Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Elektronika - obrácené napětí DC

aha, psal jsi že vstupní napětí je 5v nebo 10v a že je to jedno. když ho potřebuješ přesně kopírovat, zjevně to tedy jedno není ...
znovu si čtu zadání a tam to na konci řádku je, tak dlouho moje pozornost nevydržela. čili výstup nemá jít do záporna, jen opačně od napájení do nuly.

jak už tu psali, invertující zapojení operáku to umí, ale má to mouchy:
- operáky s rozsahem výstupního napětí 0-napájení (full range) nejsou běžné a taky neumí větší zátěž. typické je, že maximální rozkmit napětí na výstupu je Vcc-1.5V.
kolem nuly to bude podobné, když se použije nesymetrické (jen kladné) napájení. buď půjde ta chyba zanedbat, nebo něco s lepším saturákem - možná tzv. sluchátkové zesilovače.

- proud zátěží pár desítek mA obyčejný operák spíš neudělá. respektive na něm vznikne výkonová ztráta, na kterou není dělaný. opět si projít katalogový list nějakého sluchátkového zesilovače, případně nějaký výkonový zesilovač v pozdru pentawatt.

zajimavé brouky by mohly být: lm386, tda2030
anebo přehodnotit požadavek na zátěž pár desítek mA.

- nakonec ještě nazanedbatelná věc: snímáš proud někde na čidle v obvodu. to čidlo má izolované výstupní napětí proti tomu obvodu, nebo je to něco jako bočník, ze kterého se snímá úbytek napětí?
když je to elekticky spojené s původním obvodem a vřazený snímač s měřákem na něm plave, obvykle jeho napájení nejde spojit s původní napájecí nulou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny