Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelná pohoda v paneláku

Ahoj, chci se zeptat. Co vytváří tepelnou pohodu v panelákovém bytě? Známá mi tvrdí, že vůbec netopí. Mají krajní byt v předposledním patře na severní straně. Nemyslím si, že je to jen teplem od sousedů, ale nepopírám to. Mají to zateplené a plastová okna. Ještě bych pochopila, kdyby to byl přízemní byt nad sušárnou nebo vlastní kotelnou, ale to není. Z fyziky si pamatuju, že teplo stoupá nahoru. Víc mě nenapadá. Katka

Předmět Autor Datum
Vedou tam také stoupačky, další věcí je jak topí rodina pod tímto bytem a jak se topí v bytech okolo…
nerady 12.12.2022 21:16
nerady
My bydleli v paneláku ve 2+1 v přízemí, sousedili pouze kratší stranou s jedním bytem, zbytek byl do…
Karel3947 13.12.2022 07:51
Karel3947
Při současných -7 stupních to znamená jediné - jsou to otužilci. Jinak taky netopim, taky zateplený…
RedMaX 13.12.2022 08:46
RedMaX
Ještě jedna věc. V paneláku máme nějakou vnitřní teplotu a pokud zrovna nevětrám, tak se i při nižší…
RedMaX 14.12.2022 05:08
RedMaX
"Tepelná pohoda" - záleží taky jak pro koho. Někdo se v cítí dobře v bytě např. při 20ºC, zatímco pr…
burčák 13.12.2022 10:22
burčák
Co vytváří tepelnou pohodu v panelákovém bytě? Vytváří ji hlavně lidé, co se snaží udělat tu pohodu…
milan.cukrar 13.12.2022 20:22
milan.cukrar
Přesně, stačí naštvaná manželka a veškerá pohoda je pryč, i ta tepelná :-D:-D
afroman 14.12.2022 15:41
afroman
Naopak - manželka tě dokáže rozpálit do běla... ]:) poslední
host 14.12.2022 17:02
host

Vedou tam také stoupačky, další věcí je jak topí rodina pod tímto bytem a jak se topí v bytech okolo, zda byt sousedí se schodištěm, zda se jedná o rohový byt či byt, který má jen jednu stěnu venkovní. Pokud mají kvalitní zateplení tak jim to může stačit.

My bydleli v paneláku ve 2+1 v přízemí, sousedili pouze kratší stranou s jedním bytem, zbytek byl do nevytápěných prostor - sklepy a chodba. Pod námi byl pouze nezateplený prostor. V ložnici jsme měli jednu stoupačku s topením, v koupelně druhou (silnější). Netopili jsme také vůbec, spíše bylo třeba větrat. Panelák zateplený, plastová okna.

Při současných -7 stupních to znamená jediné - jsou to otužilci.

Jinak taky netopim, taky zateplený panelák a plastová okna. Doma jsme až večer a hupnem brzo do peřin. Jestli ty mrazy vydrží i přes víkend, tak se ale zatopit bude muset. Sedět u televize při 18 stupnich to o víkendu nepůjde ani ve svetru.
Co se týká toho, jaktože se tam je 18 stupňů, tak se jedná o menší byt (44 m2) a jede tam počítač, který také trochu přispěje k ohřevu, ale hlavní podíl mají stoupačky. Přes ty trubky od topení se ve skutečností uvolní dostatek tepla až do venkovní teploty okolo nuly. Při mrazech už to ale nestačí.

Ještě jedna věc.
V paneláku máme nějakou vnitřní teplotu a pokud zrovna nevětrám, tak se i při nižší venkovní teplotě udrží ta teplota vnitřní stejná dlouho, protože to teplo se naakumuluje i do zdí do těch panelů a vychladnou pomalu. Podobně je to i s dalšíma dnešníma materiálama, ze kterých se staví.
Kdežto na chalupě, která má podezdívku kámen a měli ho dost, takže je z něj i dolní část stěny a někde až okolo metru začínají cihly, jsou ty stěny furt chladné a nic nenaakumulují.

Takže jestli mi v paneláku přijde jako pohodová teplota cca 21 stupňů, tak na chalupě musim v zimě topit na 27 stupňů, abych cítil stejnou tepelnou pohodu. Takže ono to přirozeně je i o materiálu stavby a v domě z moderních materiálů bude potřeba to vytápět míň než ve starém domě, kde jako základ použili kámen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru