Předmět Autor Datum
Nejsem si moc jistý ale asi už se to tady někdy probíralo. Zkus si to vyhledat. Někdy v roce 2017 za…
nerady 06.02.2022 23:03
nerady
Kdysi v dubnovém čísle časopisu "Hudba a zvuk" vyšlo něco podobného. Nějaký udělátor co by se přiděl…
Yarda 06.02.2022 23:17
Yarda
To je běžně používaný princip. Potlačuje se tak nejen elektrické rušení (Aktivní filtry (APF Active… poslední
ml1 09.02.2022 13:42
ml1
Retroaktívne vysielaný zvukový signál smerovaný "oproti", v obrátenom garde, pri eliminovaní sínusoi…
Nuda 06.02.2022 23:20
Nuda
Takhle funguje ANC u sluchátek. Sousedy s tím opravdu neodhlučníš...
martas38 07.02.2022 04:49
martas38
Ta věc je pochybně laciná. Toto nemůže fungovat. Odhlučnění jedině sádrokarton, minerální vata a me…
Perda 07.02.2022 13:12
Perda
Jsou i jiné postupy: Nepřítel nám to oplatil tradičním trumfem nájemníků z hořejšího patra. Přinesl…
Prim 08.02.2022 12:48
Prim
Už jsou recenze, že pokud číňan pošle překlad dálkového ovládání, že to funguje. Dokáže to drnčet to…
kejki 08.02.2022 14:41
kejki

Kdysi v dubnovém čísle časopisu "Hudba a zvuk" vyšlo něco podobného. Nějaký udělátor co by se přidělal na tank, vysílal zvuk v opačné fázi a tank by jezdil tiše. Byly tam citované zahraniční prameny ze kterých ten článek čerpal, vzpomínám na dva:
Žoldnierz elektrakustičny
Электроаку́стика в армии
:beer:

To je běžně používaný princip. Potlačuje se tak nejen elektrické rušení (Aktivní filtry (APF Active Power Filters)), hluk, ale i vibrace. Pamatuju si, jak jsem se setkal s pánem, který právě se tímto zabýval (tlumení vibrací), zrovna v době, kdy my jsme experimentovali s APF (ale vlastně jsme se setkali kvůli použití stejné techniky a na otázku, co vy tím systémem řídíte jsme zjistili, že děláme to samé jen pro jiný účel).
Takže pokud by byl způsob, jak vysílat "antihluk" tanku, tak to rozhodně neni nemožné. Jen trochu pochybuju o realizovatelnosti, ten hluk by se totiž musel vysílat nejen ve stejném spektru (s opačnou fází) ale se stejnou směrovou charakteristikou.

Ta věc je pochybně laciná. Toto nemůže fungovat.

Odhlučnění jedině sádrokarton, minerální vata a mezera od zdi. Tuto starodávnou technologii jsme užili u nás doma a jsme nadmíru spokojení. O sousedech od zakoupení a montáže této technologie nevíme.

Jsou i jiné postupy:

Nepřítel nám to oplatil tradičním trumfem nájemníků z hořejšího patra. Přinesli si gramofon a ve střídavých směnách uspořádali nepřetržitý osmačtyřicetihodinový festival bavorských národních dřevákových tanců ve stylu Frau Braun, juchuchú, kolena do vrchu! U nás dole z toho byl pekelný randál, svícny z plechovek nadskakovaly do taktu a připadali jsme si jako v mramorovém vlašském kotli. Vydrželi jsme tuhle zákeřnou psychologickou válku, dokud to snesly naše migrény, ale druhou noc, kdy se ze stropu začala valit mračna cihlového prachu, považovali jsme zarozumnější stáhnout se do blízkého uhelného sklepa, zatímco jeden přítel seržanta Transoma od ženistů naládoval náš suterén amonálem a rozšířil ho následujícím výbuchem v patrovou halu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru