Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně a úsporně topit v kotli briketami?

Z důvodu zdražení elektřiny jsme přešli na vytápění RD v novém kotli OPOP 24 Eko. Systém je vybaven s nuceným oběhem a s čtyř cestným ventilem včetně ohřevu TUV v kombinovaném bojléru. Zatápím ráno ve čtyři pokud v noci nemrzne, na žhavé uhlíky dám třísky a pár větších polínek, nechám rozhořet a nasypu cca 10-15 kg briket. Po 3 až 4 hod, když jsou dopolední teploty nad nulou přihazuji po 2 hod několik briket aby byla teplota v kotli na + - 80°C. V 16hod. naložím půl uhláku briket(asi 7-8 kg) poté za 3 hod další půlku uhláku. Kolem 22 hod přiložím cca 4 brikety a kotel utlumím na noc. Uvítal bych radu z důvodu veké spotřeby (45kg) briket, případně vhodnější úspornější zkušenosti a zásady režimu topení.

Předmět Autor Datum
Asi nic moc nevymyslíš. Nepíšeš jaké prostory vytápíš, zda má dům izolaci a jakou, i brikety se děla…
nerady 05.01.2023 18:05
nerady
Díky za odezvu, vytápím RD dvě patra cca 200m² teplota v místnostech 21 - 23° oba s manželkou jsme v…
flodur 05.01.2023 20:31
flodur
Viz. Nerady. Taky mám dakon DOR 24. Už v něm moc netopím, jen když mám hodně dřeva. Uhlím už teď vůb…
Lukas1982 05.01.2023 21:16
Lukas1982
odděláš první přepážku pod horním víkem Tuším se tahle přepážka vyndavala při topení ?koksem?. Kdy… poslední
čumil old 06.01.2023 19:38
čumil old

Asi nic moc nevymyslíš. Nepíšeš jaké prostory vytápíš, zda má dům izolaci a jakou, i brikety se dělají v několika rozměrech, nepíšeš jakou máš teplotu v místnostech, zda tělesa odpovídají vytápěné místnosti atd. Já v podstatě topím v Dakonu obdobného výkonu podobným způsobem akorát přikládám častěji menší množství. Dělám to z toho důvodu, že pokud přikládám větší množství, tak se brikety v násypce "šprajcnou" a nehoří. Mám starý dům z roku 1870 bez izolací, cihelné zdivo někde 60 cm někde 45 cm, stropy 3,5 metru, vytápěná plocha cca 120 m2, teplota v místnostech metr nad zemí 20 -22 stupňů, podsklepeno, kotel ve sklepě na samotíž a nechodím do práce jsem pořád doma, 420 metrů nad mořem, dům samostatně stojící a spotřeba v současné době cca 30 až 35 kg malých briket (3 palcové). Při větších mrazech a větru se dostávám na obdobnou spotřebu jako máš ty.

Díky za odezvu, vytápím RD dvě patra cca 200m² teplota v místnostech 21 - 23° oba s manželkou jsme v důchodu v patře bydlí syn se snachou, 620m/n.m. Takže jak píšeš nic nevymyslím vzláště mě uklidnil Tvůj výstižný popis, takže ta spotřeba briket je sice o něco vyšší ale odpovídá větší ploše a drsnějším podmínkám na vysočině.

Viz. Nerady. Taky mám dakon DOR 24. Už v něm moc netopím, jen když mám hodně dřeva. Uhlím už teď vůbec ne. U těchto kotlů je výhoda, že pokud odděláš první přepážku pod horním víkem (krytem), tak je to vhodné i pro dřevo, protože místo odhoříváním kotel spaluje prohoříváním.

odděláš první přepážku pod horním víkem

Tuším se tahle přepážka vyndavala při topení ?koksem?.
Když jsem ten kotel měl, tak jsem udělal v pravém rohu přikládacích dvířek 6mm dírku se závitem, šroub se opíral o tělo kotle.
Když se topilo dřevem, tak v dolních dvířkách byla malá škvírka se kterou se nehýbalo.
Vzduch se vpouštěl přikládacími dvířky a šroub zajišťoval regulovatelnou mezeru.
Otočná klapka na horních dvířkách byla zavřená.
Regulovalo se pootočením m6 o necelou otáčku.
Dřevo se strkalo do násypky buď svisle, nebo napříč podle potřeby rychlosti odhořívání a velkosti polínek.
V dolních dvířkách bývalo sklíčko, to jsem vyhodil a zasepil to proužkem plechu.
Fungovalo to velice dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru