Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlhké zdi díky zaslepenému starému komínu?

Situace = stará velká samostatně stojící budova, 4 nadzemní podlaží, částečně podsklepená, v roce cca 2000 byla kolem celé budovy provedena odvodňovací drenáž, v budově jsou tři staré, již mnohá desetiletí nepoužívané komíny, které jsou zaslepené střešní krytinou (dost těsně). Jeden z nich má na půdě otvory pro odvětrání, ale dva zbývající nemají žádné odvětrání.
Problém = v místech přilehlých k patě jednoho z těchto komínů ve vnitřním rohu potrefených místností - kolem paty komína - už roky vlhne podlaha, rovněž i stěny od podlahy do výšky cca 30 cm, a navíc je v těchto místnostech cítit zvláštní, jakoby nakyslý zápach - žádná typická zatuchlina nebo klasická plíseň. Staré, původní plány nemáme k dispozici, ale dle plánů odvodnění budovy z roku 1992 a následně dle plánů rekonstrukce vody a topení z doby kolem roku 2000, tudy nevede žádné funkční potrubí, jsou tam jen ty komíny.
Dvě z potrefených místností nejsou podsklepené, třetí, ta nejvíce postižená vlhkostí zdiva, však podsklepená je, ale v tomto sklepě jsou všechny stěny i strop suché.
Situaci už roky řešíme častým intenzívním větráním postižených místností, ale posledních cca 10 měsíců to vypadá, že čím více se větrá, tím se situace zhoršuje (že by ta dlouhá, na sníh a mráz bohatá zima?). Včera jsme odsekali část betonové podlahy u paty jednoho z komínů, pod betonem se objevila dřevěná podlaha - jeví se "suše". Vysekali jsme i malé části postižených stěn - tam už je patrný určitý stupeň vlhkosti. Napadlo nás, jestli tu nedělá neplechu právě ten zaslepený komín... Prosím poraďte, kdo máte podobné zkušenosti, či znáte problematiku starých zrekonstruovaných budov a jejich odstavených komínů... Děkuji. MK

Předmět Autor Datum
Může se jednat o kumulaci několika problémů. Nepovedená rekonstrukce - zalít betonem dřevěnou podlah…
leo 19.08.2021 08:34
leo
Děkuji za tak rychlou odpověď. Už nám z toho trochu hrabe...takže jsem ráda, že jste naše domněnky p… poslední
MiloKu 19.08.2021 09:04
MiloKu

Může se jednat o kumulaci několika problémů. Nepovedená rekonstrukce - zalít betonem dřevěnou podlahu se běžně nedělá. Chátrající a postupně dosluhující vodorovné izolace zdí, podlah, základů komínů. Nesmyslné zaslepení komínů, jak píšete (střešní krytinou).
V každém komínu, ve kterém se dříve topilo, je nános sazí, kyselá zvětralá vrstva cihel vnitřního povrchu, vlhkosti (všechny tyto nateriály jsou hygroskopické, táhnou vlhko). Toto postupně opadává dovnitř a hromadí se to u paty komínu, kde musí být vybírací dvířka. Podle zkušeností se tam může vytvořit až několik dm nebo m vysoká vrstva této směsi suti a sazí. Tu je třeba vybrat a pravidelně kontrolovat (otázka je také, jak byl komín před zazděním vyčištěn a jestli vůbec, tomu odpovítá vámi uváděný kyselý zápach). Komín je třeba nechat v každém případě větrat, ideální pootevřením vybíracích dvířek dole a otvorem nahoře (může být překryt stříškou proti dešti). Tento komínový větrací efekt pomáhá i odvětrání spodní místnosti nebo sklepa od vlhkosti a zatuchliny. V každém případě takto odstavený komín musí být zabezpečený proti připojení topidel zazděním připojovacích sopouchů

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru