Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autobaterie - jako zdroj napájení pro 3x 10W žárovky

Největší nesmysl je v současnosti používat obyčejné vláknové žárovky. Jejich spotřeba je minimálně 6 x vyšší, než spotřeba LED žárovek, při stejném světelném výkonu. A pokud uvažuješ o LED na 12 V, se jmenovitým výkonem 2W, pak není pravda že je to bludička. Používám je v přívěsu a dá to stejný světelný výkon určitě jako 10W - 15W vláknová žárovka. Ale pokud by jsi chtěl světla víc, tak třeba, v odkaze uvedená v 6 W má svítivost klasické žárovky s výkonem 40W. A na těchto stránkách máš i obdobnou LED žárovku s výkonem 3,5 W. A jejich ceny nejsou nijak "závratné". Pouze budeš muset dokoupit pro ně vhodné patice MR16 (GU5,3), ale to jsou běžné co byly pro bývalé halogenky. Ale jak říkají ostatní, nutno provést rozvody CU vodičem minimálně 2,5 mm2.
A pokud použiješ uvedené žárovky, pak budeš mít světla 5-6 x víc než s těmi klasickými auťáckými. Případně sniž světelné výkony na úroveň těch klasických žárovek co máš nyní a baterie vydrží 5-6 x déle. A pokud chceš použít i reflektory, tak třeba, pro příklad, já si koupil v bazaru, za stovku, starý halogeňák a do něj osadil s chladičem LED 50W/230V (z Aliexpressu za 20,- Kč) a svítí jako původní 300W halogen.

https://www.t-led.cz/p/led-zarovka-mr16-6w-ep50-41300
https://www.t-led.cz/led-zarovky-12v/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=LED+zarovky&utm_content=V12_E

P.S.
Ještě jsem se vrátil k otázce. Pokud není baterie schopna "utáhnout" 3 žárovky po 10 W zapojené paralelně, tak je buďto málo nabitá, nebo je už "na odpis". 30W musí dobrá a nabitá utáhnout absolutně bez problémů a bez skoro znatelné změny svítivosti při odpojování jednotlivých žárovek !!!
Napětí dobré a nabité 12 V baterie by se mělo pohybovat kolem 12,6V. A i při připojení takovéto zátěže by nemělo moc poklesnout. A zda je baterie dobrá i kapacitně (schopna dodávat větší proudy po delší dobu), se dá změřit ale pouze t.zv. "zkratmetrem", který zjistí stav baterie v závislosti na větším zatížení. Mívají je v autoservisech.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny