Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Síla pneumatického válce

Dobrý den, mám teoretický dotaz. Potřeboval jsem zjistit sílu pneu. válce kterou dokáže vyvinout při 5 barech. Na online kalkulačce mi to ale vypsalo rozdílnou hodnotu při vysunutí a při zasunutí pístu. Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, proč má válec při vysunutí větší sílu než při zasunutí ? Děkuji

Předmět Autor Datum
Obrázok by nebol? Takto sa dá len predpokladať, že sa jedná o dvojčinný valec ktorý má na výtlak väč…
ok 27.04.2022 19:54
ok
Na linkách v práci máme těchto válců stovky, ale tohle jsme nikdy neřešili. Stejně tam jsou všude šk…
Matyas xl 27.04.2022 19:54
Matyas xl
Nevím jestli rozumím otázce dobře. Síla kterou je pneuválec schopen vyvinout je dána plochou pístu a…
George63 27.04.2022 19:58
George63
Ano to bude ono. Děkuji, započítat pístnici mě nenapadlo :-) poslední
fesťák 27.04.2022 21:09
fesťák

Obrázok by nebol? Takto sa dá len predpokladať, že sa jedná o dvojčinný valec ktorý má na výtlak väčšiu plochu ako na pohyb v opačnom smere. Piest je odstupňovaný, preto účinná plocha na spodnej strane je väčšia ako na hornej strane.

Na linkách v práci máme těchto válců stovky, ale tohle jsme nikdy neřešili. Stejně tam jsou všude škrtící ventily na regulaci rychlosti a nebo tlakové regulační ventily na seřízení síly válce. Jediné co mě napadá, tak je to, že pokud válec vyjíždí, tak vzduch tlačí na celou plochu pístu, ale když se zasouvá, tak vzduch tlačí na plochu pístu zmenšenou o průměr táhla.

Nevím jestli rozumím otázce dobře. Síla kterou je pneuválec schopen vyvinout je dána plochou pístu a tlakem na něj působícím. Při vysouvání působí tlak na celou plochu pístu ve válci, ale při zasunutí je plocha pístu menší o plochu manipulační tyče pístu. Pak jde o určité snížení účinné plochy. Nemohlo by jít o tohle? :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru