Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Airbrush kompresor Proxxon

Dobry den. Mam modelarsky mini airbrush kompresor Proxxon MK 230 a potrebuju neco vedet. Mam ho uz asi 10 let a vzdy jsem po nekolika letech zkousel, jestli funguje, jinak jsem ho nepouzil, protoze jsem nemel na strikani vhodny prostor, v panelaku s tim strikat v byte nechci, ale zatim nemam v planu se ho zbavovat. A potreboval bych vedet, jestli se musi nejak udrzovat, co se tyka treba mazani, v navodu o tom nic neni, ale aby mi neodesel tim, ze ho budu dlouho skladovat. Sice bych ho nerad rozebiral a lezl do nej, ale pokud to je nezbytne nutne, tak jo.. Diky za reakce

Předmět Autor Datum
Nemám ho, ale podle fotky to vypadá na membránový princip. Ten je naprosto bezúdržbový. Jedině pokud…
umfa 13.09.2022 13:51
umfa
Koukal jsem jeste ted na navod a na konci je planek rozebraneho kompresoru a v te kovove casti (chla…
nodj 14.09.2022 08:09
nodj
Jsou tzv. bezolejové kompresory, tohle bude zřejmě zrovna ten případ. Píst má těsnicí kroužky z něja…
leo 14.09.2022 08:21
leo
Aha. Ne, tlakovou nadobu to nema, je to jen kompresor a rovnou to fouka do pistolky.. poslední
nodj 14.09.2022 08:28
nodj

Nemám ho, ale podle fotky to vypadá na membránový princip. Ten je naprosto bezúdržbový. Jedině pokud by byla membrána z málo kvalitní gumy tak by mohla časem zpuchřet, ale tomu se nedá rozumně zabránit.

Koukal jsem jeste ted na navod a na konci je planek rozebraneho kompresoru a v te kovove casti (chladiči) je píst, tak to asi nebude membranove. Tak predpokladam, ze to bude potreba nejak mazat nebo ne? Ale jak rikam, v navodu nic o tom nepisou..

Jsou tzv. bezolejové kompresory, tohle bude zřejmě zrovna ten případ. Píst má těsnicí kroužky z nějakého materiálu, který nepotřebuje mazat (grafit apod.) Používá se to právě na tlakování věcí, kde by olej nebo mastnota vadily (lékařské přístroje, stříkání barev atd.). I přesto, zejména pokud to má tlakovou nádobu, by tam měl být odkalovací ventil filtru nebo tlakové nádoby, kterým se občas vypustí zkondenzovaná voda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru