Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit vice segmentu led pasku?

Ahoj vsem a predem dekuji za odpovedi. V ramci rekonstrukce domu jsme se rozhodli do obyvaku dat na zed akusticke panely. Vcera jsme premysleli, jake osvetleni pro ne zvolit a nasli jsme neco, co se nam hrozne zamlouva. Jsou to vlastne led pasky, ktere jsou instalovane ve volnych mezerach panelu. Pro predstavu, neco takoveho:

https://www.bauhaus.cz/led-profil-do-akustickych-obkladovych-panelu-30531172?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwo6GyBhBwEiwAzQTmc5DWl2ntvU9Q6xocJqBHuKITtCfeNxP9XJOV1eHZC5rZigHseYpGqhoChOcQAvD_BwE

Nez kupovat neco hotoveho, rad bych se do toho pustil svepomoci. Momentalne jsem ve fazi premysleni, jake zapojeni zvolit. Chteli bychom cca 10 led segmentu o delce +/- 0,5m. Slo by to zapojit paralelne s privedenim napeti pouze z jednoho konce? Tyto led segmenty by mely slouzit jako osvetleni za rohovou sedackou, takze bych to idealne napajel zespodu. Vsech 10 segmentu bych chtel samozrejme napjet z jednoho zdroje. Lze to zapojit nejak jako viz priloha? Jak jsou omezeni pri takovemto zapojeni, kdybychom chteli segmentu pouzit vice, pripadne o neco delsich? Jeste jednou diky

Předmět Autor Datum
A jak jinak bys to chtěl zapojovat? Ty LEDky mají všechny nějaké definované napětí, takže každý páse…
touchwood 19.05.2024 09:36
touchwood
Ahoj, diky za odpoved. Tak uvahu jeste pripadalo seriove zapojeni (to jsem vyloucil), nebo paralalen…
rdndr 19.05.2024 09:39
rdndr
jj, pro kratky staci napajeni z jedne strany. Tusimze vyrobce ma za kratky 5m, ja bych 5m uz napajel…
bahno 20.05.2024 16:28
bahno
Možná bych radši volil teplou bílou než neutrální (a určitě ne studenou). A pokud možno 120 ledek na… poslední
mll 22.05.2024 14:25
mll

A jak jinak bys to chtěl zapojovat? Ty LEDky mají všechny nějaké definované napětí, takže každý pásek je zapojen sérioparalelně (a proto má taky vždy přesně určeno, kde jej můžeš ustřihnout - jedna LEDka mívá tuším okolo 1,3V-2,7V takže pokud to napájíš 12V, bývá 5-10 LEDek v sérii a další série v pásku jsou připojeny paralelně). Přidat další samostatné pásky paralelně tedy problém není, jen to vytváří větší nároky na proudovou zátěž zdroje.

Ahoj, diky za odpoved. Tak uvahu jeste pripadalo seriove zapojeni (to jsem vyloucil), nebo paralaleni, kde je ale privedeneno napajeni pro kazdy pasek z obou stran. Chapu spravne, ze pri zapojeni takto kratkych segmentu mi staci napajet kazdy pasek jen z jedne strany? Diky

jj, pro kratky staci napajeni z jedne strany. Tusimze vyrobce ma za kratky 5m, ja bych 5m uz napajel ze dvou stran, tam je to trochu uz videt. Rozhodne nejde napajet treba 20m z jednoho konce, jednak je videt nerovnomerny jas a druhak ho clovek ho upece. Ale pulmetr, zadny problem.

Možná bych radši volil teplou bílou než neutrální (a určitě ne studenou). A pokud možno 120 ledek na metr, aby to nebylo moc puntíkaté (prodává se 30, 60 a 120 a pak spousta dalších, ale tyhle tři hustoty jsou nejběžnější, 30 ledek na metr to je dost řídké).
Zapojení jako je to v té příloze je asi nejpříznivější, každý kousek připojený přímo na zdroj. Taky jsou možnosti zapojovat ty pásky do kaskády (z konce jednoho na začátek dalšího). Do 5 metrů (váš případ) je to celkem jedno. Ještě je potřeba zkontrolovat to v datasheetu zakoupeného pásku, kde výrobce bude psát, jak dlouhý kus lze připojit, ale bývá to právě 5 metrů (to, co se prodává vcelku na jedné cívce).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru