Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zpevnit základy?

Zdravím vás,
obracím se na vás s dotazem ohledně zpevnění základů u stodoly. Stodola byla postavena začátkem 50.let, na kamenném soklu 1-2,5 m vysokém (skládány na sucho, hlínou) zeď s pálených cihel. Sama o sobě je stavba v celku slušném stavu, jen ujíždí jeden roh (viz.foto). Prasklina se táhne od střešní vazby až do kamenného soklu, tedy jeho nejvrchnější části, kde se napojují cihly. Vím o ní několik let, vlastně netuším, kdy se tam vzala. Věc jsem neměl čas řešit. Každopádně, teď se mi naskytla možnost základy nějak zpevnit, neb soused z druhé strany zboural kůlny atd., je prostor tam na jaře něco dělat. Zapomněl jsem dodat, že celá lícní/boční strana stodoly je obrácena do dvora k sousedovi, k tomu je na ni ještě jedna prasklina, násobně méně zřetelná, která též směřuje ke stejnému rohu, jako ta větší na fotkách. Bohužel celá stavba je v zemi nikoho, kde široko daleko je jeden statik, který nemá čas ... Co s tím tedy? Zpevnit základy (netuším jak jsou hluboko, jak to vypadá, trochu se bojím, že to předci krapet odflákli) betonáží? Dělal jsem už na chalupě vše možné, ale s tímhle nemám moc zkušenosti. Co se týče možné injektáže ze strany nějaké firmy, tak na místo se bohužel asi nedostane technika. Když to vezmu naprosto laicky, hloupě, vykopu podél soklu, základů "příkop" a zaleju betonem? Jak hluboký, široký? Případně připadá něco jiného v úvahu? Díky moc.

Předmět Autor Datum
Nejdříve to u spáry ukliď a potom na jiném místě vykopej u základů sondu aby bylo jasné jak jsou zák…
nerady 07.02.2022 22:41
nerady
V dohledné době vyfotím, každopádně základy jsou též ze skládaných kamenů, na jiné straně téže stodo…
Luke0111 08.02.2022 13:17
Luke0111
Pokud je tam navážka tak by to vysvětlovalo prasklinu. Pak by bylo zbytečné sanovat základy které js…
nerady 08.02.2022 16:23
nerady
Navážka tam vznikla určitě ještě před stavbou stodoly, podle mne se jedná o zahrnutou původní stavbu…
Luke0111 08.02.2022 21:24
Luke0111
Kopni tedy sondu v místě navážky a určitě mít okapy. Je tam totiž problém, že nevíš jak se voda vsak…
nerady 08.02.2022 23:27
nerady
Ještě jedna záležitost koukal jsem znovu na ty snímky a pokud vidím dobře tak pod střechou není uděl… poslední
nerady 10.02.2022 17:13
nerady
Nejsem odborník... vykopu podél soklu, základů "příkop" a zaleju betonem? Ano, ale železobeton ko…
Stefran 08.02.2022 18:59
Stefran
Možná by stálo za úvahu vsadit do zdi v dostatečné vzdálenosti od praskliny zpevňovací pásy železa a…
čumil old 08.02.2022 19:10
čumil old

Nejdříve to u spáry ukliď a potom na jiném místě vykopej u základů sondu aby bylo jasné jak jsou základy hluboké. Na tom místě spáry to jen trochu odhrab cca 40 cm. Pak to znovu vyfoť a dej sem. Pokud neznáme složení , hloubku základů a kam až prasklina sahá tak je těžké něco radit. Pokud ve stodole není nějaká pevná podlaha tak vykopej sondu i uvnitř proti sondě z venku. Pokud by si to chtěl sanovat výkopem podél základů a zalitím betonem, tak si zajisti aby ti do výkopu nepršelo a dělej to po částech vždy někde 2-3 metry a zalejt betonem, nechat tvrdnout a pracovat na jiném místě uhlopříčně ba druhé straně stodoly. Ještě obhlédni kam teče dešťová voda ze střechy zda nemá s tou spárou něco společné.

V dohledné době vyfotím, každopádně základy jsou též ze skládaných kamenů, na jiné straně téže stodoly byly do hloubky cca 70-80 čísel, zemina je spíš jílovitá, spíše sušší, široko daleko není žádný potok, podzemní voda atd.je v normálu, myslím. Dešťovka by na prasklinu neměla mít vliv, střecha je ok, dokonce v místě praskliny je zvýšený přesah. Co bude problém je to, že inkriminovaná část stodoly je na dávné navážce nebo jak to nazvat, je tam prostě znatelná nervnost mezi mým a sousedovic pozemkem, právě v oblasti toho rohu.

Pokud je tam navážka tak by to vysvětlovalo prasklinu. Pak by bylo zbytečné sanovat základy které jsou na rostlém terénu. Na navážce to však bude problém. Tam chce zjistit co navážku tvoří, jaká je její mocnost, zda má tendenci ještě sedat nebo zda se nesesouvá někam ze svahu. U dešťové vody může dělat neplechu nedostatečné odvedení vody z okapů nebo je stavba bez okapů.

Navážka tam vznikla určitě ještě před stavbou stodoly, podle mne se jedná o zahrnutou původní stavbu=vepřovice+kámen, výška cca 20-30cm, pozemek se příliš nesklání. Ale je to můj odhad, na pozemku už jsem x krát našel překvapení v podobě nějakého kamenného základu atd.Střecha není odvodněná okapem, každopádně, jak jsem psal, zrovna v tom místě, kde je prasklina, tak je střecha prodloužená, voda dopadá určitě metr+ od zdi.

Kopni tedy sondu v místě navážky a určitě mít okapy. Je tam totiž problém, že nevíš jak se voda vsakuje a kam. Když máš hodně "nacucanou" zeminu tak při větších mrazech ti to tam může "cvičit". Pokud tam stála nějaká stavba tak tam mohl být např. i nějaký sklípek atd. K té vodě jen pro dokreslení, nyní jsem dal pod okap u skleníku (střecha 10 m2) sud a je po dvou dnech plný vody.

Ještě jedna záležitost koukal jsem znovu na ty snímky a pokud vidím dobře tak pod střechou není udělán věnec a to je také problém. Jinak ještě jedna rada půjč si v knihovně nebo to jde koupit v elektronické podobě knihu "Poruchy a rekonstrukce zděných staveb" od Jaroslava Solaře, nakladatelství Grada rok vydání 2008 a tam si můžeš od stránky 52 počíst co a jak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru