Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký osciloskop na 8bitové počítače?

Pomýšlím na koupi osciloskopu, ale nevím který ...

Asi potřebuju alespoň 3 kanály (takže 4), chci to na 8bitové počítače a přilehlou elektroniku, takže zobrazovat průběhy pravoúhlých signálů do 20MHz abych viděl, jak moc nejsou pravoúhlé a jak moc jsou oproti sobě posunuté (takže logická sonda nestačí). A běžně ty signály nejsou periodické, ale odehrajou se jen jednou, občas a pokaždé jinak a zajímá mě právě přesný průběh.

Musí to být schopno normálně běžně fungovat bez internetu a bez počítače (takže rozumný display, napájení ze sítě 240V, ovládání na přístroji).

A raději bych neplatil zbytečně moc, protože tohle použití je maximum, spíš pojedu níže.
Různé protokoly, jako I2C, SPI a tak jsem ochoten louskat i očima, ale pokud je to bude mít, tak je rád budu používat.

XY asi ani nevím, na co bych použil, u neperiodických jevů to moc smysl nedává. Signály si můžu snadno generovat i třeba nějakým Arduinem.

Bude ležet na stole s ostatními přistroji (pájecí stanice, laboratorní zdroj, horkovzduška, předehřev ...), takže obrazovku potřebuju rozumně čitelnou i na dálku natažené ruky (takže ne nějaký handheld).

Co byste mi tak poradili, s čím máte zkušenost, případně jaké parametry mě zajímají a co brát nebo naopak nebrat?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Logický analyzátor by byl asi lepší. Dělají se i kombinované třeba 2 kanály osciloskopu a 16 logické…
ml1 25.03.2024 16:33
ml1
Logický analyzátor se hodí na jiné věci. Mě jde opravdu právě o ty analogové záležitosti toho, co by… poslední
gilhad 26.03.2024 07:02
gilhad

Logický analyzátor by byl asi lepší. Dělají se i kombinované třeba 2 kanály osciloskopu a 16 logického analyzátoru. Vzpomínám, že jsem na to kdysi v GME koukal, bylo to něco takového https://www.gme.cz/v/1505290/owon-mso7102td-osciloskop-dvoukanalovy-100mhz
Problém nebude těch 20 MHz, to zvládne snad skoro všechno, problém bude strmost hran. Třeba když máte 10 ns (a to je zatraceně dlouhá hrana), jste na 100 MHz.
Zkušeností mám víc, ale jsou to všechno přístroje, které se už nedělají, nebo jsou ve výprodeji.
Tektronix TPS2024 je s cenou 100 tisíc bez DPH (před mnoha lety) asi mimo. 4 kanály galvanicky oddělené. Ukládání na CF kartu nebo přenos do počítače (sériová linka nebo usb volitelně snad i gpib). Možnost napájení z baterie. Ovládání jako všechny tektronixy. Ale nejdůležitější jsou ty oddělené kanály.
Pak ještě nějaké tektronixy, ale to je mimo možnosti kutila stejně jako lecroy
Pak už jen znám samé owony. To je čína a ovládání a podobné je podle toho, co zrovna okopírovali.
Tento https://www.gme.cz/v/1505077/owon-sds8202v-osciloskop-dvoukanalovy-200mhz mám ve 100 nebo 60 MHz verzi (teď z hlavy nevím, tak vysoko se normálně nepohybuju), cena byla kdysi pod 10 tisíc. Výborný na něm je, že se dá k němu připojit obrazovka přes VGA (písmeno V za názvem), takže si to klidně můžu dát na velkou televizi. Ale jinak nic extra. S počítačem se propojuje přes ethernet nebo USB, ale ještě nepodporuje SCPI (to byly až pozdější modely), má nějaký vlastní protokol, kterým se dají načítat data do počítače, ale nedá se z počítače ovládat. Přenos dat trvá asi minutu (používá 10 Mbit).
Pokud jde o čtyřkanálový, tak znám ještě tento https://www.gme.cz/v/1505797/owon-xds3104ae-osciloskop-ctyrkanalovy-100mhz ten už podporuje SCPI, ale ne tak bohatě jako tektronix (třeba nemá příkaz pro nastavení času, což je to nejmenší, na měření to vliv nemá, jen mi to utkvělo v paměti, protože můj program právě začíná tím, že na všech přístrojích nastaví správně hodiny, aby jeden neměl 1.1.1980 druhý 0.1.1970 a podobně (novější začínají v roce 2000), i ty co si hodiny pamatujou je nemaní nijak přesné). Vzpomínám si, že jsem tam měl s něčím problém co nebylo v obdržených datech, ale co to bylo už nevím.
Různé protokoly jsem louskal až následně v počítači, myslím, že ve větší míře jsem potřeboval luštit akorát sériovou komunikaci. U SPI šlo jen o spočítání, že těch hodinových pulzů je opravdu 8 (bylo jich kvůli zpackanému cyklu jen 7), ale to byly nějaké dávné doby, kdy jsem to implementoval softwerově, nebo to možná nebylo SPI ale jen něco podobného.
Rozhodně bych se koukal na možnost propojení s počítačem a jak je zdokumentovaná ta komunikace (ideální je použití nějakého rozumného protokolu, nemusí to být zrovna SCPI). Je pěkné, pokud k tomu bude aplikace na mobilu, ale aspoň já do toho radši vidím, kromě toho potřebuju občas data k nějaké analýze a nejlepší je pro mě, když si o ně řeknu přístroji rovnou z Matlabu než je nějak přenášet nedejbože přes flešku (o disketách ani nemluvim). Přístroj by ale měl umět fungovat autonomně, pokud je to jen periferie k počítači nebo mobilu, je to podle mě na nic.

Logický analyzátor se hodí na jiné věci. Mě jde opravdu právě o ty analogové záležitosti toho, co by v ideálním světě bylo digitální.
Právě ta strmost hran, tvar toho průběhu a tydlevilde.
Proč jeden bazmek "vidí" jiná data než bazmek jiný, i když jsou propojené drátem.
100k je mimo moje možnosti, ale před mnoha lety na tom nebyla elektronika tak jako letos nebo napřezrok, na počítačích je to krásně vidět.
Rozhodně potřebuju stolní, samostatnou verzi, bez počítače, bez sítě, přenos do počítače je sice plus, ale screenshoty přez flashku je zatím asi tak prakticky vše, co mě napadá, že bych potřeboval.

Tohle mám doma už dávno, ale postupně jsem tomu přerostl pře hlavu a možnosti - https://www.gabotronics.com/products/development-boards-menu/57/xmega-xprotolab-details.html - jako na spoustu věcí to stačí, 8bit logický analyzátor to taky dovede, ale už mi to nestačí na všechno a bota mě tlačí právě u těch průběhů a vyšších frekvencí. (A pořádné obrazovky, ono to sice umí i komunikaci s PC, ale zase to ukáče to samé, co na tom miniLCD, jen "lepším fontem s většími čudlíky".

Hraju si s takovými věcmi a to analogové rušení tam je hodně přítomné
[]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru