Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kde se dá sehnat "hliníková deska" ?

Dobrý den,

neporadil by mi někdo, kde bych sehnal hliníkovou "desku" o rozměru 600x400x30mm? Mám celkem dost hliníku, takže mě pouze napadlo (je to pouze myšlenka - nevím, jestli se to tak dá udělat), jestli bych do nějaké slévárny přivezl cca 50 - 70 kg hliníku a "oni" by mi to slili do požadovaného tvaru? Bohužel nevěřím, že někdo kvůli mně bude dělat formu, aby mi vyrobil desku. Proto se na tuto možnost ptám.

Děkuji za pomoc.

Předmět Autor Datum
https://www.alms-brno.cz/kategorie/6-plechy-ze-slitin-hliniku-od-sily-10mm/
ok 05.08.2022 04:12
ok
Je to běžná komodita, dodavatelů je spousta, dokonce i když napíšete www.hlinik.cz tak nechybíte :-)…
umfa 05.08.2022 10:18
umfa
Ještě dodatek: rozlišuje se mezi plechem a deskou. Desky (řezané z bloku a frézované) mají zaručenou…
umfa 05.08.2022 10:23
umfa
Moc Vám děkuji za informace. No jakou slitinu, to bych potřeboval zjistit. Co se týče hliníkového od…
Alu 05.08.2022 12:19
Alu
To znamená, že musíte zvolit slitinu EN AW 7075, na základové desky pro CNC není mezi hliníkovými sl…
umfa 05.08.2022 13:37
umfa
To by člověk neřekl, kolik druhů slitin může být :-/ Prosím Vás, předpokládám, že to něco bude stát…
Alu 05.08.2022 13:58
Alu
Teď jste mě dostal, nevím :-) Ještě než se splašily ceny materiálu bych z hlavy řekl tak necelé 4000…
umfa 05.08.2022 14:44
umfa
Moc Vám děkuji za informace. Zkusím teda udělat poptávku. Kdybych se vlezl na těch 5K, bylo by to su… poslední
Alu 05.08.2022 14:54
Alu

Je to běžná komodita, dodavatelů je spousta, dokonce i když napíšete www.hlinik.cz tak nechybíte :-) Další jsou Gleich, Alupa, Alfun a další. Vyberete si slitinu, tloušťku, rozměr a přijde vám poštou deska na desetinu milimetru přesně uříznutá, s nalepenou fólií aby se nepoškrábala. Kdybyste potřeboval poradit s výběrem konkrétní slitiny, napište sem (nepodceňte to, tím se dá hodně zkazit).

I ta druhá varianta je možná, takový odlitek se zaformuje do písku (nejlépe když si sebou vezmete dřevěný model, zvětšený o smrštění a nalakovaný). Ale k odlévání není vhodný každý "hliník" který máte doma (je potřeba slévárenská slitina Silumin nebo podobná). Ale to spíš pro zpestření, ve skutečnosti je jednodušší, levnější a kvalitnější ta první cesta, odlitky mají smysl spíš pro složitější tvary.

Ještě dodatek: rozlišuje se mezi plechem a deskou. Desky (řezané z bloku a frézované) mají zaručenou rovinnost, plech (válcovaný) je levnější ale má širší tolerance tloušťky, průhybu a kvality povrchu.

Moc Vám děkuji za informace. No jakou slitinu, to bych potřeboval zjistit. Co se týče hliníkového odpadu, tak to mám většinou zbytky ITEM profilů - odpad.png
V dalším nákresu deska.jpg je přibližný výsledek, čeho bych potřeboval dosáhnout. Samozřejmě to budu posílat na ofrézování. Jedná se o "stůl", který mi "zaručí", že uložení lineárního vedení a kuličkového šroubu bude v "nějaké" přesnosti. Takže předpokládám, že musím zvolit nějakou "tvrdší" slitinu hliníku?

Moc Vám děkuji

To znamená, že musíte zvolit slitinu EN AW 7075, na základové desky pro CNC není mezi hliníkovými slitinami nic lepšího :-) Alternativně 2024, 7019. Ta první je nejtvrdší, nejpevnější, nejdražší :-) Má horší odolnost proti korozi, ale to ve vašem případě asi neřešíte. Pokud ano, bude lepší ta 7019 (obch. název Unidal). Protože ve vašem případě nehraje roli svařitelnost, tvářitelnost a vytvrditelnost, je volba materiálu celkem přímočará. Všechny jmenované slitiny jsou výborně obrobitelné.

Ty profily jsou z materiálu vhodného pro výrobu protlačováním (bývá to 6060 apod.) a ostatní vlastnosti už nejsou tak dobré.

To by člověk neřekl, kolik druhů slitin může být :-/ Prosím Vás, předpokládám, že to něco bude stát a už teď vidím, že to nebude úplně nejlevnější. Mohl by jste mi cca "nastřelit" kolik mám počítat s cenou ve velikosti 600x400x30?

Děkuji Vám moc

Teď jste mě dostal, nevím :-) Ještě než se splašily ceny materiálu bych z hlavy řekl tak necelé 4000 Kč a navíc jsem na dovolené a nemám po ruce faktury abych se podíval za kolik to kupujeme, ale teď bude nejlepší udělat poptávku. Můžete zároveň zkusit poptat i ten Unidal, bývá levnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru