Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drážkovačka do betonu + použitelnost starých krků v panelech

Dobrý den,

pokud bych chtěl do panelu udělat drážku cca 1cm hlubokou např. drážkovačkou HILTI DCH 150 mm - SL, kolik centimetrům, nebo metrů je možné udělat do panelu za hodinu? Nemám vůbec představu, jak rychle to pracuje v tak tvrdém materiálu. Samozřejmě záleží na tvrdosti betonu, ale stačí mi jen tak orientačně.
Půjčují k tomu i diamantové kotouče, opotřebení sada 2 kotoučů 300,- / 0,5 mm. Máte prosím někdo zkušenost, o kolik se cca opotřebí, jestli se pro jeden byt 3+1 v paneláku nevyplatí koupit své.

Plánuji novou elektroinstalaci a jen bych rád slyšel zkušenost, jestli se někomu podařilo použít pro protažení kabelů alespoň některé staré krky uvnitř panelů. Každý metr by byl dobrý.

Díky

Předmět Autor Datum
Nechci tě zrazovat, ale představa řezání drážek do panelu mě trochu děsí. Nechceš zvážit třeba nějak…
host 16.11.2023 13:40
host
U nás v panelákovém bytě elektrikáři taky moc do panelů nesekali. Buď využili spáry mezi panelama, k…
JoDiK 16.11.2023 20:44
JoDiK
Do panelu se NESMÍ dělat drážky. Využívají se dutiny v panelech. Tady se ti vyplatí odbprník. Předst…
paul 17.11.2023 17:42
paul
Do panelů je zakázáno řezat nebo něco zasekávat nebo jakkoliv narušovat (s výjimkou nastřelení). Vzn…
Rce 18.11.2023 00:33
Rce
Normálně jsem drážkovačkou dělal, kotouče neodešly. poslední
Milouš 1 18.11.2023 12:48
Milouš 1

U nás v panelákovém bytě elektrikáři taky moc do panelů nesekali. Buď využili spáry mezi panelama, které rozšířili, nebo podlahové lišty s dutinou pro kabely. Sekali jen pár kousků třeba na stropě pro lustr od spáry do středu místnosti, nebo kousky od země k zásuvkám. Kupodivu neměli ani drážkovačku, sekali to sbíječkou s nasazeným sekáčem.

Do panelů je zakázáno řezat nebo něco zasekávat nebo jakkoliv narušovat (s výjimkou nastřelení). Vznikne možnost lomu (asi jako když nařízneš sádroš a zlomíš). Nehledě na to, že po pár centimetrech odejde řezný kotouč. Panely jsou z extra pevného betonu. Pokud se ti nepodaří starým drátem protáhnout nový, je jediné řešení elektrikářské lišty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru