Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automatický kávovar Delonghi ESAM 4000.B

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda se někdo z Vás nesetkal se stejnou závadou, která se mi ukazuje u mého starého automatického kávovaru Delonghi ESAM 4000.B.
Stroj normálně zapnu, ale když chci uvařit kávu a stisknu patřičné tlačítko, kávovar namele kávová zrna, namletou kávu stlačí ale poté už jen suchou kávu vysype do odpadové nádoby, aniž by se snažil spařit ji vodou. Následně se souběžně rozbliká ikona všeobecné chyby a odpadové nádoby. Podle manuálu je to chyba ucpaného otvoru na předmletou kávu. To je ale nesmysl, protože tento otvor je čistý a průchozí.

Prvotní dedukce mě vedla k čerpadlu, ale parní tryska funguje bez problémů. Jako druhá možnost mě napadl problém s trojcestným ventilem, ale proplach při zapnutí a vypnutí přístroje také funguje.

Nenapadá Vás na co se zaměřit?

Předem děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám trochu větší kávovar a už jsem tam leccos spravoval, možná by bylo dobré sem dát video se zvukem… nový
leo 16.09.2021 08:52
leo
Dobrý den, děkuji za Vaši reakci. Video se pokusím natočit a nahrát, nicméně: - Cyklus probíhá napr… nový
xdarebak 16.09.2021 09:37
xdarebak
V tom případě lze hádat na chybu v elektronice. To už nezbývá než vysledovat od mikrospínače cestu k… nový
leo 16.09.2021 12:42
leo
Děkuji za Vaši reakci. Halový senzor mám již objednaný a pokud nepomůže, objednám i desku. Pokud ani… nový
xdarebak 16.09.2021 13:38
xdarebak
preco to neodnesies do servisu? nový
fallon 16.09.2021 13:45
fallon
Ano, i to je poslední možnost. Nicméně u nás je v rozumné vzdálenosti jen jeden servis, a po kolegov… nový
xdarebak 16.09.2021 13:54
xdarebak
Servis těchto kávovarů je extrémně drahý. Pro elektronika radioamatéra to může být věc možná, najít… nový
leo 16.09.2021 14:42
leo
Nikoliv, jsem z jižní moravy. O nalezení vadné součástky přímo na desce jsme se dnes s firemním ele… nový
xdarebak 16.09.2021 18:54
xdarebak
Ještě mě napadá jedna možnost. Nevíte, na základě čeho kávovar měří, jestli namlel dostatek kávy? P… nový
xdarebak 17.09.2021 13:48
xdarebak
Takovou složitost v tom asi nehledejte, je to opačně, podle zvolené síly kávy se stanoví kolik se má… nový
leo 18.09.2021 13:33
leo
Problém je vyřešen. Závada byla v halovém senzoru u motorku pojezdu spařovače. Nový stál cca 250 kor… poslední
xdarebak 20.09.2021 20:49
xdarebak

Mám trochu větší kávovar a už jsem tam leccos spravoval, možná by bylo dobré sem dát video se zvukem, jak probíhá cyklus. Z toho se dá občas něco vydedukovat. Obecně bych prověřil spařovací jenotku, zda je průchozí a podíval se do vnitřku, co je mechanika a elektroventily s hadicemi. Nepíšete, zda je viditelný nějaký únik vody do sběrné nádoby (v ideálním případě by v ní neměla být voda za předpokladu, že obvyklé proplachy pojmete to externího kelímku či misky), nebo voda v zadní části nebo mimo stroj. Což by svědčilo o tom, že vysokotlaká voda teče jinam než do spařovací jednotky. Dále nepíšete, zda je slyšet po namletí a stlačení sepnutí vysokotlakého čerpadla a elektroventilu. Mě se např.stalo, že prasklo tělo elektroventilu, takže vysokotlaká voda tekla zčásti mimo spařovací jednotku. Dále může být samozřejmě problém i v plastových hadicích, průchodnosti (bylo prováděno pravidelně odvápnění?) nebo prasknutí. Případně v elektronice.

Dobrý den, děkuji za Vaši reakci.

Video se pokusím natočit a nahrát, nicméně:
- Cyklus probíhá naprosto normálně až do chvíle, kdy dojde ke stlačení kávy ve spařovači. Spařovač dojede do horní pozice, stiskne (funkční) mikrospínač a následně se čerpadlo vůbec nespustí, ani se nesnaží. Ihned po stlačení vysypává suchou kávu do odpadové nádoby.
- Voda vůbec nikde neuniká. Kdyby byly někde ucpané trubky, nebo bylo nefunkční čerpadlo, předpokládám, že by vůbec nefungoval proplach, ani parní tryska (oboje funguje bez problémů). Stejně tak ohřev funguje dobře.
- Spařovací jednotka i píst spařovače jsou funkční, důkladně vyčištěné a průchozí. Dokonce s vyměněnými O-kroužky.
- Kávovar odvápňován pravidelně podle signalizace, navíc byla používaná filtrovaná voda.

Dále zmíním, že jsem zkoušel podle návodu nalezeného na internetu vyvolat servisní mód a otestovat všechny funkce. Všechny testy proběhly bez problémů a žádnou chybu systém neukázal.

Ještě mě napadla chyba v senzoru pojezdového mechanizmu (halový senzor), ale nevím přesně co jsou korektní naměřené hodnoty, které senzor má dávat. Tuto informaci jsem nikde nenašel.

Jako poslední zvažuji chybu na samotné desce, ale je mi divné, že by se neprojevila i jinak.

Ano, i to je poslední možnost. Nicméně u nás je v rozumné vzdálenosti jen jeden servis, a po kolegově zkušenosti, kdy za vyčištění a výměnu mikrospínače chtěl 4500 korun, hledám raději řešení sám.

Dále, nechce se mi investovat velké peníze do starého kávovaru, kdy by cena opravy v servisu převyšovala samotnou hodnotu zařízení.

V neposlední řadě jsem zvyklý si věci řešit sám, pokud to jde.

Nikoliv, jsem z jižní moravy.

O nalezení vadné součástky přímo na desce jsme se dnes s firemním elektroúdržbářem pokoušeli, ale neúspěšně. Zřejmě může být problém v nějakém mikročipu.

Nákupu nové desky za cca 1900 se zatím snažím vyhnout, pokud na ni závada přímo neukazuje. Proto zkouším nejdříve výměnu levnějšího potenciálního původce problému.

Takovou složitost v tom asi nehledejte, je to opačně, podle zvolené síly kávy se stanoví kolik se má namlít a dál se zřejmě nic neměří. Protože i u drahých kávovarů pokud vám dojde zrnková káva v zásobníku a namele se menší množství, tak se káva stlačí a spaří vodou. O hlídání stlačení jste přece psal, to je Halova sonda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru