Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím stabilizovat spáry mezi kamennými nášlapy?

Ahoj,¨

mám na zahradě kamenné nášlapy, tzv. placáky. Spáry mezi nimi v rozsahu max. 5 x 5 cm jsou vysypány drobným štěrkem (frakce cca 10 mm). Tento štěrk, i když byl udusán, mezi spárami nedrží, neustále se uvolňuje na povrch nášlapů a navíc se v něm drží zbytky uschlých rostlin a listí. Nebylo by možné štěrk ve spárách nějakým prostředkem zpevnit, avšak takovým způsobem, aby byla zachována jeho struktura, třeba něčím takovým jako je vodní sklo?

Nechtěl bych tyto spáry zalévat betonem či spárovačkou.

Předmět Autor Datum
Vodni sklo je tekuty a to jako furt. Krome toho je to vodny roztok kremicitanu sodneho, takze dalsi…
bahno 30.03.2023 22:24
bahno
Dík za reakci. O té konzistenci vodního skla jsem nevěděl; kromě toho jsem myslel, že při styku se…
NoReg 30.03.2023 22:38
NoReg
Nepostacilo a je to kravina. Jedina moznost je kameny usadit poradne stabilne a sterk zhutnit, pripa…
re4zon 31.03.2023 18:03
re4zon
Ty kameny jsou usazeny řádně a štěrk byl rovněž zhutněn. Problém spočívá v tom, že vrchní vrstva ště…
NoReg 31.03.2023 19:47
NoReg
To zalezi na tom, jak jsou ty spary velke, hluboke a jak ohranicene. Pri spravnem provedeni to fungo…
re4zon 31.03.2023 20:34
re4zon
Jen teda nechapu potrebu mit tam strukturu sterku a zametat to, to jde trochu proti sobe Já mám ty… poslední
NoReg 31.03.2023 22:14
NoReg
A nekyndají se ty placáky? Musíš je dobře usadit, aby se ani nehnuly. Na to existuje docela technolo…
Rce 30.03.2023 22:38
Rce

Vodni sklo je tekuty a to jako furt. Krome toho je to vodny roztok kremicitanu sodneho, takze dalsi vodou se akorat rozredi a vyplavi.
O cem by se dalo uvazovat, je zalejt to nejakou vhodnou pryskyrici, nejlepe nejakou epoxidovou. Tim se delaji kamene koberce. Ma to ale dve mouchy - i ta ultralevna na vahu vyjde s tvrdidlem na cca 300Kc/kg. A ta druha - je to krehky. Chce to nejaky pevnejsi podklad, podbetonovat, podlozit dlazdici nebo tak neco.

Dík za reakci.

O té konzistenci vodního skla jsem nevěděl; kromě toho jsem myslel, že při styku se vzduchem postupně vytuhne.
Jinak to množství pryskyřice nedovedu odhadnout. Pokud by ale postačilo to napatlat jenom na povrch spáry, aby současně došlo i k dotyku s okrajem placáku, tak bych možná par kilovek skousnul.

Jak o tom přemýšlím, optimální by byl transparentní dehet...

Nepostacilo a je to kravina. Jedina moznost je kameny usadit poradne stabilne a sterk zhutnit, pripadne zmenit nebo i kombinovat frakci. Vynaset se to ale bude porad, i kdyz min. Jestli to chces mit cele pevne, musis to dat do betonu, na povrch muzes sterk nasypat, pokud chces strukturu.

Ty kameny jsou usazeny řádně a štěrk byl rovněž zhutněn. Problém spočívá v tom, že vrchní vrstva štěrku ve spáře se jednak pochozem uvolňuje a jednak absorbuje floristický bordel z okolí.

Myslíš tedy, že by postačilo vydlabat ten štěrk pouze ze spár a pak do nich nalít beton a na závěr je pocukrovat štěrkem kvůli struktuře? Chtěl bych dosáhnout stavu, abych mohl tu plochu zametat. Pokud by ale bylo nutné betonovat i to podloží pad placáky, tak to raději vzdám.

To zalezi na tom, jak jsou ty spary velke, hluboke a jak ohranicene. Pri spravnem provedeni to fungovat muze, zvlast kdyz ten beton neosidis a idealne do nej das draty jako vyztuz. Kdyz tam das ten sterk spravne hluboko, vydrzi tam pomerne dlouho. Jen teda nechapu potrebu mit tam strukturu sterku a zametat to, to jde trochu proti sobe. Ja mam vymyvanou dlazbu s ostrymi kaminky, coz je podobna struktura, navic s mensi hloubkou a udrzet to ciste vyzaduje wapku nebo aspon hadici, vymest z toho poradne bordel je hrozna prace.
Jakou frakci sterku tam mas? Jestli neco jako 0-4, tak se nedivim, ze to lita ven, to do betonu na povrch nezakomponujes.

Jen teda nechapu potrebu mit tam strukturu sterku a zametat to, to jde trochu proti sobe

Já mám ty placáky v takovém modročerném odstínu a mám pocit, že by beton ve spárách nevypadal moc dobře a jeho případné obarvení by působilo kýčovitě. S tím stávajícím štěrkem to vyhlíží docela pěkně. Pokud by ale vrchní část spáry tvořily zacementované kamínky štěrku (frakci mám cca 5-10 mm), tak by to bylo pro mě únosné.

Nějaké zvláštní požadavky na údržbu nemám; na mytí vůbec nepomýšlím, postačí když z toho půjde zamést listí, případně uschlé větévky z tújí. Ty spáry nejsou až tak velké.

Zkusím v duchu tvých rad (za které děkuji) si pohrát s jednou spárou a uvidím. Pokud bude ten štěrk drobný, tak bych jeho vrchní vrstvu prostě nahradil větší frakcí. Samotná plocha, o kterou se jedná, není až tak velká, cca 20 m2.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru