Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák se sklokeramickou deskou s topnou spirálou nebo s indukční deskou – porovnání spotřeby.

Neohřívá se nic navíc než dno hrnce (plotýnka se nežhaví, jen se ohřeje od toho hrnce a to většinou jen tak, že by se o ni člověk ani nespálil), čili je vyřazena jedna cesta kterou teplo uniká do okolí. Účinnost předání energie obsahu hrnce je vysoká, ohřeje se rychleji, čímž se zkrátí doba, kdy teplo uniká z hrnce do okolí v průběhu ohřívání. Elektrická účinnost samotného měniče je dobrá. Celková spotřeba na dosažení stejného výsledku je tudíž zjevně menší. Procenta jsem nepočítal, ale dalo by se to změřit, třeba to už někdo udělal :-)

Každopádně kvalitativní skok v pohodlí je - aspoň pro mě - obrovský, v životě by mě nenapadlo se vrátit k odporovému ohřevu nebo plynu. Minimální ztrátové časy, jednoduchá údržba (třeba když "uteče" něco z hrnce, jen ho nadzvednu, utřu houbičkou a jede se dál), to stojí i za kompletní výměnu hrnců. Navíc nejsou tak drahé (kupovat tzv. značkové hrnce je blbost, ale to je případně na jinou diskusi), pánve se stejně musí čas od času obměnit kvůli degradaci všech těch nepřilnavých a nezničitelných povrchů, tak bych se toho nebál.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny