Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem signalizace odběru proudu

Docela bych se o tu LEDku obával - ony to jsou mrchy nelineární a až do určité míry napětí takřka nevedou. Pak začnou vést (a svítit), ale je to proudový spotřebič, nikoli napěťový. Takže pokud tomu jen nepatrně zvedneš napětí, proud ti vystřelí strmě nahoru. 20mA je typický proud pro normální provoz. 100mA ti to vydrží možná pár milisekund, než to odpálíš.
Přitom rozdíl napětí je tak z 1.5V na 2.2V. Dost bych se obával, že záběrový proud motoru čerpadla, který je několikanásobný proti běžnému proudu při provozu ti tam zdvojnásobení napětí dokáže vnutit a tím to odpálit celé.
A to nemluvím o tom, že by se čerpadlo kouslo a řipojený motor zastavil - pak ten odběr je úplně mimo příčetné hodnoty.

Tady například je v otazce vlevo proudový zdroj ze dvou tranzistorů a dvou odporů, který krmí LED stálým proudem bez ohledu na připojené napětí https://electronics.stackexchange.com/questions/312136/bipolar-constant-current-source-circuit Já bych tam dal něco takovéhoto a měl vystaráno - LED nikdy nedostane víc proudu, než má nastaveno. (V jednom projektu jsem to použil, a%t už bylo na vstupu 5V, nebo 12V, tak ta LED svítila stejně = dostávala stejný proud.)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny