Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna plynového kotle za elektrický

Přechod z plynu na elektrický přímotop je podle mne maximálně nerentabilní. Zejména vzhledem k provozním nákladům. Kotel na elektřinu je sice levnější, ale úpravy a přihlášení odběru elektřiny to zase vytáhnou opět nahoru. Co se týká provozních nákladů, dá se předpokládat minimálně zvýšení oproti plynu o 100 %. V současné vycházím z hrubého současného předpokladu cen - cena plynu cca 2000,- Kč /1 MWh, u elektřiny cca 4000,- Kč/1 MWh. Takže, při Vaší spotřebě 15 MWh/rok, by to činilo 30 000,- Kč za plyn a 60 000,- Kč za elektřinu.
V případě instalace tepelného čerpadla by sice byly provozní náklady cca shodné s plynem, ovšem pořizovací náklady na TČ vzduch/voda, by se pohybovaly (bez dotací) min. kolem 200-300 tis. A není jisté, zda by současný topný systém dostatečně vyhovoval, pro podstatně nižší teplotní spád u topení TČ a nebyly by nutné případně i úpravy topného systému (zvětšení plochy topných článků-panelů).
Pokud se jedná o rodinný domek, pak bych spíše volil kotel na pelety, ale takový, ve kterém je možné, po malé úpravě, topit i dřevem. Současná situace jak s plynem, tak i s elektřinou je nevyzpytatelná. Kotlík na pelety sice rovněž potřebuje elektřinu, ale pouze ve velmi malém množství, takže případné krátkodobější výpadky se dají zajistit i pomocí menšího nouzového zdroje. Pokud by nebyl plyn, nebo elektřina, pak se oběma uvažovanými zdroji nezatopí. Nakonec totéž platí i o tepelném čerpadle. Pelety umožňují i možnost automatického provozu, pouze se jejich cena postupně zvýší, vzhledem ke zvýšené poptávce a i zvýšeným nákladům na jejich výrobu. Ale provozní náklady by pravděpodobně nepřekročily náklady na topení plynem.
Jinak pokud bych zůstal na plynu, který bude určitě stále levnější než elektřina, tak bych uvažoval o doplnění RD krbovými kamny, nebo krbem s krbovou vložkou a pár kubíků dřeva (jak doporučují i další), čímž by bylo zajištěno případné nouzové topení dřevem, v době větší "krize".

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny