Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Střecha na verandě - jak zateplit?

Dobrý den,
touto cestou bych se rád zeptal na možnost zateplení střechy na Rodinném domě, respektive na verandě domu. Veranda byla postavena společně s domem (rok výstavby 1972). Problém je ale v tom, že zatímco střecha na domě je zateplená, tak ve verandě je "jen" betonový strop a na něm položena střešní krytina (střecha verandy rovná, plochá. Střecha verandy používaná jako balkón) asi gumové pvc. Tepelné ztráty přes verandu jsou v zimě obrovské (ve verandě se nevytopí více jak na 16-17°C), proto hledám možnosti, zda-li by byla možnost položení na betonovou vrstvu nějaké izolace a na ní opět krytina nebo jestli jsou jiné možnost.

Osobně mě jako nejlevnější varianta napadla zateplit strop zevnitř. Že bych nalepil cca 150-18mm polystyrenu na strop a na to sdk podhledy, jediné, co by mě odradilo, ta to, že by byla výška stropu poté cca 200-205cm.

Děkuji za případnou odpověd

Změna předmětu, původně: Střecha na verandě (host)

Předmět Autor Datum
Osobně bych, jako první, vyzkoušel nalepit tmelem, ze spodní strany na strop, EPS síly 5 cm. Čímž by…
George63 02.02.2024 19:58
George63
Díky za odpověď. Ono kdysi ta veranda byla kompletně prosklená (děda si to tak postavil :-) ), a byl… poslední
Omegus 02.02.2024 20:58
Omegus

Osobně bych, jako první, vyzkoušel nalepit tmelem, ze spodní strany na strop, EPS síly 5 cm. Čímž by se strop tak markantně nesnížil. Ono i těch 5 cm už "dá", co se týká omezení tepelných ztrát hodně (srovnání tep.izolační schopnosti - jako cca 2 m silná zeď z klasických cihel). A třeba pouze formou otapetovaných stropních panelů, bez toho krytí sdk. Bylo by to jednoduché, rychlé a levné a je možné realizovat okamžitě a snadno svépomocí. Vzhledem k tomu, že nejde o trvale obývaný prostor, bych případnou kondenzaci vnitřní vlhkosti, která může být problémem u obytných místností, pominul. Ono jde ale rovněž o to, jak jsou tepelně izolované i stěny, jaké ztráty jsou přes okno/okna a přes vnější dveře. K případnému dalšímu řešení, pokud by to nestačilo, z horní strany, je pak možno přistoupit v letní dobu a provést klasickým způsobem, jak se zateplují běžně stavby s rovnou střechou.

Díky za odpověď. Ono kdysi ta veranda byla kompletně prosklená (děda si to tak postavil :-) ), a bylo tam celkově padesát kastlíkových oken... Později se to zazdilo a nyní jsou tam tři velká plastová okna.
S tím polystyrenem, jak jsem psal, to byla má prvotní myšlenka, klasický polystyren na zateplení, uvažoval jsem nad 150mm, ale koukal jsem, že 170-180mm je o dost levnější. Nalepil bych ho a na to "okrasné" polystyreny, ty tam jsou i nyní. Dávám tady tomuto přednost, protože, jak píšete je to jednodušší, levnější a udělal bych to sám

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru