Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Defro kotol - niekedy kúri tak že sa nedá udržať radiator

Dobrý večer,bývam v bytovke so 6 rodinami.Vykurujeme kotlom Defro na eko hrášok,v prípade núdze je možné vykurovať aj drevom a uhlím.Týmto kotlom kúrime 6 bytov- 3 byty jedna strana a 3 byty druhá strana,výkon neviem.Pri uplnom vyprázdnení zásobníka vojde 9 dvadsaťpäťkilových vriec eko hrášku to len na okraj.Kúrime už takto viac ako 5 rokov.No a teraz k problému,ak sa to dá nazvať problém.Niekedy,aj pár krát za deň,neviem ako to presne napsať nám ide roztrhnúť radiator proste sa nedá udržať.V byte máme každý 5 radiatorov,a niekto má aj termostatické ventily.V kotolni je to rozdelené 2 čerpadlá a 2 trojcestné zmiešavacie ventily.Ktoré čo si pamatujem,ke´d som ešte vykuroval v bývalej práci plynom,že najskor po zimnom období sa musí vykúriť kotol dajme tomu na 60 - 80 stupňov,vykuruje krátky okruh a potom sa krátky okruh uzavrie a trojcesťák otvorí výkurovanie do bytov.čídlo je umiestnené vonku.Neviem presne aká je nastavená teplota,na akú to má kúriť.Ale ak tomu správne chápem:Dajme tomu že nastavím na 30 stupňov,a vonku bude - 20st.tak mi to bude kúriť +- na 50 stupnov.Ja proste len nerozumiem prečo to niekedy zblbne že to kúri tak že sa nedá udržať radiator.Napriklad včera,dnes už 2 krát,a aj predtým.Či to robí aj susedom netuším.Teraz je napr.u nás - 2st,a už 2 krát to vykúrilo do blba.Ďakujem za info,a sory ak som to napísal nezrozumitelne.Matne si bývalej práce pametám že nám to tiež robilo.Prišiel som k trojceťáku,pootočením som ho zavrel,potom pochviľke pootočením otvoril,on potom dostal impulz a sám po chviľke zavieral.

Změna předmětu, původně: Defro kotol (host)

Předmět Autor Datum
Nedočítam, nasávam. Na predmetných kotloch sa osadí tzv. "skratovací" obtok (niekto to volá duomix)…
Nuda 25.01.2022 20:37
Nuda
Tak napřed bych zjistil u sousedů, jestli mají stejné problémy taky. A pak zkusil kontaktovat výrobc…
Karel04 25.01.2022 20:43
Karel04
Čidlo, snímač, termostat - některá z těchto součástí systému by mohla být vadná. Jak se již píše - z…
Stefran 26.01.2022 10:17
Stefran
niekto má aj termostatické ventily. Nemohlo by to mít vliv? Ventily zavřou a regulaci to zblbne a… poslední
čumil old 26.01.2022 18:59
čumil old

Nedočítam, nasávam.

Na predmetných kotloch sa osadí tzv. "skratovací" obtok (niekto to volá duomix) tesne na prívodoch in/out ktorým sa dá elektronicky mixovať teplá aj studené (prítoková) voda média do spoločných radiátorových telies.

Skratovací obtok zabezpečí max. teplotu nastavenú termostatom v kotli.

Tiež je nutné uviesť, pod akým tlakom v bar. s tlakovou expanzkou pracuje celý natlakovaný okruh (od 3.5 - 5bar) kvôli zamedzeniu plynovania zohratej vody na výmenníku horákov pri teplote nad 98°C. (Vzor.Papiňák)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru