Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyrovnání podlahy ve starém cihlovém bytovém domě

Rád bych radu s kompletní renovací podlahy. Koupil jsem byt ve starém cihlovém bytovém domě (3 podlaží, já jsem ve 2.) z roku 1960. Složení podlahy je klasické - Parkety přibité na prkna, která jsou přibité na trámy, mezi trámy stavební suť/škvára. Parkety nechci, chci tam položit vinyl (ne lepit).
Hlavní problém je vrzání podlahy - Stavební suť/švára si časem sesedla a díky tomu prkna nejsou rovnoměrně podepřena a začala vrzat. Bude nutné tedy určitě odstranit parkety a prkna - to je cca 5 cm vrstva. Na to bych chtěl nabít OSB desky křížem a tím vytvořit nový povrch pro podlahu. Jak ale vyřešit nerovnosti trámu - čím OSB desky podložit, abych měl rovinu? Prostor na udělání vyrovnávacího roštu nemám. Ideálně bych tam nasypal Liapor či něco podobného do roviny a přes to OSB desky přivrtal k trámům. Vím, že správný postup by bylo všechnu škváru vybrat a dát všude jenom ten Liapor, ale věnovat tomu úsilí se mi upřímně nechce. Pokud neřeším nějakou kročejovou izolaci (předtím tam taky nebyla a nikomu to dole nevadilo), tak je extra problém nasypat ten Liapor přímo na šváru i přes trámy, udělat rovinu a přes to přivrutovat ty OSB desky? Ta škvára a vše je už sesedlé, to už by nikam utíkat nemělo, že by se časem pod tím podsypem udělali mezery??? Nebo navrhujete jiný jednoduchý způsob bez kompletního vybrání škváry či většího zvednutí podlahy??? Díky za rady :)

Předmět Autor Datum
Jak velké jsou výškové nerovnosti mezi trámy? Těmi OSB deskami se to srovná. nový
host 23.07.2021 12:08
host
Ještě to nemám kompletně odkryté abych to změřil. Případně pokud by tam byly velké výškové rozdíly,… poslední
Al_Capone 26.07.2021 09:59
Al_Capone
Liapor nebrat. Já použil Cemwood. www.cemwood.cz Na stránkách je dobrý popis a i video. Já kupoval v… nový
severak 24.07.2021 17:19
severak

Ještě to nemám kompletně odkryté abych to změřil. Případně pokud by tam byly velké výškové rozdíly, šlo by to vyrovnat pomocí montážních podložek - nabít je na trám cca 10-15 cm od sebe a přes ně pak vřivrutovat OSB desky do trámu? Přijde mi to jako jistější řešení než udělat plovoucí podlahu - pořád se bojím, že by ten materiál mohl sesednout, když nevyberu tu škváru atd..., když to bude nabité napevno na trámy, které tam už jsou hodně dlouho a jsou pevné, tak by se to nemělo ani hnout. A ty OSB desky by to měli roznést, když nebudou případně ležet přímo na trámu ale na těch montážích podložkách (když podložky budou dostatečně vedle sebe - těch 10-15 cm). Co myslíte?

Liapor nebrat. Já použil Cemwood. www.cemwood.cz
Na stránkách je dobrý popis a i video. Já kupoval v Německu, zde: advanced_search_result.php
Bohužel, před 2 lety to stálo o 5,5 eur méně, doprava stála stejně jako u nás. Pořád je cena v Německu o 108 korun nižší než tady v Česku. 532,- vs 640,- za 50 litrový pytel,
Výhoda je suché zpracování, lehkost, zvuková a tepelná izolace. Liapor nebo keramzit je těžký
Navíc je několik hrubostí tohoto materiálu, takže je dobrý od 0 do 30 cm. Takže vyrovná i několika milimetrovou nerovnost

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru