Předmět Autor Datum
Já bych to na pěnu nedělal. Vždy jsem zárubně pořádně zazdil. Dveře mají svou váhu a také někdy dojd…
Paron 10.06.2024 17:38
Paron
Je to spíše na dočasné využití.
Tomacanem 10.06.2024 18:40
Tomacanem
Já bych se toho nebál. Neumím si představit jakou silou by musel někdo zabouchnout nebo se do dveří…
host 10.06.2024 19:14
host
Mám je usazené pouze na pěnu již několik let. Jsou to poměrně těžké vchodové dveře a průvan je za tu…
mire 10.06.2024 20:13
mire
Na zárubni jsou bodovými sváry přivařené zdicí kotvy. To jsou ocelové pásky, které se vyhnou ze záru…
nerady 10.06.2024 19:35
nerady
Mám na pěnu xxx let a drží, nic nepraská. poslední
radek2 11.06.2024 20:40
radek2

Na zárubni jsou bodovými sváry přivařené zdicí kotvy. To jsou ocelové pásky, které se vyhnou ze zárubně směrem ven do spáry ve zdi a při zazdívání se ukotví do malty nebo do spáry mezi cihly či tvárnice. Usazení a fixaci ve správné výšce umožní právě zmíněné značky metrové výšky a výšky hotové podlahy.
Po vsazení zárubně do otvoru raději znovu překontrolujte šířku a výšku zárubně. Dodržení správné šířky zárubně zajistěte uprostřed vzpěrou.
Zárubeň v horní části (nad nadpražím) i po stranách zaklínujte. Zkontrolujte rovnoběžné a kolmé usazení zárubně pomocí vodováhy. Pokud je zárubeň vodorovně i svisle v rovnováze, zajistěte ji proti pohnutí pomocí klínků i v dolní části.
Otvory podél zárubně vyplňte cementovou maltou nebo jiným zdicím materiálem, případně utěsněte spáru nízkoexpanzní montážní pěnou. Po dostatečném vyzrání přizdívky výrobci doporučují odříznout úhlovou bruskou příčnou rozpěru nebo dvojici rozpěr, která bývá připevněna v prahové části zárubně bodovými sváry. Nesnažte se rozpěry vyrážet kladivem nebo vypáčit!
Tak zní návod na internetu.
Záleží kde budou dveře používané. Už jsem například viděl demontáž zárubní po čtyřech letech z pěny jelikož pěna nesplňuje protipožární parametry.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru