Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem lednice Samsung RL38WBMS dvakrát pípne a vypne se

Sice neznám dnešní elektronicky řízené lednice, ale motor asi bude stále stejný.
U motoru je přívodní svorkovnice v krytu. Relátko může být v tom krytu svorkovnice, nebo někde vedle. Taky tam bude tepelná ochrana. pozná se to třeba tak, že tepelka má jen dva vývody a
relátko tři.
Může se stát, že se náhodně svaří kontakty relátka. Tím relé nevypne. V tom případě dojde k tomu, že se motor rozběhne, i zvuk nemusí být příliš odlišný, snad jen trochu víc vrčí.
Lednice chvíli běží, ale bere moc velký proud a tak vypne tepelná ochrana.
Potom trvá různě dlouhou dobu, několik minut, než vychladne a znovu motor spustí.
Pak se to opakuje. Relátko jde většinou opravit, je potřeba kontakty od sebe odtrhnout. Pokud se k nim dá dostat, tak je pilníčkem očistit. Pokud se nepodaří, dá se relé sehnat, většinou se u různých ledniček moc neliší a jde použít i od jiné. Jen je nutno správně zapojit. Přes cívku jde hlavní proud motoru a kontakty spínají třetí vývod motoru kde je pomocná fáze.
Pokud je ale relé v pořádku, asi bude vada v motoru. Ale nejčastější je ta porucha relé.
Pokud by došlo k odpojení relé, případně výměnu za jiné, je potřeba si přesně zakreslit zapojení. Záměna vývodů by spolehlivě vedla ke spálení motoru. Podobné nebo stejné relé by šlo sehnat i ve sběrném dvoře ze staré lednice. Pak je nutno správnou funkci ověřit. ale pokud to normálně běhá, je to v pořádku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny