Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podivně se chovající ústřední topení v paneláku

Dobrý den, mám prosím dotaz, týkající se podivně se chovajícího ústředního topení v paneláku.Mám tři radiátory, z nichž dva se chovají zcela normálně, to jest když je spustím regulační hlavící, začnou topit. Ten třetí ale ne. Před pár dny jsem zjistil, že i když ho nastavím naplno, je prakticky studený, i když trubky, na které je napojený, jsou horké. Odšrouboval jsem ovládací hlavici, zahýbal trochu tou kovovou tyčkou, která ovládá přívod teplé vody, a radiátor se rozehřál. Fajn, říkám si. Ale po pár dnech byl jsem ho znovu spustil a byl studený. Komplet, přičemž ta připojovací trubka byla taky studená. Nic nepomohlo. Znovu jsem to odšrouboval, zavergloval, nic. Nechal jsem ho puštěný cenou noc, ráno byl lehce vlažný. Odpoledne normálně hřál, ale den nato už je zase studený, i když trubky topí. Ty dva ostatní radiátory topí bez problémů. Zkoušel jsem sundat regulační hlavici, dát tam jinou z jiného funkčního radiátoru, ale prostě odmítá topit. Přikládám ještě pro představu foto

Díky za radu

Předmět Autor Datum
Pokud je problém ve ventilu (jehle), prohození hlavice z jiného radiátoru nepomůže. Jedině výměna za…
host 07.12.2023 15:00
host
Odvzdušnit ho bohužel nemůžu, není na něm odvzdušňovací ventil...
wuxia76 07.12.2023 15:02
wuxia76
No tak někde se snad topný okruh dá odvzdušnit? Jak zjistíš, jestli je v radiátoru voda?
host 07.12.2023 17:04
host
Nevím jak je radiátor nakloněn,ale podle připojení k potrubí to vypadá,že se odvzdušňuje do stoupačk…
Lubomír 07.12.2023 19:01
Lubomír
Topná soustava v paneláku je společným majetkem SVJ, nebo vlastníka domu, nikoliv tvým osobním, tak…
Kyncl 07.12.2023 16:20
Kyncl
Jestli zaverglování tyčky pomohlo, je přiucpaný ventil. Samotné verglování moc nepomůže, páč tyčka n…
Rce 07.12.2023 22:26
Rce
Ještě sundejte tu hlavici a vyfoťte to zvrchu,aby jste ten ventil neměl s dodatečnou regulací jako k… poslední
Lubomír 08.12.2023 00:02
Lubomír

Nevím jak je radiátor nakloněn,ale podle připojení k potrubí to vypadá,že se odvzdušňuje do stoupačky.To ale pouze tehdy když je ventil směrem do kopce vůči radiátoru.Překontrolujte vodováhou spád,mohl se někdo o radiátor opřít a pak samoodvzdušnění selhává.
Dále u toho ventilu,aby to topilo musí být ten kolíček směrem ven,nezamačkává se hned při namontování termostatické hlavice?Jesti zůstává zasunutý a jde vysunout kleštěmi,zkuste tam okolo té tyčky kápnout olej a párkráte tam a zpět,může to být přidřené vodním kamenem a nevrací se to do otevženého stavu.:-)

Jestli zaverglování tyčky pomohlo, je přiucpaný ventil. Samotné verglování moc nepomůže, páč tyčka není spojena s kuželkou uvnit, jen na ní tlačí. Osvědčilo se mi obouchat to kolem a také do té tyčky rozumně kladívkem. Bušit docela dlouho. Stejně je to ale řešení na chvilku. Bude to chtít výměnu ventilu ale to se musí vypustit stoupačka nebo zamrazit trubky a to není drobná oprava, to musí udělat dům.

Ještě sundejte tu hlavici a vyfoťte to zvrchu,aby jste ten ventil neměl s dodatečnou regulací jako kolega ve vedlejším dotazu a neměl to přiškrcené tím hradítkem na plastový T klíček.Těch důvodů múže být více,pokud je to více bytů na jednu stoupačku ,někdo může topit na plné pecky a srhává teplou vodu dalším co to mají přiškrcené.Někdy je to laborování dobře seřídit průtok.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru