Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Seat Toledo 1.9 TDI 81kw plynový pedál

Dobrý deň mám menší problém teda neviem či to mám nazvať problémom no pred rokom som si kúpil vyššie uvedený Seat a až po nejakej dobe som si všimol že pod plynovým pedálom mám nejakú vecičku(korytnačku,zelvu, obmedzovač) ktorý mi nedovolí zoslapnut plynový pedál na podlahu:) chcel by som sa vás spýtať či niekto z vás s tým nemá skúsenosť poprípade by som bol rád za nejakú odpoveď načo to tam je a či to tam má byť ďakujem.

Předmět Autor Datum
Možná je to tohle. https://www.garaz.cz/clanek/co-znamena-spinac-pod-dorazem-plynu-21001124 nový
Zerozero 05.09.2022 10:25
Zerozero
Už dlouho nemají auta pedál plynu propojený fyzicky lankem se škrtící klapkou, slouží jen jako sníma… nový
Potkan007 05.09.2022 18:51
Potkan007
Je to prostě doraz pedálu. Tuningoví rádci říkají že demontáží toho dorazu jde pedál sešlápnout víc… poslední
afroman 06.09.2022 15:55
afroman

Už dlouho nemají auta pedál plynu propojený fyzicky lankem se škrtící klapkou, slouží jen jako snímač polohy. Auto ví, že jsi sešlápl 27 % plynu a podle toho se zachová, ty tvoje povely jsou něco jako pobídka k tomu, co dělat (chci hodně zrychlit, chci málo zrychlit), není tam úplně přímá vazba mezi pohybem klapky a šlapáním na pedál - někdy šlápneš na podlahu a hned ji úplně otevřít je špatně, tak jednotka motoru počká, jindy naopak prudce pustíš plyn, ale z pohledu spálení paliva je žádoucí chvilku počkat a zavřít ji pomalu.
Z toho se dostaneme k tomu, že pedál plynu je spíš "snímač polohy akceleračního pedálu", má minimum, má maximum a šlapat ho přes maximum není žádoucí. Ten doraz z podlahy je 100 % akcelerace, větší rozsah už nemá. Ta zarážka tam bude kvůli ochraně podlahy a kvůli ochraně pedálu - výrobce pak může objednávat jeden pedál po milionech, dávat ho do všech modelů a případný rozdíl mezi fyzickou výškou pedálu v autě a podlahou dorovná tím sloupkem.
U novějších aut je tohle řešené pedálem z podlahy místo zavěšeného, tam už nějaké omezení rozsahu není proč řešit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru