Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Posunutie ventila radiátora do iného uhla

Dobrý deň, je možné posunúť ventil radiátora do iného uhla, napríklad smerom hore? Prikladám fotku ako to vyzerá https://i.imgur.com/HP8b9SZ.jpg je to starý ventil v bytovke. Zasahuje do priestoru 16cm a chcem pozmeniť nábytok v tej izbe ale je tam problém že na opačnom konci izby sú dvere a ak tam dám nábytok tak ako chcem tak už zasahuje pohovka do priestoru dverí. Ak by šlo povoliť tie matice a vytočiť to smerom hore tak presne toľko tam chýba na opačnom konci izby aby to do dverí nezasahovalo. Budem mohol posunúť komplet všetko čo je pri stene smerom k radiátoru. Je to teraz v lete pod tlakom? Môžem povoliť matice, vytočiť ventil hore, zaskrutkovať?

Alebo to mám zavolať profesionálom nech dôjdu vymeniť nový ventil a nech mi to namontujú tak ako potrebujem? Som pomerne manuálne zručný čiže nebol by problém že to posuniem hore len sa obávam aby nezačala všade striekať voda.

Předmět Autor Datum
Topení se nevypouští přes léto, leda z důvodu oprav. Takže pokud na to sáhneš, poteče voda.
kejki 27.06.2022 15:19
kejki
Pro takové práce je potřeba upustit vodu. Nepomůže pohnout ventilem, to by tekla voda. Je potřeba ve…
Paron 27.06.2022 15:33
Paron
Dobrý den,mělo by to jít,nejdříve mírně povolit převlečnou matici směrem k radiátoru,povolit tak,aby…
Lubomír 27.06.2022 15:48
Lubomír
Vďaka páni, tak už mám jasno. Do tohto sa radšej sám púšťať nebudem. Tušil som že to môže byť proble… poslední
KMX 27.06.2022 17:02
KMX

Dobrý den,mělo by to jít,nejdříve mírně povolit převlečnou matici směrem k radiátoru,povolit tak,aby kapala voda,dejte si na zem pod to nějakou misku.Uvolněte tu matku dostatečně,pokud je pod ní těsnění,tak ho na základě nedostatečného povolení poškodíte.Potom pomocí klíče dotáhněte o čtvrt otáčky kohout,uzávěrem nahoru,dotáhněte převlečnou matici tak,aby to neteklo.Nic pakovat nemusíte,když utahujete,není to třeba,někdy to drží i při povolování,dále to jde napakovat i pod tlakem.Dá se pod tlakem vyměnit i těsnění pod převlečnou maticí,ale chce to určitý fortel,mírnému výkropu se však nevyhnete.:-)

Vďaka páni, tak už mám jasno. Do tohto sa radšej sám púšťať nebudem. Tušil som že to môže byť problematické ale až teraz po prečítaní zopár názorov mi to docvaklo. Možno by sa mi to aj podarilo ale nestojí to za to riziko. Ako laik do toho nemám čo kecať ale tiež mi napadlo že vzhľadom na to aké staré to je. Aká je šanca že napríklad rupne trubka alebo že sa zoderie ten závit a už to nedotiahnem. Doseriem to a vytopím seba aj susedov čiže radšej zavolám niekoho kto tieto veci dokonale ovláda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru