Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem živé dřevo a olej/lazura

Zdravím,
rozhodl jsem se udělat postel z trámů. Už mám hotový návrh, vše kolem toho a teď vybírám jenom olej/lazuru. Dřevo není úplně suché a proto se chci zeptat jak bude živé dřevo reagovat s olejem nebo lazurou? Co spíše vybrat do interiéru? Čím co nanášet a je potřeba přebrušovat a potom nanést druhou vrstvu?

Dík :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak už bylo řečeno, lazura se musí vsáknout. Cokoliv nadto je zbytečné a musí se včas setřít. Tím sa… nový
Kyncl 12.09.2021 09:30
Kyncl
Dobrý den! Poznatky z vlastní zkušenosti s povrchovou úpravou nábytku a obkladů z masivu /třešeň, ja… poslední
vitovec 12.09.2021 10:07
vitovec

Jak už bylo řečeno, lazura se musí vsáknout. Cokoliv nadto je zbytečné a musí se včas setřít. Tím samozřejmě odpadá i druhý nátěr. U tenkostěnné lazury jej lze aplikovat po letech, kdy barva vybledne a dřevo je schopno ji absorbovat, ale jen opatrně (málo), a je třeba počítat s tmavším výsledkem.

Dobrý den! Poznatky z vlastní zkušenosti s povrchovou úpravou nábytku a obkladů z masivu /třešeň, javor, bříza, borovice, modřín a smrk/ na chalupě.
Používám napouštění /nátěr/ směsí lněného oleje /Fermež/ a synt. Luxolu smíchaného v poměru 2 : 1. Luxol zlepší penetraci /vsakování/ nátěru. Nábytek /natíraný v dílně/ natírám horkou směsí ohřátou ve vodní lázni, obklady a pod. studenou směsí. Pozn.: existují i jiné sofistikované, spec., ale drahé oleje na nábytek se stejným konečným výsledkem. V podstatě je to vždy nějaký přírodní olej s přidanou syntetickou složkou.
1/ Dřevo musí být suché, aby se nátěr dobře a dostatečně hluboko vsákl a vytvořil pak pevný, hladký a odolný povrch.
2/ Do interiéru se používá jen olej a lazura určené pro vnitřní nátěry. Přípravky a nátěry pro venkovní použití obsahují vždy "méně zdravé" fungicidní a jiné složky.
3/ Dřevo před napouštěním olejem bezvadně a do hladka vybrousím.
4/ Olej a lazuru lze nanášet nejlépe štětcem, ale i všemi dalšími nátěrovými postupy.
5/ Olej /fermež + luxol/ natírám v jedné vrstvě a roztírám jej, dokud se nátěr vsakuje. Po cca 1 hod. nevsáknuté zbytky vytřu hadrem do sucha. Pozor! zmačkaný hardr nasáklý fermeží hrozí samovznícením - nechat zaschnout rozprostřený!
6/ Po čátečném zaschnutí oleje - cca 1/2 dne, nátěr /po letech/ přebrousím, spíše vyleštím velmi jemným papírem.
7/ Po zaschnutí lze povrch ještě doleštit hadrem, lešťícím kotoučem nebo kartáčem.
A je to hotovo!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru