Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení lustru bez vypínače

Zdravím. Pořídil jsem si do lustru smart žárovky (Tuya). Mám k nim i dálkový ovladač ve tvaru vypínače (na baterii, takový: 1005004838152501.html). Původně jsem ovladač chtěl nalepit na zeď vedle vypínače, ale zjistil jsem že má příslušné otvory a jde ho namontovat na krabici od původního vypínače. Byl by to velký hřích, původní vypínač demontovat, dráty trvale spojit wagosvorkou a přes to přišroubovat ten ovladač? Lustr by tak byl trvale pod napětím a řízen by byl čistě softwarově. Je tohle v rozporu s nějakými pravidly?

Předmět Autor Datum
Nenapadá mě, s čím by to mohlo být v rozporu, pokud budou dodržené izolační vzdálenosti. Čistě po te…
umfa 29.12.2023 16:11
umfa
K čemu je to dobré? V popisu nic není.
Kyncl 29.12.2023 16:23
Kyncl
Nebylo by možné tam místo vypínače dát dvojitý rámeček a nechat "rozsvíceno" a pak používat ovladač?…
čumil old 29.12.2023 18:17
čumil old
Každé elektrické zařízení je nutno zapojit tak, aby je bylo možné, v případě potřeby opravy, nebo úp… poslední
George63 30.12.2023 18:55
George63

Nenapadá mě, s čím by to mohlo být v rozporu, pokud budou dodržené izolační vzdálenosti. Čistě po technické stránce bych tam přes ty wago svorky dal ještě nějakou izolační vložku a mělo by to být elektricky ok. Prakticky bych se snažil to udělat reverzibilně, aby se to dalo jednoduše uvést do původního stavu, nemám moc důvěru v životnost těchhle elektronických udělátek :D

Každé elektrické zařízení je nutno zapojit tak, aby je bylo možné, v případě potřeby opravy, nebo úpravy, spolehlivě odpojit od el. sítě. Takže takto by to asi bylo (všeobecně) částečně v rozporu s předpisy a normami. Pokud by to takto nebylo zajištěno předřazeným spinačem, tak by pak bylo nutno, v případě třeba odpojování lustru, nebo manipulace se žárovkami, kdy by měla být tato možnost zajištěna, v tomto případě, provést vždy vypnutím jističe příslušného obvodu-okruhu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru