Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaké mazivo na ložiska rotopedu?

Zdar,

prosím o radu.

Jaké mazivo/olej lze použít na ložiska rotopedu? Mohu použít nějaké WD-40? A případně jaké? Těch druhů je docela dost a nevím, které by bylo nejvhodnější. Asi nějaké tekutější, protože rozebrat "rotor" rotopedu si netroufám, takže jen to tam prostě nalít přes osu kliky pedálů.

Vydává totiž při pomalém šlapání takové klasické vrzavé zvuky, jako když dojde maz ve dveřních pantech a začnou vrzat při pomalém otevírání. Jak se pohyb zrychlí, tak vrzání přestane.

Omlouvám se za neodborný dotaz, nejsem žádný zkušený kutil. :-D

Díky za případnou radu. :-)

Předmět Autor Datum
Klidně WD 40. Promaže to a přestane to vrzat.
jezekhifi 31.12.2021 19:54
jezekhifi
Tak super, díky za radu! B-)
Aleš 31.12.2021 21:55
Aleš
WD 40 vůbec ne. Je to hlavně čistící prostředek. Vyplavuje nečistoty a mazací účinek postup ně zmizí…
severak 01.01.2022 19:54
severak
Díky za radu. Akorát tam píší, že jde o aerosolový sprej, což se na můj problém nehodí. Potřebuju t…
Aleš 02.01.2022 11:08
Aleš
Kup si olej na kola a šicí stroje a pokud to jde nakapej ho na hřídel za současného otáčení hřídele.…
nerady 02.01.2022 11:41
nerady
Kdyby jen žlukly a zapáchaly neby by to možná tak velký problém jako to, že (asi v souvislosti s tím…
czcharlie 02.01.2022 12:09
czcharlie
Díky, tohle tedy zkusím. Díval jsem se na ně a mají i takový akorát špičatý aplikátor, který potřebu…
Aleš 02.01.2022 12:54
Aleš
Na kliky nepatří olej, ale mazací tuk (vazelína). Jako u bicyklu. Rozebrat, napatlat, složit zpět.
Rce 03.01.2022 01:16
Rce
Jo když to člověk rozebírá, tak to je jednoduché, to tam tu vazelínu lehce dostane (ale komu se chce…
ml1 19.01.2022 18:46
ml1
Co WD‑40® Smart Straw dělá 360° tryska umožňuje aplikaci produktu ve vzpřímené poloze, ale i vzhůru…
jezekhifi 02.01.2022 16:11
jezekhifi
Asi to tazatel nezná, ale WD má aplikační hadičku, kterou se dá aplikovat jako ten olej na šicí stro…
kejki 04.01.2022 17:30
kejki
Tak výrobce napíše klidně, že WD je vhodné jako pohon tryskového motoru :-D. Ale z vlastní zkušenost…
severak 08.01.2022 15:35
severak
WD taky není mazadlo, ale konzervační prostředek (původně na rakety) podobně jako Konkor101. Do kuli…
czcharlie 08.01.2022 17:04
czcharlie
WD bych nedával, možná z nouze. Já používám klasický silikonový olej, to se mně zdá jako lepší volba…
Lukas1982 03.01.2022 10:51
Lukas1982
Zdar, a nevíte, prosím, co z těchto mazadel lze použít na ložiska? Objednávám z Alzy vícero věcí a…
Aleš 19.01.2022 13:55
Aleš
Nic. Takhle se ložisko nenamaže. Ale jestli na tom trváte, vezměte třeba tohle: https://www.alza.cz/…
Kurt 19.01.2022 14:07
Kurt
Super, to jsem potřeboval, díky moc! :-)
Aleš 19.01.2022 18:35
Aleš
Olej na šicí kola a jízdní stroje https://www.alza.cz/sport/force-ciry-mineralni-80-ml-d5837049.htm…
ml1 19.01.2022 18:32
ml1
Ten Force jsem taky předtím zvažoval, ale nebyl jsem si jist. Nějaké kapátko tam je, tak tohle bude…
Aleš 19.01.2022 18:40
Aleš
Nevím co je Force za značku, ale když kupuju součástky pro starší kola, tak na ní narážím (i když ně… poslední
ml1 20.01.2022 14:52
ml1

Díky za radu.

Akorát tam píší, že jde o aerosolový sprej, což se na můj problém nehodí. Potřebuju to nalít zboku na osu kliky pedálu aby to nateklo dovnitř do ložiska. Aerosolový sprej asi postříká jen plochu, ale nikam nenateče. A pak ty další jsou prý nestékavé, což taky nepotřebuju, ale naopak stékavé, aby se mazadlo dostalo poněkud delší a složitější cestou až do ložiska.

Mám tu slunečnicový nebo olivový olej a mám nutkání to tam nalít, protože konzistence je ideální a na panty dveří a pruzinu kliky u dveří to zabralo. :-D Ale jak jsem psal, nerozumím tomu a nerad bych poškodil stroj za 10 tisíc.

Kup si olej na kola a šicí stroje a pokud to jde nakapej ho na hřídel za současného otáčení hřídele. Rostlinné oleje žluknou a po čase zapáchají. Řepkový olej se používá na řezání závitů do kovu mimo barevných, u těch je to různé.

Kdyby jen žlukly a zapáchaly neby by to možná tak velký problém jako to, že (asi v souvislosti s tím žluknutím) "zgumovatí" a dokonale slepí to co měly původně mazat jen velmi obtížně odstranitelnou, gumu připomínající hmotou.

Jo když to člověk rozebírá, tak to je jednoduché, to tam tu vazelínu lehce dostane (ale komu se chce to rozebírat, pokud zrovna nemusí kvůli nějaké opravě). Ale bez rozebírání je lepší olej, lépe se aplikuje (stačí přiložit ke škvíře a on navzlíná), a taky maže, možná hůř než vazelína, ale na pár stovek kilometrů to postačí.

Co WD‑40® Smart Straw dělá

360° tryska umožňuje aplikaci produktu ve vzpřímené poloze, ale i vzhůru nohama a proto je každý úkol uskutečnitelný

Smart Straw nabízí flexibilitu umožněním široké a přesné aplikace

Vytěsňuje vlhkost a zabraňuje tak zkratům způsobených vlhkostí

Proniká a uvolňuje zaseknuté díly

Maže, aby zařízení běželo hladce

Odstraňuje olej, nečistoty, mastnotu a špínu

Chrání kovy před rzí a korozí

Jednoduché použití

Tak výrobce napíše klidně, že WD je vhodné jako pohon tryskového motoru :-D. Ale z vlastní zkušenosti vím, že WD je vynikající na pročištění ložisek třeba u kolečkových bruslích, bohužel jeho mazací schopnost je velice krátká!!! WD ty ložiska perfektně vymyje, aniž by se to muselo sundavat. A pak tam dát jak píšou olej na šicí stroje a kola nebo tekutou vazelinu popřípadě konkor. Jinak ta má také aplikátor ve formě hadičky, tekutá vazelina

WD taky není mazadlo, ale konzervační prostředek (původně na rakety) podobně jako Konkor101. Do kuličkových ložisek pak nepatří olej, ale plastické mazivo (vazelína) protože v těchto ložiscích díky nepatrné dotykové ploše vznikají velké tlaky, které zabrání vzniku vrstvičky maziva pokud má nedostatečnou viskozitu (olej) a ložisko nepracuje v olejové lázni (třeba převodovka motorových vozidel) což ložiska rotopedu určitě nejsou...

Zdar,

a nevíte, prosím, co z těchto mazadel lze použít na ložiska?

Objednávám z Alzy vícero věcí a rád bych tam tedy vzal rovnou i něco na promazání toho ložiska. Ale ne sprej, něco s kapátkem, nebo podobným aplikátorem, a také tekutějšího složení, protože nějakou tuhou vazelínu do ložiska nedostanu, nebudu to rozebírat, jen to chci nakapat do ložiska přes osu kliky pedálu, aby to tam samo nateklo.

Děkuji za radu. :-)

Olej na šicí kola a jízdní stroje https://www.alza.cz/sport/force-ciry-mineralni-80-ml-d5837049.htm podle mě nezklame. Poslední dobou to dělali jako olejničku, takže nebylo potřeba přelévat. Tohle tak nevypadá, olejnička stávala dřív 3 koruny ale bude to hodně let, co jsem olejničku musel kupovat. A alza ji nemá, což je teda s podivem, na to že má skoro všechno. (něco jako https://instalaterske-potreby.heureka.cz/olejnicka-17-ml/#prehled/ )
Spíš bych zašel do prodejny jízdních kol a koupil olej v lepší flašce. Taky kaufland míval dost věci na kola (i olej), ale nevím jak teď v zimě, předpokládám, že mají na prodej jiné sezónní věci. Poslední dobou má takové věci i železářství, normálně na regále, miniálně olej a záplaty jsem tam už několikrát kkupoval. Zkusil jsem hledat, ale tohle nekupuju online, takže neznám adresy, na kolo používám takový https://www.citybikes.cz/olej-na-kolo/ olej, je to i s aplikátorem, takže stačí odjistit a je možné používat.

Nevím co je Force za značku, ale když kupuju součástky pro starší kola, tak na ní narážím (i když některé součásti jako světla nebo pedály jsou univerzální). Včetně naprosto klasické hustilky. Takže to asi bude fúze nějaké zahraniční firmy s tradičním českým výrobcem (něco jako ABB+Elektropraga, výrobky vypadají stejně, jen na sobě mají logo ABB). Zrovna olej jsem teda od této značky neměl, většinou to byl nějaký ten start, nebo ještě klasický na šicí stroje a jízdní kola, jen už bez těch šicích strojů (proč z té etikety zmizely to nevím). Snad na oleji nejde nic zkazit.
Ještě tam mají nějaké vazelíny, ale tomu nerozumim, naposledy jsem kupoval "mazací tuk na jízdní kola" (tubu asi za 30 korun) ale to se blbě aplikovalo (akorát snad do řetězu se to dostávalo líp), nakonec jsem ho někde zapomněl položený a někdo si ho vzal, než jsem se pro něj vrátil, tím moje pokusy o použití vazelíny skončily.
Alza je občas docela překvapení, dlouho jsem sháněl blatníky v cykloprodejnách a najednou v alze hledám bluray nebo bluetooth už nevim a po zadání bl na mě vyskakují blatníky a když to odsouhlasím, tak zrovna takové, jaké sháním i za rozumnou cenu (ony ty cykloprodejny je občas i měly, ale za cenu, která nekolikanásobně převyšovala to, co bych byl ochotný za ně dát).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru