod…
George63 16.06.2024 19:24
George63
Křovinořez a kotouč podobný řeznému kotouči do cirkulárky. Brousím ho ve vysokých otáčkách a kus zám…
Stefran 20.06.2024 14:15
Stefran
V letošním roce kdy všude pršelo a tráva rostla jako blázen bych se na to nyní vykašlal. Počkat až n… poslední
nerady 20.06.2024 22:41
nerady

bubnovku bych moc nedoporučoval sekal jsem také neudržovanou plochu a disk byl na výměnu , doporučuji mulčovač ale silný , nebo benzínový křovinořez a řetízkovou hlavu , případně i pilku a nálety vzít hodně u země , pak vyhradat a odvést , každá obec má povinnost odebírat bioodpad zdarma . a příště to půjde i běžnou sekačkou na nízkou trávu bez nebezpečí poškození , 800m2 se dá za jedno odpoledne sekám křovinákem vysokou trávu 4000m2 za 9 hodin . kde to máte ,u Nymburka nabízím pomoc vybavení mám a docela mě to baví je to práce která je vidět

Křoviňák s trojzubem, nebo pojízdnou motorvou bubnovou, nebo lištovou sekačkou a trávu, pokud se podaří usušit tak spálit, nebo pokud se nepodaří usušit, tak dát někde do rohu, mezi ohradu ze starých prken a zkompostovat. Po posečení křoviňákem by nebylo marný přejet klasickou sekačkou.

V letošním roce kdy všude pršelo a tráva rostla jako blázen bych se na to nyní vykašlal. Počkat až na příští rok a brzo na jaře to vyřezat a vyhrabat. Nyní se ti bude bubnovka dusit a moc to nepůjde. Pokud tam máš náletové dřeviny tak vzít nůžky na větve a vystříhat co jde a ostatní vyřezat u země před tím než tam půjdeš s nějakou technikou. Ideální by na to byl cepový mulčovač (používají to cestáři na pangejty a kdysi se to používalo i za malotraktorem). Také je možnost to nechat celé zorat a pak srovnat a uvláčet. Naši předkové a v jiných částech světa dosud na to používají oheň, to by šlo snad udělat jen jako hasičské cvičení.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru