Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno akumulátorové náradie vŕtačka vs rázový uťahovák

Nazdar, nevyznám sa v náradí a potrebujem na domáce využitie praktický aku nástroj. Pre začiatok ani vlastne neviem či aku vŕtačku alebo rázový uťahovák. Mal som síce v rukách už obe nástroje ale ako laik neviem čo by bolo praktickejšie. Neviem či to mám chápať že rázový uťahovák je krok vpred a klasické aku vŕtačky ustúpia alebo je to len špecifický nástroj? Z mojej krátkej skúsenosti pred pár rokami s kompaktným rázovým uťahovákom od DEWALT mám z toho guľáš. Na jednu stranu si dobre pamätám že to má silu, rýchlosť a páčilo sa mi aký je kompaktný. Na druhú stranu vadilo mi že je hlučný keď začal doťahovať rázovo. Je to detail ale beriem to ako mínus. Taktiež nemožnosť nastaviť moment a ak som dobre pochopil tak nie je príliš vhodný na vŕtanie. Naopak klasická aku vŕtačka má možnosť nastaviť moment, môžem do čeľustí upnúť všetko možné čo mám v sade s náradím. Tam ma ale zase odrádza výkon. Cenový strop na nástroj mám 200€ ale ideálne niečo do 75€, chcem to čisto na hobby domáce práce zopár krát do roka. Mám doma klasickú veľkú vŕtačku do elektriky čo by nahrávalo že si mám kúpiť rázový uťahovák? Kto má v tomto prehľad a skúsenosti tak vopred ďakujem za rady :-)

https://www.madmat.sk/bosch-gsr-120-li-aku-vrtaci-skrutkovac-12v-2x-2-0ah-p70313
https://www.lidl.sk/p/parkside-performance-aku-razovy-utahovak-20-v-pdssap-20-li-b3-bez-akumulatora/p100357908
https://www.lidl.sk/p/parkside-performance-suprava-s-aku-vrtacim-skrutkovacom-pbspa-12-c3/p100359088

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rázový utahovák je profi přistroj pro utahování šroubů velkou silou, například v autoservisu při vým…
umfa 18.05.2023 18:50
umfa
Zvolil som klasickú aku vŕtačku https://www.lidl.sk/p/parkside-performance-suprava-s-aku-vrtacim-skr…
KMX 25.05.2023 18:22
KMX
Nekupuj si 12v kraviny, ale poradnou aku vrtacku. Treba PABSP 20 Li C3 je solidni stroj srovnatelny…
re4zon 26.05.2023 07:52
re4zon
12V nestačí? Mám v práci 12V aj 18V a je veľmi zriedkavé aby dostatočne nabitá 12V akučka niečo nezv… nový
KMX 27.05.2023 06:15
KMX
U těhle 12V baterek jsou běžně jen dva kontatky a je to v pořádku, pokud ta nabíječka má galvanické… poslední
gilhad 28.05.2023 21:04
gilhad

Rázový utahovák je profi přistroj pro utahování šroubů velkou silou, například v autoservisu při výměně kol. Na normální práce (i profi) stačí kombinovaná vrtačka s funkcí momentového šroubováku.

Zvolil som klasickú aku vŕtačku https://www.lidl.sk/p/parkside-performance-suprava-s-aku-vrtacim-skrutkovacom-pbspa-12-c3/p100359088 pretože som chcel ušetriť a za cenu 80€ sa to zdalo výhodné, 2x aku, nabíjačka, 3x set náradia vrtáky drevo/kov, bity. Podelím sa o skúsenosť pretože to môže pomôcť niekomu inému. Môj názor na tento výrobok je jednoznačný. Je to hračka a nie pracovný nástroj. Poznám niekoho kto mal parkside na domáce roboty a fajn vydržala pár rokov a ten pomer ceny bol vtedy lepší tak dobre. Teraz je to 80€ a toto je výsledok, som sklamaný a určite ju vrátim, dokonca vraj to bude vrátenie zadarmo tak fajn vyskúšal som ale nechcem. Teoreticky by to na domáce nenáročne práce stačilo ale už teraz predpokladám že tam budú rôzne háčiky a nemám nervy aby som to v budúcnosti riešil. Boxy s príslušenstvom vyzerajú na pohľad dobre(ťažko povedať aké maslové tie bity/vrtáky budú za tú cenu). Nabíjačka má vyznačené 3 značky plus/mínus/zem, nie som elektrikár ale obsadené sú tam len plus a zem. Ani to neskúšam zapájať, či je ten kontakt od výroby stratený alebo to takto stačí? Rozhodne ale to pôsobí divne. Príde mi to ako ekvivalent falošných foťákov u lacných mobilov z aliexpressu. Batérie vyzerajú fajn, tam nemám výhrady, dokonca pogumovaný spodok. Samotná vŕtačka pôsobí v ruke hneď ako hračka aj vizuálne tie farby, tvar atď...Nič z toho by nevadilo ale kameň úrazu je hlava. Tá blbosť s odoberateľnou hlavou je horšia ako som myslel. Síce kovová ale pôsobí to lacno. Upínanie je z môjho pohľadu nespoľahlivé. Neviem si predstaviť s tým reálne niečo robiť. Po odobraní hlavy ostane možnosť upnúť nástroje bez skľučovadla čo by bolo fajn lenže magnet som z vnútra vytiahol hneď s prvým nadstavcom. Proste vyšiel von spolu s nadstavcom čiže už nebude držať magneticky čo bude pri práci dosť otrava. Sledoval som či je upnutý nadstavec v skľučovadle vyvážený. Lenže či to mám upnuté s hlavou alebo bez nej tak je vidieť že kmitá do strán. Čiže nová akučka a už je oska mimo... Budem musieť kúpiť BOSCH GSR 12V-30.

12V nestačí? Mám v práci 12V aj 18V a je veľmi zriedkavé aby dostatočne nabitá 12V akučka niečo nezvládla. Veľkú 18V beriem do rúk na väčšie priemery závitníka/vrtáku a taktiež z dôvodu vyšších otáčok. Mám 18V tento https://eshop.wurth.sk/Produktove-kategorie/Akumulatorovy-vrtaci-skrutkovac-ABS-nbsp-18-COMPACT/31435001030203.cyid/3143.cgid/sk/SK/EUR/ a https://www.bosch-professional.com/sk/sk/products/gsr-18v-50-06019H5002

12V mám https://www.bosch-professional.com/sk/sk/products/gsr-12v-30-06019G9002 a https://www.bosch-professional.com/sk/sk/products/gsr-120-li-06019G8000

Nemôžem si domov z práce brať náradie preto som chcel na občasné domáce práce nejaký low-end parkside a šlo mi teda hlavne ušetriť pár desiatok eur pretože som myslel že ten parkside bude stačiť lenže keď som to chytil po rozbalení do rúk a skúšal čo je to vlastne za nástroj tak som nemohol inak a bezplatne som im to poslal späť. Čo sa týka značky myslím že aj makita a dewalt by boli dobré rovnako ako bosch. Wurth nie, to sú šunky, už som v práci odrovnal 2 kusy :-D

Môj názor na tú voltáž respektíve silu je taký že 12V fakt na väčšinu vecí stačí a je fajn do ruky pretože je menšia a ľahšia. V prípade zaseknutia nejakého nástroja je fajn že to nemá takú silu aby som to rukami udržal čo je zároveň aj nevýhoda 18V. Tam je už silný moment a na režim vŕtanie to bežný smrteľník v rukách neudrží ak sa napríklad zasekne závitník. Pár dní späť som videl v jednom videu že niektoré vŕtačky už majú senzor ktorý zistí čo sa deje a včas zastaví čiže nepretočí nástroj v rukách a nedoláme ruky. 12V považujem za ideál a aj tak 18V si už niekedy neporadí silou a otáčkami je to aj tak málo a už sa častokrát oplatí brať do ruky vŕtačku do elektriky na plný výkon/otáčky.

Mám definitívne vybrané a kúpim si: https://www.bosch-professional.com/sk/sk/products/gsr-12v-30-06019G9001

U těhle 12V baterek jsou běžně jen dva kontatky a je to v pořádku, pokud ta nabíječka má galvanické oddělení a nemá kovové kryty, tak zemění nepotřebuje.

Měl jsem taky kdysi cosi s magnetem, který se dal zevnitř vytáhnout a nebyl to takový problém - když jsem ho s jedním kusem vytáhnul, tak jsem ho s druhým kusem zase zastrčil a on se tam uvnitř přimagnetoval k té vrtačce a zase to drželo - jen byl opruz to venku přendávat - ale spravilo to pár kapek lepidla.

Čímž nechci tvrdt, žes nekoupil šunt, jen, že některé problémy možná nejsou tak závažné, jak se ti zdají ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru