Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem řemenice na kuželovou štípačku

Zdravím.

Před lety jsem si udělal štípačku na dřevo s kuželovým trnem, který jsem měl přímo na hřídeli motoru (4 KW). Jelikož se mě už několikrát stalo, že se mě hřídel ohnula, tak to chci předělat a udělat trn na samostatné hřídeli a pomocí klínových řemenů to propojit s motorem. Motor má 1410 ot/min, což je dost a tak to chci zpřevodovat do pomala na cca 900 ot/min, čimž se mě zvedne i kroutící moment. Teď špekuluji na tím, jaké a kolik řemenů použít.
Dal bych tam řemeny 17 mm (SPB), ale nevím kolik - 2 nebo 3? Určitě by se to dalo najít ve strojnických tabulkách, ale strojař přímo nejsem, takže bych rád znal názor někoho, kdo se tím zabývá.

Děkuji za případnou odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ak maš pod kuželom klin, nemalo by to ohnut hriadel. mam to tak a zatial ok.
jim bim 08.12.2022 21:01
jim bim
JoDiK - ano to bude ono, děkuji. jim bim - klín tam mám, ale ohnulo se to vždy v případě, kdy ješt… poslední
Matyas xl 08.12.2022 21:28
Matyas xl

JoDiK - ano to bude ono, děkuji.

jim bim - klín tam mám, ale ohnulo se to vždy v případě, kdy ještě špalek nebyl rozštípnutý, spodní konec špalku narazil do klínu a trn si špalek pořád dál natahoval. Bylo to v případě, kdy bylo dřevo částečně strouchnivělé, nebo tam byl suk. Klín jsem postupně zkracoval, takže se to o dost zlepšilo. Před tím jsem tam měl trn o průměru 58mm a teď tam dám větší, aby se mělo dřevo snahu dřív roztrhnout, než dojede ke klínu.
Stejně to ale předělám. Nechci riskovat nevratné zničení motoru. Hřídelí, které budou v ložiskových domcích si na soustruhu udělám, kolik budu chtít.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru