Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze nahradit schodistove vypinace smart wifi ovladanym vypinacem?

Ahoj, snad jsem nezvolail kategorii uplne mimo. Ve volnych chvilich si jen tak pro radost zacinam pracovat na projektu nove chytre domacnosti a hned uplne na uvod jsem narazil na problem, ktery nevim, lze-li vubec nejak jednoduse resit. Chtel jsem vymenit vsechny vypinace v dome za smart wifi ovladane vypinace, jenze mame tady i nekolik schodistove zapojenych vypinacu. Lze tyto necim nahradit, aby stale fungovaly na dotyk, ale aby se cely okruh schodistovehe zapojeneho osvetleni dal ovladat i pres wifi? Diky moc za navrhy.

Předmět Autor Datum
Pokud bude mít světlo modul, tak k němu lze spárovat několik vypínačů a tím pádem i zapínat a vypína… nový
Jan Fiala 22.09.2021 11:11
Jan Fiala
Diky moc za odpoved, ale obavam se, ze asi moc nerozumim, teprve se v teto problematice rozkoukavam,… nový
rdndr 22.09.2021 11:18
rdndr
Tohle se resi tak, ze do svetla pridas modul, ktery ti zajisti dalkove ovladani. Je to mala krabicka… nový
Jan Fiala 22.09.2021 16:50
Jan Fiala
Jeden z prepínačov v obvode nahraď ekvivalentom ktorý má aj diaľkové ovládanie, alebo pridaj taký na… nový
ok 22.09.2021 16:13
ok
BTW: Facebooku se teď ten systém opravdu "osvědčil" :-D nový
gilhad 06.10.2021 08:54
gilhad
Viz ostatní. Já jsem podobný problém vyřešil tak, že jsem koupil na schodiště žárovky s pohybovým a… nový
Lukas1982 07.10.2021 15:27
Lukas1982
Uvědom si, že čím více elektroniky v tomto případě, se také jednou může stát, že budeš po tmě. Podle… poslední
Paron 07.10.2021 18:35
Paron

Diky moc za odpoved, ale obavam se, ze asi moc nerozumim, teprve se v teto problematice rozkoukavam, muzes mi to, prosim, trochu objasnit? Samozrejme ze mym zamerem je ovladat svetlo pres google asistenta, nenapadlo me, ze to jde resit i jinak, nez vymenou vypinacu. Diky moc!

Tohle se resi tak, ze do svetla pridas modul, ktery ti zajisti dalkove ovladani. Je to mala krabicka, kterou das bud do krabice s privodem elektriny ke svetlu nebo rovnou do vlastniho svetla.
K tomu jsou vypinace, ktere s modulem sparujes a ty pak bezdratove ovladaji svetlo. Sparovat muzes nekolik vypinacu k jednomu nebo nekolika svetlum nebo jeden k nekolika svetlum - je to variabilni. Vypinace se delaji s jednim az tremi tlacitky - ovladas jedes az 3 okruhy.

Jeden z prepínačov v obvode nahraď ekvivalentom ktorý má aj diaľkové ovládanie, alebo pridaj taký navyše do schémy zapojenia (pokiaľ tento nebude mať ručne ovládanú páčku). Takýto prepínač však spravidla vyžaduje napájanie - vtedy sa ti to môže skomplikovať, napájanie k tomu prepínaču musíš priviesť. Ďalšia komplikácia môže môže nastať pri výpadku elektriny, diaľkovo ovládaný prepínač si nemusí pamätať svoju polohu pred výpadkom.
Jednoduchšie, bez týchto komplikácií by si to vyriešil len s diaľkovo ovládaným svetlom, v tvojom prípade najjednoduchšie diaľkovo ovládané relé. Chodbové prepínače vyraď z funkcie, a na ich miesto osaď vysielače na diaľkové ovládanie ktoré bude kontrolovať buď Alexa, alebo iný fras, ktorým riadiš domácnosť. Ten sa potom postará aj o zachovanie stavu svetiel po výpadku elektriny.

Viz ostatní. Já jsem podobný problém vyřešil tak, že jsem koupil na schodiště žárovky s pohybovým a světelným čidlem a pohoda. Moc nestojí a všichni jsou spokojení :-) Co mě těší nejvíc je, že nemusím každý rok přemalovávat okruh okolo vypínače :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru