Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vydlazdeni plochy kamenem

Zdravim, ceka me ukol vydlazdit kus prostoru na zahrade. Do prostoru cca 1x10m potrebuju polozit kameny ruzne velikosti (10x10-30x20) skoro vsechno jsou to kostky/kvadry z zuly, par jich je nepravidelnych a/nebo z jineho materialu, pouzit hodlam vsechny. Nemam jich zbytecne moc, takze spary muzou byt 2-8cm podle toho, jak mi vyjdou. Prostor je ve spadu asi 10cm na kratsi strane, ohraniceny z obou stran, az na kus na kraji naprosto suchy (pod presahem strechy), nyni je tam sterk s hlinou, vykopat ho muzu jak hluboko chci. Bude pres to jezdit osobni auto. Ted resim, do ceho to polozit. Predstava je vykopat to o 5-10cm vic, nez mam nejvetsi kamen, coz uz budu na rostlem terenu. Zvazuju nasledujici moznosti
1. Suchy pisek s cementem, naklepat to na sucho a po pokladce zamlzit vodou. Tim samym pak vysparovat, namest na sucho a navlhcit.
2. Nechat privezt zavlhly poter, naklepat do nej. Po zatvrdnuti zasparovat cementovou maltou.
3. Nechat privezt normalni beton S2-S3, tam si ale neumim predstavit, jak bych to do nej pokladal.
Kterou moznost doporucite, pripadne neco jineho? Mam to vic vykopat, material hutnit atp?
Urcite chci pevne ulozeni, ne do sterku jak se bezne kladou kostky, vzhledem k okolnimu vyuziti by v tom byl za chvili bordel a zahon plevelu. Diky

Předmět Autor Datum
Já je mám jenom v hlíně, ale větší a zarůstají travou. Auto to unese v klidu.
Kyncl 06.10.2023 10:40
Kyncl
To je sice fajn, ale ja tam prave nic rust nechat nechci. A ani to nejde, neprsi tam, takze trava ne…
re4zon 06.10.2023 11:31
re4zon
Myslím, že když klikneš na YouTube tak tam najdeš přehršel možností a určitě si vybereš tu která ti…
nerady 06.10.2023 13:55
nerady
Tak zkus najit video, kde nekdo dlazdi z kamenu vysokych 10-30cm do pevneho ulozeni, nejlip ve spadu…
re4zon 06.10.2023 15:22
re4zon
Osobně bych si rozdělil kameny na silnější a slabší a udělal to v podstatě ve dvou hloubkách. Po zku…
nerady 06.10.2023 20:18
nerady
Ok dik za tip. Ohranicene to uz je, takze obrubniky resit nemusim, nema se to jak rozjet. Voda tam n…
re4zon 06.10.2023 20:55
re4zon
Beton si míchám doma ve své míchačce na jedno kolečko. Mám úložiště písku a štěrku vedle sebe a do k… poslední
nerady 06.10.2023 22:18
nerady

Tak zkus najit video, kde nekdo dlazdi z kamenu vysokych 10-30cm do pevneho ulozeni, nejlip ve spadu, a aspon trochu ukaze postup. Z pravidelnych kostek a/nebo do sterku je mit to jasne, ale tohle bude trochu horsi prace. Zejmena protoze budu nekde muset dat podklad 5cm a pod nektere kameny i 30cm, tak aby to pak drzelo pohromade.

Osobně bych si rozdělil kameny na silnější a slabší a udělal to v podstatě ve dvou hloubkách. Po zkušenostech na mé zahradě bych to hlavně pokládal mezi nějaké zabetonované obrubníky (asi kamenné) aby se mi to "nerozběhlo". Spodní vrstva musí být štěrková a vysvahováno tak aby byla odváděna voda. Tím je řečeno, že silnější kameny použít v dolní části "chodníčku" a ke konci dávat slabší. Jelikož potěr nesnáším tak bych si namíchal beton s drobnou kamennou frakcí a do toho to pokládal. Čím to vyspáruješ je už na tobě. Netvrdím, že je to nejlepší řešení ale tak bych to po zkušenostech dělal já.:-)

Ok dik za tip. Ohranicene to uz je, takze obrubniky resit nemusim, nema se to jak rozjet. Voda tam neni. No, nejak to poskladam, jeste zvazim beton a poter, michat kubik nebo dva se mi fakt nechce, najednou to nepolozim a platit dvakrat nebo trikrat dopravu z betonarky uz vubec ne..

Beton si míchám doma ve své míchačce na jedno kolečko. Mám úložiště písku a štěrku vedle sebe a do každého se mi vejde tak 3 tuny materiálu. Když to zpracuji tak to nechám doplnit. Je to vždy na jednu Avii. Jelikož bydlím ve svahu tak ten jemný štěrk používám v zimně k posypu vjezdové cesty. Na dovoz menšího množství betonu mají na většině betonárek někoho s Multikárou nebo lze použít vozík za auto. Nejmenší množství dávají 0,3 m3 betonu a to je tak na hraně na řidičák na osobák B.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru