Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení PIR čidla

Ahoj,

plánuju si doma zapojit LED pásek na PIR čidlo a mám k tomu 2 otázky.

1) jak se nazývá, nebo jestli vůbec existuje kabel s 2 vodiči pro fázi a 1 pro nulák. Na nákresu v příloze je naznačeno jak mě napadá vyřešit můj problém s tím, že do PIR čidla chci dovést jen 1 kabel (tzn přívod do PIR a z něj odvod po 1 kabelu zpátky pro zdroj LED). Ano vím že se PE nikdy nesmí přeznačit, ale ten kabel bude volně položený na skříni v celkové délce asi 40cm, takže oba konce jsou jasně rozeznatelné. Chtěl bych to ale udělat tak, jak se má. Nemůžu ovšem takový kabel na internetu najít.

2) jak moc vadí zdroji uvedenému na nákresu časté spouštění PIR čidlem? Říkal jsem si, jestli je lepší vypínat LED pásky na části kde je 230V, nebo 12V, ale rozhodl jsem se pro tu první variantu. Proto by mě zajímalo, zda to časté zapínání a vypínání zdroji nějak neškodí.

Díky za odpovědi

Předmět Autor Datum
Hledej např. kabel CYSY 4G X 0,5 nebo CYSY 4G X 1 když to chceš mít s veškerou parádou. Časté spínán…
leo 04.08.2023 08:27
leo
Tohle jsem taky řešil a skončilo to nákupem čtyřvodičového kabelu. Žlutozelená zůstala nevyužitá, al…
ml1 04.08.2023 15:30
ml1
:-?::) 1) jak se nazývá, nebo jestli vůbec existuje kabel s 2 vodiči pro fázi a 1 pro nulák. Prezr… poslední
yYy 04.08.2023 19:18
yYy

Tohle jsem taky řešil a skončilo to nákupem čtyřvodičového kabelu. Žlutozelená zůstala nevyužitá, ale lepší řešení jsem nenašel. Předtím tam byla přesně taková prasárna (zelený byl použitý jako pracovní), když jsem to po 20 letech předělával (prasklá žárovka odpálila triak, což se zatím žádné předtím nepodařilo), chtěl jsem to mít v souladu s předpisy. A šňůra 3A (jen fáze) se nedělá, CYKY 3A se sehnat dá, tahají se jím třeba vedení ke schodišťovým vypínačům. (K tomu značení, já jsem zvyklý na ABC, A jen fáze, B se žlutozelenou, C i s modrou, vím, že dnes jsou ta písmena jinak a taky CYKY se nepoužívá.)

:-?::)

1) jak se nazývá, nebo jestli vůbec existuje kabel s 2 vodiči pro fázi a 1 pro nulák.

Prezradím ti jedno malé tajomstvo!
Vodičom je úplne jedno, na čo sú pripojené, či na fázu, alebo nulák. A existuje háfo druhov viacžilových káblov -2-žilové, 3-žilové, 4-žoilové, -žilové - len si VYBRAŤ!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru