Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyber zimnych pneu 215/60R17

Kupujem nove auto a bude na celorocnych gumach (co je imho blbost), takze premyslam nad zimnymi.
V minulosti som kupoval vyhradne Matador a Barum (v tomto poradi, ak nebol Matdor, siel som do Barumu) z dovodu, ze si myslim, ze aj SK/CZ firmy vedia vyrobit kvalitne penu. Nikdy som nebol sklamany.
Predajca mi ponukol momentalne k vozidlu na vyber SEMPERIT PERF SUV G1, BFGOODRICH G-FORCE WINTER2 GO a ontiWinterContact TS 830 P MO.
Problemom je, ze prvych 2 vyrobcov nepoznam a treti sa mi zda uz zbytocne drahy a hoci nie som nacionalista uprednostnil by som nieco od Matadoru alebo Barumu.
Viete mi nieco odporcuit za rozumny peniaz?
Ako som povedal v minulosti hoci mnoho mojich kamosov nad takymto vyberom opovrhovali lebo si kupovali len "znackove" pneu som nebol sklamany a som presvedceny aj o kvalie domacich vyrobcov.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pobavilo mě, že tazatel šmahem odsoudí celoroční pneu a přitom sám jezdí matadorky🤕. Vždyť každá ale…
miran 07.12.2021 15:46
miran
Ty budes predpokladam znalec penumatik, co to studoval a testoval cely zivot, ze sa vyjadrujes tak f…
fleg 08.12.2021 09:04
fleg
Tak predně, k fundovanému vyjádření má moje předchozí poznámka daleko, ale s tou osobní zkušeností s…
miran 08.12.2021 21:37
miran
No já teda taky Matadory automaticky vyřazuju z výběru, hned po boku čínských noname gum. Bral jsem… poslední
Prasak 08.12.2021 22:03
Prasak

Ty budes predpokladam znalec penumatik, co to studoval a testoval cely zivot, ze sa vyjadrujes tak fundovane.
Ja vychadzam z empirickych a teoreticky skusenosti.
Akakolvek guma na svete nemoze mat rovnako dobre vlasnosti na suchu, mokru, snehu, pri -30 a +30.
Celorocna pneumatika musi byt vzdy o kompromise, a preto vacsina ludi prezuva. Ja by som celorocnu gumu nechcel.
Jazdim cez 30 rokov a v mladosti som patril medzi klasickych vodicov, co jazdili jak debili, takze pokusy o drift a skripanie v zakrute bola skoro povinnost. Myslim, ze ku gumam som sa 2x uctivo nespraval.
Okrem prekvapiveho aquaplaningu (co boli mimochodom zahranicne gumy) som nikdy nezazil, ze ma pneu zradila alebo sa spravala nejako inak ako som ocakaval.
Ale pokial si ty osobne testoval rozne typy gum za rovnakych podmienok som ochotny pripustit, ze tvoj nazor je opodstatneny.

Tak predně, k fundovanému vyjádření má moje předchozí poznámka daleko, ale s tou osobní zkušeností ses trefil. Měli jsme ve firmě několik menších aut, samé škodovky a pan majitel důsledně šetřil. Takže Matadorky. Chlapi reptali, serpertiny nad městem byly problém, přitom tamtudy jezdili svými auty bez problémů, ale co naděláš. Jednou šéf musel místo svého Audi vzít škodofku..... a při příštím nákupu už byly jiný gumy. Tolik k Matadorkám.
Uznávám, že žádná guma nemůžeme mít mít stejné vlastnosti v každém prostedí. Ale nepodléhejme masírkám gumařských firem, vzpomeňme na do nedávna propagované čtyři roky, že:-). A mimochodem, na suchu a mokru je vždy lepší letní guma, bez ohledu na teplotu, třeba tady: https://www.auto.cz/zimni-vs-letni-pneumatiky-v-zime-vyvracime-mytus-jmenem-7-c-kdyz-jsou-zimaky-i-v-zime-horsi-127713. Taky víme, že zimní vozovka je většinu času jen mokrá, horalové ať mi prominou, v horách je přezouvání bez diskuze. Takže nám zbývá sníh a led. A kolik ho na cestě potkáš, že musíš mít echt zimní gumu? Tady začne záležet spíš na tom, co je mezi sedadlem a pedálama.
Zkrátím to, mám dvě auta, jedno přezouvám letní - zimní, jedno je na universálech, všechny gumy z vyšších příček testů:-). Takže mám srovnání a zatím jsem nepotkal situaci, kdy bych zalitoval, že tam mám "jen" univerzály.
Vzpomínání na doby minulé, kdy skřípaly gumy pod tvým zadkem, ti je při srovnávání současných gum k ničemu. Je to jen o tom, vyzkoušet a ne hned tvrdit, že je to imho blbost a že bys to nechtěl. Vždyť o nich nic nevíš, papouškuješ jen tu masírku prodejců. Píšeš, že je máš na novém autě. Co ti tedy brání je vyzkoušet a na jaře tady popravdě poreferovat, jak jsi s nimi byl spokojený a o kolik jsou horší než tvoje preferované Matadorky.

No já teda taky Matadory automaticky vyřazuju z výběru, hned po boku čínských noname gum. Bral jsem raději Barumky, ty řadím o stupínek výše, než Matador.
Jednou jsem zkusil Sava, ale ty měly takovej blbej vzorek, že jsem mě pocit, že auto na nich "plave". Netvrdím, že je to značkou, spíš tím vzorkem, ale znovu do nich nepůjdu.

Ale bavíme se tu o značce, ale ono taky asi hodně záleží na konkrétním modelu. Snad žádná značka nedělá jen jeden model pro každý rozměr, mají obvykle nějaký levnější a nějaký dražší gumy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru