Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno TV držiak na stenu - udrží hmotnosť?

Nazdar, spravil som chybu pri vŕtaní dier pre TV držiak a nie som tak znalý v tejto oblasti takže neviem či to bude stačiť. Držiak tento https://www.stell.sk/drziaky-pre-televizory/sho-2051 dodávaný s hmoždinkami veľkosti 10. Vŕtal som samozrejme 10 vrtákom ale stredový horný otvor som netrafil dobre. Mal som zle značené na stene takže vo finále mám 3x dole spoj, 1x vpravo hore, 1x vľavo hore a uprostred hore mám 2x dieru. Jedna je 1cm vyššie v zlej pozícií ďalšia potom navŕtaná 1cm nižšie v správnej pozícii. Čiže medzera 1cm medzi dierami. Nebolo vidieť žeby sa križovali a nebolo vidieť praskliny. Natlačil som do tej zlej hornej diery montážne lepidlo(len 2cm hlboko). Zaschne a ešte to prejdem farbou aby som to zamaskoval. Do tej novo navŕtanej som normálne naskrutkoval skrutku a pocitovo to pri doťahovaní držalo. Materiál do ktorého sa vŕtalo je poctivý panelový betón a TV 65" s hmotnosťou 25kg(bez TV stojana). TV držiak na stenu má 8kg. Môžem sa spoľahnúť že to bude držať? Je to dostatočne dimenzované aj v prípade že tá šieste uchytenie uprostred hore povolí?

Řešení:

Predimezovany je jak ten drzak (trochu), tak upevneni doporucene vyrobcem (nekolikanasobne). Pocita se s tim, ze to bude ve slabsim materialu nez je beton, i s tim, ze to nekdo nevyvrta a neutahne uplne dokonale. Vyrobce fakt nechce resit nahradu skody, kdyby to nevydrzelo a rozbila se televize, nebo nedej boze spadla diteti na hlavu. Jen pro predstavu, na jedne 10mm hmozdice jsme meli roky poveseny hak s 50kg boxovacim pytlem. Dynamicke zatizeni tahem jako prase a ani se to nehnulo..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Moc to resis. V betonu by pri spravnem utazeni stacily ty dve krajni horni samy o sobe. Desitka hmoz…
re4zon 27.08.2022 21:37
re4zon
No, L z trojky plechu je v pohodě, ale jednak to Číňan často dělá z tenčího a jednak dvě díry na kra…
umfa 28.08.2022 09:31
umfa
Možno je to blbosť ale niekde som pár dní späť čítal že ich vyrábajú v CZ. Nie som si istý, je možné…
KMX 28.08.2022 11:40
KMX
Predimezovany je jak ten drzak (trochu), tak upevneni doporucene vyrobcem (nekolikanasobne). Pocita…
re4zon 28.08.2022 14:43
re4zon
Záleží aj od hmoždinky alebo je to obecne jedno aká je? V tomto prípade boli presne takéto https://w… nový
KMX 28.08.2022 15:16
KMX
To už je skoro blbost :-) Jestli to chceš mít na tisíc procent, tak si kup ocelové hmoždinky, ocelov… nový
umfa 28.08.2022 15:36
umfa
Ty hmozdniky na videu jsou nejake normalni, nic specialniho. Znovu ti rikam, resis blbost, pri delce… poslední
re4zon 28.08.2022 22:12
re4zon
Když jste u toho tří, tak příště vrtni jednu díru, dej hmoždinu a přišroubuj lehce držák. Pak ho něk… nový
čumil old 28.08.2022 19:24
čumil old

Moc to resis. V betonu by pri spravnem utazeni stacily ty dve krajni horni samy o sobe. Desitka hmozdinka unese sakra hodne, nejakych 25kg je pri rozneseni na tolika bodech smesnych, zvlast pokud to nebudes mit vytazene na max od zdi.
A zminene obavy o ohnuti drzaku jsou smesne jeste vic, chtel bych videl ohnuty ten L profil v kolmem smeru, byt je derovany.
Jestli mas strach, zkus se na to zlehka povesit s uchopem co nejvic u steny. Jestli to vytahnes, mas to blbe navrtane nebo ty hmozdinky stoji za prd.

No, L z trojky plechu je v pohodě, ale jednak to Číňan často dělá z tenčího a jednak dvě díry na krajích mohou být horší než jedna uprostřed. Prostředek elka se totiž prohne a za ty krátké kousky na koncích to páčí ty krajní šrouby ven a ty se dřív nebo později vycukají ven (to ale nebude tenhle případ).

Možno je to blbosť ale niekde som pár dní späť čítal že ich vyrábajú v CZ. Nie som si istý, je možné že ako píšeš to bude rebrand z Číny. Každopádne držiak samotný je pevný a kvalitný. Slabé miesta sú VESA a uchytenie do steny. Čo som pozeral tak môj TV má vo vnútri masívne profily pre VESA čiže v tomto problém nie je a čoraz viac verím tomu že to uchytenie do steny/betónu je v mojom prípade až predimenzované.

Predimezovany je jak ten drzak (trochu), tak upevneni doporucene vyrobcem (nekolikanasobne). Pocita se s tim, ze to bude ve slabsim materialu nez je beton, i s tim, ze to nekdo nevyvrta a neutahne uplne dokonale. Vyrobce fakt nechce resit nahradu skody, kdyby to nevydrzelo a rozbila se televize, nebo nedej boze spadla diteti na hlavu. Jen pro predstavu, na jedne 10mm hmozdice jsme meli roky poveseny hak s 50kg boxovacim pytlem. Dynamicke zatizeni tahem jako prase a ani se to nehnulo..

Záleží aj od hmoždinky alebo je to obecne jedno aká je? V tomto prípade boli presne takéto https://www.youtube.com/watch?v=uyHmkZszw44&t=24s
Viem že to znie paranoidne, takto preháňať ale mám tam zavesený 65" TV za vyše 1500€ a pod TV je ďalšia elektronika ktorá by sa prípadným pádom tiež poškodila. Z toho čo som ale od včerajška zistil by to malo držať. Aspoň som mohol lepšie fixnúť tú nevyužitú dieru nech je to v tej časti pevnejšie. Mal som doma len zvyškové montážne lepidlo a vyšlo len na cca 2-3cm do hĺbky. Diera je niečo cez 10cm. Predávajú sa niekde nejaké tenké trubičky/nadstavce na pištoľ montážneho lepidla? Ak by som vyvŕtal dieru veľmi malého priemeru našikmo smerom dole nejaké 2cm nad TV držiakom a dostal sa za úroveň kde to prerazím do toho voľného priestoru v stene a natlačil tam montážne lepidlo. Šlo by to takto?

Ty hmozdniky na videu jsou nejake normalni, nic specialniho. Znovu ti rikam, resis blbost, pri delce 10cm je z betonove zdi nevytrhnes ani kdyz se na ne povesis, pokud jsi navrtal cisty otvor o spravne tloustce. A montazni lepidlo tomu nijak zavratne nepomuze, ten plast ma o beton uz tak dost velke treni. Nejakymi saskarnami se sikmym vrtanim to muzes tak akorat zhorsit. Jestli se bojis, tak se zarid podle rady umfy, ale je to vazne uhozene, chemii nebo pruvlakovymi kotvami se vetsinou nevesi ani 10x tezsi bojlery..

Když jste u toho tří, tak příště vrtni jednu díru, dej hmoždinu a přišroubuj lehce držák.
Pak ho někdo dá do správné polohy a ty vrtneš další skrz plech držáku.
Opět přichytíš a pak si projedeš zbytek na zavěšením držáku. Stačí menší dírky jako naváděcí.
Pokud to lehce ujede, dá se díra v plechu propilovat na ovál.
Cose týká nosnosti, tak jak píší nade mnou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru