Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroměrová skříň

Ahoj všem,

rád bych se poradil ohledně koupě elektroměrové skříně. Chtěl bych koupit elektroměrovou skříň pro šest jednotek a pro všech šest zároveň i místo na noční proud. Bude to tedy cekem velká věc. První dotaz, který mám, zda je vůbec reálné si takovou věc koupit sám na eshopu a zazdít nebo přidělat ke zdi. Zapojení by samozřejmě bylo na odborníkovi. Měla by být venkovní. Důvod proč se ptám je samo sebou cena. Předpokládám, že když alespoň něco objednám sám, něco ušetřím. Důvod je samozřejmě prostý, s každým článkem se přihazují procenta. A nebo je to úplně scestný nápad a celé to nechat na klíč a celé to tvrdě zaplatit? Vlastně se ptám i proto, jestli jako lajk vůbec můžu koupit správný výrobek. Abych nakonec v dobré výře neobjednal něco, co bych nakonec nemohl použít.

Děkuji za vaše podněty

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Super, děkuju za typy, vyzkouším. Mám ještě jeden související dotaz. Z ČEZ distribuce mi tvrdí, že t…
mayerrs 19.09.2023 18:12
mayerrs
Elektroměrové skříně (rozvaděče) se musí osazovat pouze na místech veřejně přístupných. Pokud jsou t… poslední
George63 20.09.2023 21:55
George63

Super, děkuju za typy, vyzkouším. Mám ještě jeden související dotaz. Z ČEZ distribuce mi tvrdí, že ta elektroměrová skříň MUSÍ být přístupná z veřejně přístupného místa. A známý elektrikář mi tvrdí, že to není pravda, že to takhle jen zkouší na lidi, ale pravda to není. Máte někdo nějaké oficiální informace?

Elektroměrové skříně (rozvaděče) se musí osazovat pouze na místech veřejně přístupných. Pokud jsou to bytové domy, mohou být na společných, veřejně přístupných chodbách. U RD i chat, dokonce musí být, pokud je provedeno oplocení pozemku, osazeny v oplocení, s přístupem z vnější (veřejně přístupné) strany. Pokud jsou ve venkovním prostředí, musí pochopitelně vyhovovat příslušnému "krytí" proti povětrnostním vlivům dle ČSN a rovněž výška umístění spodní strany od terénu je předepsána normou. Co se týká osazení rozvaděče s více elektroměry, do zdi v chodbách bytových domů i vně, zde platí i předepsaná minimální výška osazení nejníže umístěného elektroměru od podlahy/terénu. Konzultaci s místním projektantem elektro, který sdělí konkrétní výšky umístění rozvaděče dle situace, doporučuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru