Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava excentrické brusky - přerušovaný tón pípáku multimetru

Dobrý den,
koupil jsem na bazaru excentrickou brusku Metabo. Bruska funguje například jen když je vodorovně (i když i tak se občas na chvíli přeruší), potom co se otočí nějak třeba na bok tak nefunguje, když ji otočím zpět tak zase funguje. Myslel jsem, že je někde vadný kontakt, nebo spínač, ale nevypadá to. Pří použití multimetru a testu kontinuity (pípáku) vypadá že je spínač v pořádku. Pokud měřící hrot jednoho měřícího kabelu přiložím na přívod na nulák zní z multimetru (po zaretování spouště) souvislí tón při přiložení druhého hrotu měřícího kabelu na konektor jednoho pouzdra uhlíku, na jeden uhlík, asi na jedné polovině "lamel" komutátoru a na dvou konektorech statoru. Pokud ale přiložím měřící hrot na druhé pozdro uhlíku, durhý uhlík, druhou polovinu lamel komutátoru a na zbylé dva konektory statoru, tak se z multimetru neozývá souvislý tón, ale rytmycky přerušovaný.
Nevíte co je za problém?
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z tvojho popisu som celkom dobre nepochopil ako si to premeriaval. Ani tiež neviem, či má brúska nej…
ok 14.06.2023 05:52
ok
Nevím zda má bruska el. na plynulý rozběh, řízení otáček jsem zkoušel vynechat (proklemovat) a vliv…
MilanG 14.06.2023 08:40
MilanG
Dle mého názoru měříte špatně,to pulzování může vznikat na základě,že multimetrem pouštíte do regula… poslední
Lubomír 14.06.2023 12:18
Lubomír

Z tvojho popisu som celkom dobre nepochopil ako si to premeriaval. Ani tiež neviem, či má brúska nejakú elektroniku na plynulý rozbeh, alebo riadenie otáčok. Vtedy by nemalo veľký zmysel merať na prívodnom kábli. V každom prípade je ale najlepšie merať priamo na uhlíkoch. Ubezpeč sa, že uhlíky dobre dosadajú, nie sú obmedzené v pohybe a že pružina ich dotláča na lamely komutátora. A že povrch komutátora je hladký, lesklý a rovnomerne zafarbený. Pripoj na uhlíky ohmmeter prepnutý na meranie nižších odporov (bude to niekde v rozsahu desatín ohmu až desiatok ohmov). Pomaly ručne otáčaj rotorom brúsky a sleduj ohmmeter. Musí ukazovať približne rovnakú hodnotu pri každej polohe rotora. Nesmieš nájsť polohy, pri ktorých je odpor výrazne vyšší alebo dokonca je okruh prerušený. Ak to nájdeš, tak si objavil tú najčastejšiu chybu - prerušené vinutie rotora. Vtedy ešte skontroluj (vizuálne), či nie je odpojený niektorý prípoj vinutia rotora s lamelou komutátora a ak je, tak spoj preletuj. Ak si takúto chybu našiel a podľa tohoto popisu nedokázal opraviť, tak brúsku vyhodíš do elektroodpadu. Ak bolo popísané meranie priaznivé, tak až potom kontroluj všetky ostatné spoje, súčiastky a kábel.

Nevím zda má bruska el. na plynulý rozběh, řízení otáček jsem zkoušel vynechat (proklemovat) a vliv to nemělo (smozřejmě kromě toho že už nefungovala regulace otáček). Váš popis vyzkouším, nicméně už teď bych odpověděl že uhlíky dosedají dobře a nejsou omezené v pohybu.
To co popisuji jde slyšet na tomto videu J5zT7RlDVYU (jinak červený hrot multimetru je v místě kde byl nulák)

Dle mého názoru měříte špatně,to pulzování může vznikat na základě,že multimetrem pouštíte do regulace otáček malé napětí a tam něco spínáte,proto ty pulzy.Vyjměte uhliky,měřte mezi sebou vždy dvě vedlejší lamely na komutátoru rotoru,všechny dokola.Musejí mít vždy dvě vedlajší stejný odpor.
Takto jak to momentálně měříte,měříte celý obvod brusky,těžko se dopídíte konkrétní závady,vždy se měří rotor i stator zvlášť,takže vše odpojit od sebe.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru