Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Externí přívod vzduchu pro kamna

Zdravím, budu kupovat krbová kamna, která mají externí přívod vzduchu. Jelikož budou umístěna uprostřed budovy, jediné řešení přívodu, je skrz podlahu do sklepa. Máte, prosím, někdo nápad, jak co nejefektivněji a nejšetrněji "vyvrtat" 10cm široký tunel do podlahy? Neexistuje pro to nějaká specialní fréza, která by se dala třeba půjčit v půjčovně nářadí?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Fréza (korunkový vrták) existuje, používají topenáři, instalatéři a montéři klimatizací (průměr 10 c… nový
host 31.08.2022 08:00
host
23-eu23-jadrove-vrtani nový
Cat 31.08.2022 15:41
Cat
Jde o díru, nebo tunel? Pokud jde pouze o díru do sklepa, tak možno různými způsoby, buďto menšími v… nový
George63 31.08.2022 19:00
George63
"nechci, aby mi to vysávalo kyslík z bejváku." To je velký omyl. Větším problémem (a potvrzují to mn… nový
Zerozero 01.09.2022 08:39
Zerozero
Absolutní souhlas. Ještě bych k tomu dodal. A pokud jde o takto dokonale "utěsněné" obytné prostory… nový
George63 01.09.2022 09:10
George63
Také se tím odsává velmi jemný prach, který se kolem kamen vždy vyskytuje. Hlavně u topení dřevem je… nový
nerady 01.09.2022 12:55
nerady
Vypadá to, že byla vynalezena další, po atomové bombě, nejhorší věc, která by mohla sprovodit lidsko… nový
krajiccz 03.09.2022 09:08
krajiccz
Zbraň hromadného ničení to rozhodně nebude. Ale jen podle mého názoru, (v žádném případě nevnucuji),… nový
Zerozero 03.09.2022 09:57
Zerozero
To nikdo netvrdí. Kamna se používají několik století a vždy jim stačil kyslík z okolního prostředí.… nový
nerady 04.09.2022 18:20
nerady
Také dodatek viz nerady a zero. Kamna potřebují pro dobré spalování hlavně dostatek vzduchu. A člově… poslední
George63 04.09.2022 19:07
George63

Fréza (korunkový vrták) existuje, používají topenáři, instalatéři a montéři klimatizací (průměr 10 cm hlavně v průmyslu). Zkus se poptat v okolí. Bylo by lepší nechat si to udělat než si půjčovat výbavu v půjčovně nářadí...

Jde o díru, nebo tunel? Pokud jde pouze o díru do sklepa, tak možno různými způsoby, buďto menšími vrtáky a obvrtat, nebo ty korunkové. Jinak ale pozor, jak je dělaný strop. Pokud pouze beton a betonové desky, tak pozor na ocelové armatury, pokud ocelové I profily a hurdys, tak pozor abys nenatrefil ten profil. Nejdříve bych zkusil, v předpokládaném místě, sondy slabším tvrdokovovým SDS dlouhým vrtákem. Pokud by šlo ještě o nějaký ten podélný "tunel", pak diamanťákem a flexou boční prořez a pak postupně "vybouchat" majzlem. Jinak pochopitelně odborníka a ten si poradí.;-)

"nechci, aby mi to vysávalo kyslík z bejváku."
To je velký omyl. Větším problémem (a potvrzují to mnohé studie), je že v dnešních domech, utěsněných plastovými okny, dveřmi, bez různých škvír, se hromadí vydýchaný CO2. Okenní mikroventilace i občasné vyvětrání většinou nestačí. Pak se špatně dýchá. Lidi si na to zvyknou, tak to nemusí vnímat. Ale pokud pak mají možnost navštívit někoho na vesnické chalupě, zejména kde se topí kamny, diví se jak se tam dobře dýchá.
Je to během topení nejpřirozenější plynulé odsávání vydýchaného vzduchu a přisávání čerstvého.
Nepatrný podtlak vzduchu v místnosti si nějaké škvíry k přístupu vzduchu najde, jinak stačí zabezpečit přístup vzduchu třeba škvírou pod dveřmi. Velký průvan to nevyvolá.
Nejlepší je, je li možnost, zabezpečit přístup vzduchu do místnosti pod stropem. Potom přicházející vzduch se míchá s teplejším vzduchem u stropu, nevzniká žádný pocit táhnutí a snižuje se rozdíl teplot u stropu a u země.

Absolutní souhlas. Ještě bych k tomu dodal. A pokud jde o takto dokonale "utěsněné" obytné prostory a není v nich zajištěno pravidelné a dostatečné větrání, čemuž přisávání vzduchu kamny přes obývaný prostor napomáhá, dochází pak velmi často, v chladných obdobích, vzhledem k podstatně zvýšené relativní vlhkosti, k rosení oken, případně i ke vzniku plísní na místech s případnými tepelnými mosty. Nakonec jako se stává, pokud jsou tyto prostory vytápěné pouze topidly, jež potřebu spalovacího vzduchu nemají a není zajištěno pravidelné a dostatečné větrání, jež nakonec stejně, původně snížené tepelné ztráty, opět navyšuje.
Ve starších domech, které neměly zdaleka tak dobré izolační vlastnosti a nebyly takto "utěsněny", a byly vytápěny běžnými lokálními kamny, málokdy k těmto problémům docházelo.

Vypadá to, že byla vynalezena další, po atomové bombě, nejhorší věc, která by mohla sprovodit lidskou rasu z planety. A tou je externí přívod vzduchu do kamen. Děkuji všem za rady, zkusím se podle některých zařídit. Nicméně chci dodat kamnům to, co pro bezchybné fungování potřebují.

To nikdo netvrdí. Kamna se používají několik století a vždy jim stačil kyslík z okolního prostředí. V poslední době se vše utěsňuje a tak výrobce aby předešel reklamacím, řeší tento problém externím přívodem vzduchu. Pokud však nemáš dům na kuřích nožkách tak budeš přisávat vzduch ze spodní místnosti a ta pokud bude také dokonale utěsněná tak také nebude splňovat svůj účel. Jak už tady napsali dřívější přispěvovatelé, díky kamnům dochází k intenzivnější výměně vzduchu v místnosti a je hlavně odsáván chladnější vzduch u podlahy a to způsobuje, že pokud přijdeš do místnosti vtápěné kamny, že se ti tam lépe dýchá (samozřejmě pokud máš vše správně zapojené a topíš předepsaným palivem pro ta která kamna).

Také dodatek viz nerady a zero. Kamna potřebují pro dobré spalování hlavně dostatek vzduchu. A člověk v místnosti rovněž. Takže je v podstatě jedno, jak toto zajistíš. Pokud je prostor s kamny s dostatečným přísunem vzduchu přes netěsnosti stavebních konstrukcí (okna, dveře, větrací otvory), pak není nutné nic řešit. Pokud je prostor utěsněn, pak je nutné zajistit ten přístup vzduchu pro kamna z vnějšku, aby nebyl problém jak se spalováním, tak i s příjemným pobytem osob v takovémto prostoru. Není to žádný "vynález", ale nutné technické řešení, vyplývající ze současných stavebních technologií a tendencí. Co se týká utěsnění prostor pro obývání, zejména okna a dveře, případně i omezený prostup tepla přes zdi, kdy je tím většinou omezena i difuze vodních par z prostoru ven, dnes se tím chce řešit částečně i snížení nákladů pro vytápění. Ovšem "každá mince má dvě strany". Takže pak je stejně nutné více větrat a tím se teplo opět vypouští (pokud není rekuperace) zase ven a mnohdy to může být i kontarproduktivní. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru