Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velikost akumulační nádrže

Dobrý den,

při zjišťování potřebného objemu akumulační nádrže u kotlů na tuhá paliva jsem narazil na doporučení 50 lt/kW u klasického topení a 80-100 lt/kW u podlahového.

Proč je u podlahového doporučen větší objem, když u podlahového jsem schopen zpracovat větší tepelný spád z ak.n.? Očekával bych logicky menší ak.n. u podlahovky pro překrytí stejného časového úseku.

Díky za vysvětlení

Předmět Autor Datum
Max. doporučená teplota vody do podlahového kúrenia je 30°C. Max. povolená teplota vody do radiátora…
ok 29.01.2024 17:10
ok
Díky za reakci. Každopádně při použití fyzikáních vzorců a komfortu topení 1x za den vychází ak.n.…
kumula 29.01.2024 18:42
kumula
Pýtal si sa na objemy akumulačných nádrží počítaných podľa vzorcov, ktoré nezohľadňujú použitie doda…
ok 29.01.2024 18:52
ok
To mě nenapadlo, že u empir.vzorců se neuvažuje přítomnost těchto ventilů :-) Díky! poslední
kumula 29.01.2024 18:58
kumula

Max. doporučená teplota vody do podlahového kúrenia je 30°C. Max. povolená teplota vody do radiátora je 75°C. Evidentne nebudeme vyhrievať vodu v akumulačnej nádrži na (hodne) vyššiu teplotu, než sú tieto hodnoty. Objemová jednotka vody ohriata na vyššiu teplotu naakumuluje viac tepla ako voda ohriata na nižšiu teplotu. Preto je rozdielna veľkosť nádrže. Vzorce ktoré si našiel sú empirické (vychádzajú zo skúsenosti). Daj si poradiť a použi ich. Väčšia nádrž nie je ale na závadu (ak máš dostatok miesta a peňazí).

Díky za reakci.

Každopádně při použití fyzikáních vzorců a komfortu topení 1x za den vychází ak.n. pro podlahové topení menší, právě z důvodu větší využitelné kapacity nádrže. Nevidím důvod nenabít nádrž při podl.topení na stejnou teplotu jako u rad. topení, protože se o další postará směšovací ventil, jen mohu s teplotou klesnout níže, aby to stále pokrývalo TZ objektu.
Bohužel zatím mám jen radiátory ale zvažuji všechny možnosti.

Dík

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru