Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hladinoměr do studny/vrtu

Před pár dny jsem tu měl hydrogeologa, který měřil výšku hladiny vody ve studni, kvůli v okolí prováděným vrtům. Měl měřící pásmo se sondou na konci. To spustil do studny a v momentě, kdy se sonda dotkla hladiny, tak to píplo a rozsvítila se dioda na pásmu. Tohle "udělátko" se mi líbilo. Už jsem to hledal na internetu, ale to co jsem našel bylo docela drahé. Dá se pořídit něco obdobného, ale levnějšího pro občasné domácí použití?

Předmět Autor Datum
dal by som plavak na kladku a na druhy koniec proti zavažie.oproti zavažiu označit hladinu. nový
jimbim 04.07.2021 12:34
jimbim
K občasné kontrole používám užší plastovou flašku, částečně naplněnou vodou, na tenčí šňůře. Naplněn… nový
George63 04.07.2021 23:39
George63
To se dá udělat za pár kaček. Stačí tenká dvoulinka, třeba přidělaná na pásmo, nebo jen samotná s oz… nový
Zerozero 05.07.2021 11:16
Zerozero
No já teda nevím , ale na občasné měření hladiny ve studni používám matici M16 a provázek. Spouštím,… poslední
Stefran 05.07.2021 22:57
Stefran

K občasné kontrole používám užší plastovou flašku, částečně naplněnou vodou, na tenčí šňůře. Naplnění flašky vodou nutno odzkoušet venku, aby měla určitou váhu, ale plavala na hladině. Při spouštění do vrtu, po dosáhnutí hladiny se odlehčí tah na šňůru (zkoušet potáhnout a spustit-je rozdíl) a pak délku (hloubku) odměřím.
Jinak by se dal použít hladinový spínač na 12 V, za pár kaček z Aliexpressu, kdy by byly dvě vhodné sondy , vedle sebe, zavěšeny na dvou, stejně dlouhých a spletených ohebných vodičích (lankách SY 0,5). Po dosažení hladiny by došlo k sepnutí výstupního relé, na jehož kontakty by byla napojena žárovička, nebo bzučák, napajený z téhož zdroje jako spínač. A pak rovněž odměřit délku spuštěných vodičů. Případně mít ty vodiče i spojené s tím pásmem.

To se dá udělat za pár kaček. Stačí tenká dvoulinka, třeba přidělaná na pásmo, nebo jen samotná s označenými mírami.
Na konci stačí kousek izolace odstranit a konce zafixovat asi 1 cm od sebe, aby byly vzájemě izolované.
To je čidlo. Druhý konec dvoulinky se připojí mezi bázi a kolektor dvou tranzistorů v darlingtonově zapojení (nebo tranzistor v darlingtonu v jednom pouzdře). Na výstup třeba žárovičku, LED, nebo nějaký bzučák a podobně. Napájení cca 12 V, při malé spotřebě indikace třeba mikro 12V baterie (jako třeba do dálk. ovladačů). Možná i plochá baterie.
Kyž se konce dvoulinky dotknou vody, tranzistor sepne a LED se rozsvítí a pískátko pípne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru