Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíječka autobaterie

V tom máš v podstatě pravdu. Ale jsou i jiné věci, které je nutno vzít v potaz.
Za plně nabitou olověnou baterii, se považuje, když se dosáhne max. napětí, které již dál nestoupá a již se nemění hustota elektrolytu.
Ale k tomuto dochází až když články plynují. Akumulátor dosáhne plného nabití i napětí. Ale po odpojení nabíječky stejně rychle dojde k poklesu napětí na hodnotu, která se téměř neliší od okamžiku,kdy vypíná int. nabíječka. Potom rozdíl náboje v akumulátoru po několika minutách od odpojení, nebo vypnutí automatiky, se jen málo liší od hodnoty těsně při odpojení. To je proto, že při dobíjení na max, je už na akumulátoru přepětí. To se následně sníží vybitím spotřebovaným na "doplynování" baterie.
Navíc, dobití na max, a tedy k plynování je škodlivé zejména pro uzavřené bezúdržbové baterie a baterie AGM a podobné. Proto, že pak k plynování zde dojde také, jen to není vidět a plyn odchází k tomu určenou cestou ven. Stejně u AGM (VRLA), kde jsou pod krytem pryžové ventilky. To pak znamená úbytek elektrolytu, který zde nejde doplnit. Systém v baterii pro hospodaření se vznikajícími plyny to při vaření nestíhá. Vzhledem k době, kterou ol. baterie existují, to výrobci baterií a pak i výrobci chytrých nabíječek vědí. Proto chytré nabíječky i automobily nabíjení ukončí dříve, než dojde k plynování.
Toto "nedobití" však představuje jen nepatrnou část kapacity baterie. Například nedobití o 2% z baterie 65Ah, je asi jako kapacita tužkové baterie. Ale časté dobíjení do pynování ji podstatně uškodí.
P.S. Tento názor však nikomu nevnucuji, ať si bateku vyváří každý jak chce. :-):-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny