Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?

Dobrý den,

koupil jsem dům a potřeboval jsem ho zateplit, nedělal jsem tedy hrubou a rovnou na cihle dal polystyren na lepidlo(některé cihly co jsou na půdu jsou ale ty duté a to může být přístupová cesta). Co se mi teď ale děje je, že se mi nějak dostávají myši na půdu a je to tedy mazec, některé noci se nedá nahoře spát. Pastičky a podobně jsou neúčinné. Potřebuji to tedy nějak vyřešit a tady se poradit. Napadlo mě tohle:
1) strhnout polystyren až po okna, natáhnout potom dům nahoru lepidlem, potom perlinkou a až na to hodit znovu lepidlo polystyrenem. Měl bych tedy od oken zakrýt všechny otvory, kterými by tam mohli lézt. Je to ale brutální práce a dost nákladné to bude.
2)navrtat v polystyrenu otvory po určité vzdálenosti a něco pod polystyren nastříkat, aby to utěsnilo přístupové cesty na půdu. Nemůže to být ale pěna(tu sežerou), tudíž bych potřeboval poradit nějakou hmotu co myším, atd.. nejede
Víc mě nenapadlo, tudíž si klidně nechám poradit, pokud někdo něco má...
Už jsem z toho celkem na prášky, jelikož ty myši udělají fakt neskutečnou paseku, jak tam hrabou

Předmět Autor Datum
myši se ti polystyrenem prohrabou a prokousají. Dutou cihlou naopak na 99,9% neprolezou, díry jsou m…
touchwood 28.04.2024 10:02
touchwood
Ano ,to jsem ukotvil na kovové lišty a pak ještě na lepidlo a ty plastové terče. No ten původní maji…
hanes 28.04.2024 10:29
hanes
hm.. špatná orientace cihel je docela průser - to ti ta cihla nefunguje a zateplení je samo o sobě n…
touchwood 28.04.2024 13:48
touchwood
Nechci vám do toho moc kecat, ale na fotkách vidím tvárnice a plné cihly. Dále tam vidím, že stavite…
nerady 28.04.2024 14:03
nerady
To jsou duté tvárnice ze škváry, se mi zdá.
kejki 29.04.2024 20:03
kejki
Já dával kolem nových plastových oken do PU pěny skleněné střepy a při foukání štítu taky. Netuším,…
Lukas1982 28.04.2024 19:31
Lukas1982
Jsou to myši? Rámus na půdě dělají kuny.
sekim 30.04.2024 22:37
sekim
A proč se teď ptáte? Za mě jste čuňas. Odpověď je: jaké si to uděláš, takové to máš. Základ: zatáhno…
Vla 02.05.2024 18:27
Vla
A od čeho je forum? Od ptaní 8-). Lišty jsem dával, lepidlo jsem dával, střecha je taky nová. Podle…
hanes 02.05.2024 18:29
hanes
Ano fórum je na ptaní. Znovu se ptám. Zarovnal jste nejdříve stěnu, než jste dal startovací lištu? T…
Vla 02.05.2024 18:46
Vla
Myši se dostanou všude, nepomůže ani totální oplechování. Dnešní polystyrén by měl být pro myši kraj…
Rce 05.05.2024 23:53
Rce
Předpokládám že se to prasácky udělalo na buchty ? Normálně se lepí perlinka na rámeček po obvodě po… poslední
CreativanDevil 06.05.2024 17:31
CreativanDevil

myši se ti polystyrenem prohrabou a prokousají. Dutou cihlou naopak na 99,9% neprolezou, díry jsou malé a pokud je cihla správně položena, tak ucpané maltou.

V první řadě bych doporučil biologické řešení: Ujmout se nějaké kočky a moc ji nepřekrmovat, ona si s myší populací poradí.
Další alternativa jsou elektronická plašidla - ty můžeš umístit na půdu (ale upozorňuju, že citliví lidé je slyší).

Třeti věc je, zda jsi správně založil ukotvení polystyrénu na spodku stavby hliníkovými lištami. Pokud ne, a jen jsi to přilepil na prasáka, tak to je IMHO jeden z důvodů, proč ti lezou nahoru. viz https://www.zofi.cz/postup-zatepleni-fasady-polystyrenem-krok-za-krokem

Ano ,to jsem ukotvil na kovové lišty a pak ještě na lepidlo a ty plastové terče. No ten původní majitel ty cihle otočil tak, že otvory mají směrem ven ze stavby, což je pro ně přístupová cesta. Nenapadlo mě to předtím přetáhnout no.

Nechci vám do toho moc kecat, ale na fotkách vidím tvárnice a plné cihly. Dále tam vidím, že stavitel šetřil maltou a jelikož se dle tazatele neomítalo tak je tam dostatečný prostor pro pohyb myší. Pokud tam jsou někde dutý cihly ještě blbě položený tak na fotkách to není vidět. Není vidět okolí domu a zda myši se nedostanou do objektu i jiným způsobem. Pokud nezaberou různé jedy, pastičky, plašiče a tazatel je si jistý, že prolézají mezi zateplením a stěnou tak nejlepší bude jeho první návrh, ale nedělal bych to až do výšky oken, nýbrž bych to řešil nějakým soklíkem okolo celého pláště domu.:-)

Já dával kolem nových plastových oken do PU pěny skleněné střepy a při foukání štítu taky. Netuším, jestli to bylo tím, ale žádná myš už na půdě není. Jedná se o chatu na venkově. Pro jistotu mám na půdě naházené ještě jedy, myslím, že se to jmenuje "Ratimor", ale zdá se čisto, protože nemizí.

A proč se teď ptáte?
Za mě jste čuňas.
Odpověď je: jaké si to uděláš, takové to máš.
Základ: zatáhnout spáry lepidlem.(jakýmkoli, nebo malta) Dělal jste? Startovací listy. Dával jste? Potom polyš. Myši se nemají jak dostat do zatopení. Teda, jestli máte zateplení alespoň v lepidle.
Další věc k řešení a možná souvislost, je střecha a kuny.

Ano fórum je na ptaní.
Znovu se ptám. Zarovnal jste nejdříve stěnu, než jste dal startovací lištu?
Tzn, aby mezi zdí a lištou nebyli svislé spáry? Jestli jste zarovnal spáry lepidlem nebo maltou, tak se myši do fasády nemohou dostat. A mohl by jste sem dát foto fasády? Ted by to taky vůbec nemuseli být myši.

Myši se dostanou všude, nepomůže ani totální oplechování. Dnešní polystyrén by měl být pro myši krajně nechutný, nějakými chemickými sračkami. Dřív myši spokojeně po polystyrénu tloustly a nevešly se do děr. Dneska by to žrát neměly,

Předpokládám že se to prasácky udělalo na buchty ? Normálně se lepí perlinka na rámeček po obvodě polystyrenu. Přes to se myš nedostane pokud nemá někde výlez až ke krovu. Začal bych jedem na myši.
Poustup měl být. Stříkaná na obvod domu. Nebo aspoň zaházet jádrovkou veškeré větší nerovnosti. Pak lepit polystyren na rámeček. Polystyren má být dotažen až k podbytí či podbytí až k polystyrenu. Jednoduše řečeno nikde nemá být otvor.

Kdysi se dělali třeba tlusté zdi a mezi nimi byla dutina. Pokud to máte taky tak a vede to až na půdu přes nějaký otvor tak se vám ze sklepa dostane myš klidně až nahoru. Třeba zjistit kde všude se dostává myš no. Taky můžete pozvat deratizátora a pořídit kočky :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru