Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak připojit mobilheim na elektrickou síť

Dobrý den,
pořídili jsme s přítelem mobilheim k jeho rodičům na zahradu, máme ho úřadem schválený. Máme ale trochu starosti ohledně připojení na elektřinu. Původní plán byl napojit ho na zbytek domů (z domovního rozvaděče vést kabel). Zjistili jsme ale, že doma mají jednofázový 16A jistič (hodně málo i na ten dům, natož abychom se napojili my). Máme ho k trvalému bydlení a kromě běžných domácích spotřebičů (pračka, trouba, lednička, pc, tv, boiler) budeme potřebovat i klimatizaci na chlazení a především vytápění. A co teď. Když zvýšíme jistič, bude to docela pálka, protože musíme nejen na vyšovat na 25A, ale také na tři fáze. Domovní rozvaděč mají za dveřmi v chodbě, takže kromě kopání také bourání... No docela hrůza. A pak teprve sehnat elektrikáře, který nás napojí. Napadla nás ještě zcela nová přípojka od ČEZu, ale tam vůbec nevím, jak to probíhá, když už jednu přípojku tento pozemek má? Všude píšou, že to trvá až 14 měsíců, ale platí ti i u zřízení druhé přípojky na pozemku, kde již elektřina je? Všem moc děkuju za nějaké rady nebo tipy, jak tuto situaci vyřešit co nejlépe.... Moc moc děkuju.

Předmět Autor Datum
Myslím si, že schůdnější bude navýšit stávající přípojku. Kde je nyní elektroměr? Jestli není na hra…
Gazda1 06.07.2022 16:48
Gazda1
Určitě souhlasím s Gazdou 1. Navyšte stávající přípojku. Můžete dělat novou ale bude to dražší a bud…
nerady 06.07.2022 20:36
nerady
Děkujeme, žádáme tedy o vyšší jistič a elektrikář nám to prý poté zapojí.. :-) poslední
lucirih 11.07.2022 05:33
lucirih
Souhlas s oběma předešlými radami. Co se týká toho vytápění, tak doporučuji, i pro případ lepšího vy…
George63 07.07.2022 22:14
George63
Kamna také zvažujeme, máme je v rodinném domě prarodičů kde nyní bydlím a netopíme jinak než dřevem.…
lucirih 11.07.2022 05:32
lucirih

Myslím si, že schůdnější bude navýšit stávající přípojku.
Kde je nyní elektroměr? Jestli není na hranici pozemku, tak pravděpodobně bude asi ČEZ požadovat přesun na hranici pozemku + revizi stávající elektroinstalace v domě.
Další otázka je, jestli alespoň přívodní kabel k domu je už třífázový a dostatečně dimenzovaný (jestli ano, tak by se možná ČEZ nechal ukecat jenom na nový hlavní jistič a elektroměr a (samozřejmě s doplatkem) a ponechat jinak stávající stav. To ale záleží i na dostatku místa pro ten jistič a elektroměr.
Popište lépe stávající stav přípojky, pak uvidíme.

Určitě souhlasím s Gazdou 1. Navyšte stávající přípojku. Můžete dělat novou ale bude to dražší a budete potřebovat projekt a souhlas. Ještě je dočasná možnost "staveništní rozvaděč", ale ten není také zadarmo. Při rozšíření na stávající dům nebude potřeba tolik běhání a papírů jako na nový odběr a o platby za hlavní jistič a odběrné místo se můžete podělit. Podružný elektroměr na měření elektřiny v mobilheimu bude ta nejnižší položka.

Souhlas s oběma předešlými radami. Co se týká toho vytápění, tak doporučuji, i pro případ lepšího vytopení a za nižší náklady, osadit do MH malá krbová kamínka na dřevo. Mám je v sezonním MH (30 m2,nezatepleném) s výkonem kolem 6-8 kW (Pritty K1 Optima) a dá se jimi pěkně vytopit i při teplotách pod nulou a docela rychle. A je to velice příjemné i z hlediska pohody a "atmosféry". Ovšem vzhledem k malému tepelnému odporu původní konstrukce (pouze 2cm EPS stěn a 3 cm EPS strop a podlaha) je nutné stálé přitápění. Pro vytápění "klimou" (alias TČ) je důležité, aby byl MH dobře zateplen na všech vnějších plochách a měl i minimálně dvojskla v oknech a dveřích. Pokud máte zájem o více informacích týkajících se bydlení v MH, doporučuji na FB skupiny "Alternativní bydlení - MH, maringotky a tinyhouse". Osobně v něm trvale nebydlíme, pouze jako "zahradní sklad". A vzhledem k vytápění těmi kamny nám stačí i přípojka jednofázová z našeho RD s jištěním 16A. Na TUV příležitostně průtokový PB ohřívač Vailand a v létě 60 l tlaková černá nádrž na střeše, která se prohřeje sluncem.

Kamna také zvažujeme, máme je v rodinném domě prarodičů kde nyní bydlím a netopíme jinak než dřevem.. Každopádně mobilní dům má dvojskla a je veden jako celoroční, plus předěláváme podlahy a dáváme ještě vrstvu zateplení + osb desky a až poté pokládáme podlahy... tak si myslím, že to také udělá svoje. Chceme jednu zimu zkusit jen s klimatizací a případně pak pořídit. Ve skupince již jsem, děkuji za tip! :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru