Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký písek na beton?

DObrý den,
potřebuji u nás v jedné firmě objednat písek na beton. Myslel jsem, že to bude trošku hrubší než písek na omítky, ale pořád mi na beton nutí nějaký štěrkopísek.
Podaří mi s tím štěrkopískem udělat normální povrch na dlažbu? Není štěrk moc hrubý?
Díky

Předmět Autor Datum
Rozlišuj štěrk a šterkopísek. Informace najdeš na netu. Do betonu je to správně, například jemný kop…
Kyncl 12.07.2023 13:59
Kyncl
Musíš se v té firmě pořádně vymáčknout. Jiný beton jde do základových pasů a jiný do podlahy pod dla…
čumil old 12.07.2023 19:48
čumil old
Do betonu se písek nadává. Pouze štěrk v různých frakcích. Záleží na použití.
Cat 12.07.2023 20:42
Cat
A na to jsi přišel jak? Už to nehul.
Rce 12.07.2023 22:55
Rce
Nemusel jsem na to přijít, já to vím a nehulím.
Cat 13.07.2023 05:24
Cat
Do betonu se používá plavený (praný), nebo říční písek, do malty kopaný, také někdy nazývaný haldový…
Paron 12.07.2023 22:35
Paron
Díky za rady. Ještě mi poraďte, co dát pod beton. Nějakou ipu? Je to do jedné místnosti na chalupě.
Duda9991 13.07.2023 06:28
Duda9991
Hezký den Nejsem tedy přímo odborník, ale podlahu ve starém domě (chalupě) jsem dělal, dle návodu ta…
Petr M. 13.07.2023 07:37
Petr M.
P.S. pod štěrk násyp pod podlahu (drobný makadam frakce cca 30- 40) na vykopanou hlínu úplně dolů ne… poslední
Petr M. 13.07.2023 07:54
Petr M.

Rozlišuj štěrk a šterkopísek. Informace najdeš na netu. Do betonu je to správně, například jemný kopaný písek do betonu nepatří. Každý prodejce udává zrnitost, tu musíš volit podle použití, případně si to prosít. Ve tvém případě to bude frakce 0-4.

Hezký den
Nejsem tedy přímo odborník, ale podlahu ve starém domě (chalupě) jsem dělal, dle návodu takto, vykopal jsem původní podlahu a hlínu pod ní vzal cca 30 cm pryč vysypal suchým štěrkem kamenivem frakce cca 40mm (hrubost je X vzlínající vodě ) udusal, dělá se to "žábou" já dělal ručně, na to položil kari sítě (pro zpevnění) které jsem podložil kousky kamenů dlažby tak aby byly nějaký ten cm nad štěrkem, mezi sebou jsem kari svázal přichytil vázacím drátkem (kari síť jestli dobře pamatuji 4 mm ale jistě může být i silnější dle podmínek ale zase dražší) a vše zalil betonovou mazaninou ve výšce cca 5-6 cm (voda písek ostrý křemičitý frakce 04 nebo řeknete do betonu cement, poměr se dělá cca 1:3 tj. díl cementu a 3 písku) a shladil do roviny. Po zatvrdnutí, (doporučuji čtrnáct dnů, déle je lépe) jsem natřel asfaltovým penetračním nátěrem (je na to určený koupíte) po zaschnutí klasicky svařil ipu a jsou-li podřezané zdi ipa se svaří s ipou z podřezaných zdí, pokud zdi nejsou podřezané nebo to nelze spojit pak ipu ohněte ke zdi nahoru tak aby dosahovala mírně nad úroveň na ní nalitého betonu tj. aby se vám odizolovaný beton nedotýkal mokré zdi a netáhl z ní vodu například není-li zeď suchá. Na navařenou ipu si dáte dvě vodorovná vodítka (dřevěná pak vytáhnete např. desky fošny, nebo kovové ) a usadíte do roviny do betonových násypů nebo zedníci dělají přímo jen vodorovné "náplatky" z uhlazeného betonu takové dvě široké kolejnice které nechají zatvrdnout. Pak nalijete beton a dle těch náplatků nebo vodítek stáhnete latí do roviny a necháte vytvrdnout. Složení je stejné tj. ( křemičitý ) písek do betonu frakce 0,4 voda cement v poměru 1:3 a vrstva by neměla podkročit 5 cm, vyšší být může, já dělal cca 8-9 cm, do směsi se přidává i hrubší štěrk (nedával jsem , ale do betonu patří ) vody do směsi přidávejte pouze nutné množství tj. aby vznikla hustá kaše nikoli řídká, příliš velké množství vody má vliv na pevnost pozdějšího betonu i když u podlahy jen pochozí kde bude jen dlažba nebude se jezdit žádnou dopravou a nebude tam nic extra těžkého tj. jen na běžné bydlení by jste to asi ani nepoznal. Návod kompletní návody najdete na You Tube - podlahy, nedělal-li jste to sežeňte si zkušeného zedníka nebo kdo to již dělal ten vás povede a poradí. Co jsem psal není dogma mohou být odchylky dle podmínek a každý dělá "trochu jinak", důležitá je ta hydroizolace, jinak je riziko trvale vlhké podlahy.

P.S. pod štěrk násyp pod podlahu (drobný makadam frakce cca 30- 40) na vykopanou hlínu úplně dolů než začnete se může ještě položit geotextilie, tu jsem dal, někdo dává někdo ne, je to proti přílišnému zatlačování štěrku násypu do hlíny (v případě větší vlhkosti) a proti prorůstání kořenů (u domku uvnitř většinou nehrozí i když narazil jsem na jeden kořen jabloně), na to se pod násyp může hodit ještě ohebná plastová děrovaná odvlhčovací hadice je-li ji pak kam vyvést z boku ven = odvětrá podklad přílišnou vlhkost, dle podmínek zase nemusí být. A co se týká finálního betonu nad izolaci (co poslouží jako pod dlažbu) tak před vylitím se ještě kolem zdí dávají dilatační pásky, tj. takový pěnový plochý pásek kupuje se v rolích ve stavebninách kvůli oddilatování zdí a betonu, pokud je ale ipa ohnuta nahoru na zeď ke zdi, pak splní funkci ona po vytvrzení se pak zařeže s povrchem betonu nebo kousek nad ním v úrovni budoucí dlažby. Pokud něco ve stavebninách kupujete, tak vždy řekněte na co to chcete a jak to chcete, poradí vám mají zkušenosti (alespoň má zkušenost) což je pro laika výhoda, nestane se pak že si místo písku do betonu koupíte písek do omítek, prostě vám řeknou do betonu tento, na omítky je tento apod. Na dobré hydroizolaci ipě, nešetřete, dobře svařte důkladně přeložte, protože pak se k ní už nikdy nedostanete po zabetonování, leda že dílo zničíte :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru